Ο Ολυμπιακός ξεχνά πως το CAS άσκησε την… κυριαρχική επιρροή

Χάρης Δημαράς09 Φεβρουαρίου 2021

Παρακολουθώντας και τις δύο συνεδριάσεις της επιτροπής εφέσεων, τη μία εκ του σύνεγγυς και τη δεύτερη διαδικτυακά, ίσως φαινόμουν γραφικός όταν έλεγα ότι με βάση όσα ακούστηκαν δεν μπορούσε να σταθεί η κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας σε βάρος του ΠΑΟΚ. Δεν είμαι βέβαιος ότι σκοπός του Ολυμπιακού ήταν άλλωστε να αποδείξει την φερόμενη πολυϊδιοκτησία, αλλά περισσότερο να επιφέρει σύγχυση στον αντίπαλο, κάτι που σε σημαντικό βαθμό το πέτυχε.

Ηταν προφανές πως ο Ολυμπιακός δεν… μπορούσε να αντέξει τρίτη συνεχόμενη σεζόν χωρίς τίτλο και όταν είδε ότι... το ματς είναι ντέρμπι, έριξε τα «βαριά χαρτιά» στο παιχνίδι. Επέλεξε να πάει τον αγώνα στο δικαστικό μέτωπο φτιάχνοντας ένα αληθοφανές σενάριο και γνωρίζοντας πως θα έχει μόνο να κερδίσει, παρ΄ότι επρόκειτο για μια υπόθεση που δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί. Αλλωστε για έναν χρόνο κανένα πραγματικό δικαστήριο δε δίκασε, παρά μόνο η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, στην οποία -κακώς – είχε δοθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Τώρα είναι και επίσημα υπόλογη...

Ας είμαστε ρεαλιστές: Η νομική αυτή υπόθεση δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα πέρυσι. Τα αγωνιστικά λάθη ήταν πολλά. Παρ΄όλα αυτά, δεν είναι εύκολο να μετρηθεί το κόστος όλης αυτής της ιστορίας στο βαθμολογικό και αγωνιστικό κομμάτι, διότι κανείς δεν είναι βέβαιος πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε. Αυτή που μετρήθηκε και κρίθηκε κάτι παραπάνω από επαρκής ήταν η ψυχραιμία του κόσμου του ΠΑΟΚ, που πήρε άριστα, όταν σε ένα γεμάτο γήπεδο, άκουσε ότι «η ομάδα του υποβιβάστηκε».

Σε ό,τι αφορά στη συνέχεια, όταν θα έχουμε το σκεπτικό της απόφασης, θα ξέρουμε αν θα μπορεί και σε ποιο βαθμό νομικά ο ΠΑΟΚ να «κυνηγήσει» τους υπαίτιους, κάτι το οποίο ρεαλιστικά δεν είναι και πολύ εύκολο. Το χρωστά βέβαια στην υστεροφημία του, διότι λοιδωρείται ακόμη και σήμερα, ότι δικαιώθηκε επειδή τάχα η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ είναι... δικιά του. Όσο δικιά του ήταν η ΕΠΟ όταν έχασε το πρωτάθλημα το ΄18 και όταν πήρε το πρωτάθλημα το ΄19 εκκινώντας με -2 βαθμούς.

Ο Ολυμπιακός ξεχνά προφανώς ότι τόσο η επιτροπή της ΕΠΟ όσο και της Super League, αρχικά δήλωσαν αναρμόδιες για να μπουν στην ουσία της υπόθεσης! Οι... δικές του επιτροπές λοιπόν αρνήθηκαν και να τον δικάσουν ακόμη! Τόσο.. δικές του ήταν! Και χρειάστηκε να πάει στο CAS, το οποίο είτε ήθελαν είτε όχι, ήταν αυτό που… άσκησε κυριαρχική επιρροή στην υπόθεση, για να μιλήσουμε λίγο και με νομικούς όρους, αφού θέλοντας και μη συμπληρώσαμε πάνω από 20 ώρες κάλυψης εκδικάσεων. 

Αν δεν προσέφευγε ο ΠΑΟΚ εκεί, δε θα γυρνούσε πίσω η υπόθεση και δε θα φτάναμε στη σημερινή ημέρα, που εκτός από την ΕΕΑ, εκτέθηκε και η ΕΠΟ! Ναι, η επιτροπή που αρνιόταν επί έναν χρόνο να πάρει απόφαση και να δικάσει στην ουσία και έπρεπε να έρθει η ντιρεκτίβα του CAS για να το κάνει. Αυτή είναι η αλήθεια για την «δικιά του ΕΠΟ», λοιπόν.

Μεγάλο θύμα της υπόθεσης, τελικά, αποδείχθηκε η Ξάνθη, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Το μικρό ψάρι την πληρώνει περισσότερο, όπως είχε γίνει κάποτε με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στην υπόθεση Βάλνερ. Υπάρχει βέβαια και ευθύνη των Θρακιωτών, που δεν ακολούθησαν τον δρόμο του CAS. Του μοναδικού δρόμου που θα οδηγούσε, δηλαδή, στη δικαίωση και την αλήθεια.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.