Ο Νταμπό είναι ένα πολυεργαλείο στα χέρια του Μπούργος

Κωστής Παναγιώτου13 Ιουλίου 2022


Κάθε προπονητής θέλει ένα πολυθεσίτη στο ρόστερ της ομάδας του και ο Χερμάν Μπούργος μπορεί να βρει στο πρόσωπο του Μπράιαν Νταμπό το πολυεργαλείο του Άρη.

Η μεταγραφή του 30χρονου μέσου στους "κίτρινους" μπορεί να μην έκανε κρότο όπως εκείνη του Αντρέ Γκρέι και του Ζερβίνιο, αλλά διαθέτει όλα τα στοιχεία ώστε να αποτελέσει μια κίνηση που μπορεί να δώσει πολύτιμες βοήθειες στον Αργεντινό τεχνικό στο στήσιμο της ομάδας του.

Ο Νταμπό έχει ένα μεγάλο προσόν, το οποίο δύσκολα συναντά, μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις μέσα στο γήπεδο και να τα βγάλει εις πέρας στις απαιτήσεις τις κάθε θέσεις.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στην μέχρι τώρα καριέρα του έχει κληθεί να παίξει σχεδόν σε όλες τις θέσεις, από κεντρικό αμυντικός μέχρι και στην κορυφή της επίθεσης. Τα σωματικά του προσόντα σε συνδυασμό με τα τεχνικά του χαρίσματα του δίνουν τη δυνατότητα να παίρνει από καλό μέχρι εξαιρετικό βαθμό τόσο στα αμυντικά του καθήκοντα, όσα και στα επιθετικά.

Ο μέσος από την Μπουρκίνα Φάσο έχει πλούσιο βιογραφικό, έχοντας πάνω από 7.000 λεπτά στο γαλλικό πρωτάθλημα με Μονπελιέ και Σεντ Ετιέν και περισσότερα από 3.500΄ στη Serie A με τις φανέλες των Φιορεντίνα, ΣΠΑΛ και Μπενεβέντο.

Ξεκίνησε ως αμυντικός μέσος και ύστερα έγινε μπακ

Παρότι η καταγωγή του είναι από τη Μπουρκίνα Φάσο έχει γαλλικό διαβατήριο ( σημαντικό καθώς δεν καταλαμβάνει θέση ξένου ), με τη Μονπελιέ να του δίνει την ευκαιρία να αγωνιστεί στη Ligue 1 σε ηλικία 20 ετών. Βέβαια το ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου το έκανε όταν ήταν 18 ετών απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, περνώντας αλλαγή στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Τη σεζόν 2012/13 πραγματοποιεί την πρώτη χρονιά ως βασικός μέλος της Μονπελιέ, αγωνιζόμενος σε 19 παιχνίδια στις εγχώριες διοργανώσεις (1.128 λεπτά) κυρίως στη θέση του αμυντικού μέσου. Την επόμενη σεζόν ο χρόνος συμμετοχής του περιορίζεται δραματικά, με μόλις τέσσερις συμμετοχές, εκ των οποίων οι δύο ως επιτελικός μέσος, σκοράροντας μάλιστα και δύο φορές.

Ο τότε τεχνικός της Μονπελιέ, Ρολάντ Κουρμπίς, είδε πως ο Νταμπό διέθετε μεγάλο διασκελισμό, με κράτημα μπάλας και πολλά τρεξίματα, οπότε αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει στη θέση του δεξιού μπακ.

Τη σεζόν 2014/15 αγωνίστηκε συνολικά σε 21 αγώνες στη Ligue 1, εκ των οποίων οι 15 στο δεξί άκρο της άμυνας, έχοντας ένα γκολ και δύο ασίστ, δείχνοντας πως μπορεί να ανταποκριθεί και στο νέο του ρόλο. Παρόλα αυτά ο Κουμπρίς κατάλαβε πως έχει στα χέρια του έναν πολυθεσίτη και δεν πρέπει να τον περιορίζει μόνο στο δεξί άκρος της άμυνας.

Την αμέσως επόμενη σεζόν ο Νταμπό πραγματοποιεί 36 συμμετοχές (2.854 λεπτά) στο γαλλικό πρωτάθλημα, αλλά πλέον έχει ξεκάθαρα το ρόλο του πολυθεσίτη στην ομάδα. Εκείνη τη χρονιά αγωνίζεται σε πέντε (!) διαφορετικές θέσεις. Μια φορά ως αριστερό μπακ, 8 ως δεξί μπακ (ένα γκολ, μια ασίστ), 14 ως αμυντικός μέσος (ένα γκολ), 10 ως κεντρικός μέσος ( τρία γκολ) και 4 ως δεξί εξτρέμ.

Τα καλύτερά του παιχνίδια ως κεντρικός μέσος

Οι καλές του εμφανίσεις του δίνουν το διαβατήριο για την Ιταλία και τη Φιορεντινά, ενώ προηγουμένως είχε περάσει και από τη Σεντ Ετιέν για ενάμιση χρόνο. Τον Ιανουάριο του 2018 η "βιόλα" τον αποκτούν, έναντι 3 εκατ. ευρώ, αλλά δεν καταφέρνει να γράψει πολλές συμμετοχές, μένοντας σε χαμηλά νούμερα ( 10 αγώνες/587 λεπτά).

Ο ρόλος του πολυθεσίτη είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να μπαίνει από τον πάγκο ως αλλαγή. Στη Φλωρεντία δεν κατάφερε να βρει το χώρο και το χρόνο που επιζητούσε, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2020 να μετακομίσει στη ΣΠΑΛ.

Τότε στο πάγκο της ομάδας βρισκόταν ο Λεονάρντο Σέμπλιτσι οποίος είδε στον Νταμπό τα στοιχεία που έλειπαν από την ομάδα του στο χώρο του κέντρου, καθώς ο Γιασμίν Κούρτιτς αποφάσισε να αποχωρήσει τότε από την ομάδα για λογαριασμό της Πάρμα. Ο νυν παίκτης του Άρη πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με τη ΣΠΑΛ, καταγράφοντας 16 συμμετοχές στη Serie A, όλες ως κεντρικός μέσος, έχοντας ένα γκολ και 4 ασίστ.

Ο Μπράιαν Νταμπό ανέλαβε το ρόλο του 8αριου στην ιταλική ομάδα και κατάφερε να κάνει τη διαφορά, ενώ παρέμεινε πιστός στα αμυντικά του καθήκοντα.

Τα στατιστικά του Νταμπό τη σεζόν 2019/20:

Ανά αγώνα

Επαφές

45.9

Επιτυχημένε Πάσες

30.3 (87%)

Πάσες-Κλειδιά

0.8

Κλεψίματα

0.6

Επιτυχημένα τάκλιν

1.1

Κερδισμένες μονομαχίες

3.9 (56%)

Κερδ. μονομαχίες στο έδαφος

3.2 (55%)

Κερδ. εναέριες μονομαχίες

0.8 (60%)

Ο Νταμπό επιστρέφει στη Φιορεντίνα, αλλά δεν μένει στην ομάδα, με τη Μπενεβέντο να είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του. Η χρονιά στις "μάγισσες" δεν ήταν ανάλογη της προηγούμενης, αλλά το σημαντικό για τον ίδιο ήταν ότι συνέχισε να καθιερώνεται στη θέση του κεντρικού μέσου, αγωνιζόμενος σε 25 αγώνες στη Serie A, εκ των οποίων 12 ως βασικός.

Heatmap - ΣΠΑΛ
Τα στατιστικά του Νταμπό τη σεζόν 2020/21:

Ανά αγώνα

Επαφές

30.0

Επιτυχημένε Πάσες

17.3 (79%)

Πάσες-Κλειδιά

0.3

Κλεψίματα

0.5

Επιτυχημένα τάκλιν

0.4

Κερδισμένες μονομαχίες

4.0 (61%)

Κερδ. μονομαχίες στο έδαφος

1.9 (51%)

Κερδ. εναέριες μονομαχίες

2.2 (74%)

Παρατηρώντας το Heatmap της σεζόν του στη Μπενεβέντο μπορούμε να δούμε πως πάτησε σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του αγωνιστικού χώρου, αποδεικνύοντας τα τρεξίματα που διανύει σε όλο το γήπεδο.

Heatmap-Μπενεβέντο

Η τελευταία του σεζόν ήταν στην Τουρκία και στη Ρίζερσπορ, αλλά ο αριθμός συμμετοχών (19) του σε συνδυασμό με αγωνιστικά λεπτά (856) τον ανάγκασαν να ψάξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, ενώ παράλληλα η τουρκική ομάδα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία.

Ο Μπράιαν Νταμπό προσθέτει στο ρόστερ του Άρη στοιχεία που έλειπαν από την ομάδα, με κάθετα τρεξίματα, κουβαλώντας παράλληλα τη μπάλα, είναι υψηλόσωμος (1,85 μ.) και πολύ ικανός στο ψηλό παιχνίδι, ενώ το ποσοστό των μεταβιβάσεων του σε όλα τα χρόνια της καριέρας του κυμαίνεται πάνω από το 80%. Ταυτόχρονα με τη δυνατότητα να μπορεί να αγωνίζεται και σε άλλες θέσεις μέσα στο γήπεδο.

Ο 30χρονος μέσος δεν αποτελεί στοίχημα για το Χερμάν Μπούργος, αλλά ένα ποδοσφαιριστή στον οποίο ο Αργεντινός τεχνικός μπορεί να στηριχθεί πάνω του και να φτιάξει τη νέα μεσαία γραμμή της ομάδας του.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.