Γιόκιτς: Από τον στάβλο, στον μαγικό κόσμο του NBA και δις MVP

Δημήτρης Καλαϊτζής15 Μαΐου 2022

Ο Νίκολα Γιόκιτς των Ντένβερ Νάγκετς αναδείχθηκε για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο MVP της κανονικής περιόδου στο NBA, κάνοντας το back-to-back, με τον Τζόελ Εμπίντ να μένει στη δεύτερη θέση και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην τρίτη. 

Ο σούπερ σταρ των Νάγκετς είχε κατά μέσο όρο τη φετινή σεζόν 27.1 πόντους, 13.8 ριμπάουντ, 7.9 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 1 μπλοκ ανά 33.5 λεπτά σε 74 αγώνες της regular season, οδηγώντας την ομάδα του στα playoffs. Όμως εκεί έπεσαν πάνω στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και μοιραία αποκλείστηκαν με 4-1.

Να σημειώσουμε ότι για τέταρτη σερί χρόνια το βραβείο πηγαίνει σε Ευρωπαίο παίκτη (2019, 2020 ο Γιάννης).

Ο Νίκολα Γιόκιτς απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης στο Σόμπορ της Σερβίας, στη γενέτειρά του και την είδηση της ανάδειξής του ως πολυτιμότερου παίκτη στο ΝΒΑ την έμαθε από δημοσιογράφο που κάλεσε τον πατέρα του για συγχαρητήρια.

Πρόκειται για τον έκτο μόλις παίκτη στην ιστορία που ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο ως πρώτος στην ομάδα του σε όλες τις κύριες κατηγορίες στατιστικής. Είχαν προηγηθεί οι Ντέιβ Κάουενς (Σέλτικς 1977), Σκότι Πίπεν (Μπουλς 1995), Κέβιν Γκαρνέτ (Τίμπεργουλβς 2003), ΛεΜπρον Τζέιμς (Καβαλίερς 2009) και Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς 2017). 

Παράλληλα, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NBA που έκλεισε μία σεζόν με +2.000 πόντους, +1.000 ριμπάουντ και +500 ασίστ.

Όντας πρώτος στην ομάδα σε όλες τις κύριες κατηγορίες στατιστικής. 

Πόντοι 27,1 (career-high) 

Ριμπάουντ 13,8 (career-high) 

Ασίστ 7,9 

Κλεψίματα 1,5 (career-high) 

Κοψίματα 0,9 (career-high)

Αν εξαιρεθεί ο θρυλικός Μόουζες Μαλόουν, ο οποίος αναδείχθηκε τρεις φορές MVP δίχως να έχει γίνει ντραφτ, προερχόμενος από το ΑΒΑ, ο Σέρβος ξεπέρασε ως πολυτιμότερος παίκτης το ρεκόρ των Αντετοκούνμπο και Νας, οι οποίοι το κέρδισαν ως επιλογές στο Νο15 του ντραφτ του 2013 και του 1996 αντίστοιχα. 

Ο Γιόκιτς είναι δίχως αμφιβολία ο καλύτερος σέντερ του ΝΒΑ και αυτό δεν είναι κάτι που λέμε εμείς, αλλά είναι κάτι που έχει κερδίσει εκείνος με κάθε τρομερή εμφάνιση που κάνει μέσα στο παρκέ. Είναι ο αναμορφωτής των Νάγκετς και εκείνος που άλλαξε το στάτους της ομάδας.

Το ρεκόρ για το πιο γρήγορο triple-double στην ιστορία του NBA, βρίσκεται στα χέρια του Νίκολα Γιόκιτς ο οποίος από ότι φαίνεται θα το έχει για πολύ καιρό ακόμα, αφού κατάφερε να το πετύχει μέσα σε 14 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα!

Γη και ύδωρ στον Γιόκιτς

Προερχόμενος από μία ακόμα απίθανη σεζόν οι Νάγκετς του  προσφέρουν πολυετές συμβόλαιο με το αστρονομικό ποσό των 254 εκατ. δολαρίων!

Ο Σέρβος σέντερ ρωτήθηκε για το μέλλον του στο Ντένβερ, σχολιάζοντας τα εξής: «Αν μου προτείνουν το supermax συμβόλαιο για ανανέωση, φυσικά και θα ήθελα. Aλλά δεν αποφασίζω εγώ. Αν μου κάνουν την πρόταση, τότε σίγουρα θα την αποδεχθώ. Μου αρέσει πολύ ο οργανισμός των Νάγκετς και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτόν. Έχω εξαιρετική σχέση με όλους στην ομάδα, από τον ιδιοκτήτη μέχρι και τους φροντιστές».

Από τον στάβλο, στον μαγικό κόσμο του NBA

Ο Νίκολα Γιόκιτς γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1995 στο Σόμπορ της Σερβίας. Μεγαλώνοντας ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ για πλάκα περισσότερο με τα μεγαλύτερα αδέρφια του Strahinja και Nemanja. Η κύρια ασχολία τους ωστόσο ήταν ο οικογενειακός στάβλος, από όπου προέκυψε και η αγάπη του Νίκολα για τα άλογα. Ο ίδιος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν πως ήθελε να ασχοληθεί με το στάβλο και τις ιπποδρομίες όταν ήταν μικρός. Το μπάσκετ, πέρα από διασκέδαση και χαλάρωση, δεν υπήρχε καν στο μυαλό του. 

Προερχόταν από μπασκετική οικογένεια, η οποία προσπάθησε να τον σπρώξει προς το μπάσκετ, το οποίο έπαιζαν ήδη οι δύο μεγαλύτεροι αδερφοί του. Φευ, αφού το μυαλό του Νίκολα βρισκόταν στις ιπποδρομίες, καθώς ο πιτσιρικάς λάτρευε τα άλογα και έβλεπε στον εαυτό του έναν μελλοντικό αναβάτη! Εν τέλει, οι γονείς υπερίσχυσαν και ο Γιόκιτς εντάχθηκε σε μια ακαδημία μπάσκετ, η οποία έμελλε να του αλλάξει τη ζωή και τις προοπτικές του! Την πρώτη προπόνηση, τη θυμάται ως έναν μικρό εφιάλτη, αφού κι η σωματοδομή του δεν βοηθούσε. Εκεί όμως, κρύβεται και το μυστικό για τον κυρίαρχο παίκτη που βλέπουμε σήμερα στα παρκέ του NBA!

Από την στιγμή που δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός, δεν διέθετε αθλητικά προσόντα, αλλά παραπανήσια κιλά και δεν ήταν ιδιαίτερα ευέλικτος κάτω από το καλάθι, ο προπονητής του τον κατέβασε στη θέση «1».

Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί και έλαμψε σε παιχνίδια τμημάτων υποδομής, γεγονός που προσέλκυσε μεγαλύτερες ομάδες όπως η Μέγκα Λεκς, η οποία τον ενέταξε στο δυναμικό της και τον έχρισε επαγγελματία.

Η σχέση του με τους αδερφούς του

Ο Νίκολα Γιόκτις δεν συγκατοικεί μόνο με την κοπέλα του στο Ντένβερ. Επίσης μένει μαζί με τους δύο μεγαλύτερους αδερφούς του. Τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του είναι από τους μεγαλύτερους fans του, ενώ μάλιστα βλέπουν σχεδόν όλα τα παιχνίδια του από κοντά.

Το ενδιαφέρον και η απόρριψη της Μπαρτσελόνα 

Ο Νίκολα Γιόκιτς διαπρέπει τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ με αποκορύφωμα τις δύο τελευταίες σεζόν όπου έχει κατακτήσει ισάριθμες φορές το βραβείο του MVP. Κι όμως, η ιστορία θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά, αν πριν από επτά ολόκληρα χρόνια η Μπαρτσελόνα προχωρούσε στην απόκτησή του, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ! 

«Παίζαμε με την Μέγκα Μπάσκετ ένα ματς με την Τσεντεβίτα και ήρθαν άνθρωποι της Μπαρτσελόνα για να μου προτείνουν συμβόλαιο. Όμως το πήραν πίσω γιατί έκανα πολύ κακή εμφάνιση εκείνη τη μέρα. Ήθελαν περισσότερα από μένα. Θυμάμαι πως στο ημίχρονο εκείνου του αγώνα ο προπονητής μας, Ντέγιαν Μιλόγεβιτς, μου είπε ‘Νίκολα, ποιος είσαι;’», τόνισε ο Σέρβος σέντερ.

Η… εκτόξευση

Ο Γιόκιτς μπορεί να μην ήθελε να παίζει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο ή τουλάχιστον να μην το είχε στο μυαλό του. Ο προπονητής του, όμως, διέκρινε το ταλέντο του από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια στα παιδικά τμήματα. Του έδωσε πρωτοβουλίες και η Μέγκα Λεκς από το Βελιγράδι, κατάφερε να τον εντοπίσει. Λίγο καιρό αργότερα του πρότεινε να μετακομίσει στην πρωτεύουσα της χώρας για να παίξει μπάσκετ.

Βέβαια, δεν ήταν εύκολο να αφήσει την οικογένεια του. Λογικό. Τα αδέρφια του, όμως, ήταν εκεί και τον παρότρυναν να πάει να δοκιμάσει την τύχη του. “Τι έχεις να χάσεις;”, του είπαν και παράλληλα τα λόγια τους τον γέμισαν αυτοπεποίθηση. Κι ο ίδιος αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα.

«Κοιμόμουν, όταν με κάλεσαν οι Νάγκετς»

Το όνομα Νίκολα Γιόκιτς ακούστηκε για πρώτη φορά στον μαγικό κόσμο του NBA στις 26 Ιουνίου 2014. Στη βραδιά του Draft, όταν οι Νάγκετς τον επέλεξαν στο Νο 41 ο ίδιος κοιμόταν, όμως το έμαθε τηλεφωνικά από τον αδερφό του που παρακολουθούσε τη διαδικασία. Τελικά, δεν πέρασε αμέσως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς έμεινε ακόμα έναν χρόνο στη Σερβία, έχοντας πλέον τις περγαμηνές ενός πλέι μέικερ ρακέτας.

«Κοιμόμουν, όταν με κάλεσαν οι Νάγκετς. Μου τηλεφώνησε ο αδελφός μου. Είχα την αίσθηση ότι είναι όνειρο και... ξανακοιμήθηκα. Το πρωί κατάλαβα τι μου είχε συμβεί. Είχα κάνει υπερήφανη την οικογένεια μου. Αλλά υπάρχουν τόσα ακόμα που μπορώ να κάνω».

Το 2015 θα βρεθεί στο Ντένβερ και κάπου εκεί θα ξεκινήσει να γράφεται η ιστορία. Ο ατίθασος Σέρβος θα δουλέψει αρκετά, τόσο ώστε να εξελιχθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς του ΝΒΑ.

'Ηταν κοντά στα 134 κιλά όταν επελέγη από την ομάδα του Κολοράντο. Μετά το Summer League του 2015 τον περιέλαβαν οι Νάγκετς. Μέχρι να αρχίσει η προετοιμασία έχασε 13 κιλά λίπους, ενώ έβαλε 2 κιλά μυς με πολύ συγκεκριμένη διατροφή και πρόγραμμα. 


Ο υπεύθυνος ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης των παικτών, Felipe Eichenberger ,του έβγαλε πρόγραμμα με γεύματα που δεν θα βασίζονται στο λίπος. 

Μέχρι και τη στιγμή που επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο με προορισμό το Ντένβερ και το NBA, ο Νίκολα Γιόκιτς είχε έναν εθισμό, την κόκα κόλα. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος πήγαινε το πρωί στις προπονήσεις και από την στιγμή που γυρνούσε σπίτι και μετά έπινε το ένα ποτήρι μετά το άλλο και έφτανε περίπου τα τρία λίτρα την ημέρα! Το καθημερινό πρόγραμμα είχε έξι γεύματα. Έμαθε να τρώει σολομό, κοτόπουλο, κρέας χωρίς λίπος, στη σχάρα, σαλάτες και αυγά. Υπήρχε και ένα cheat meal κάθε εβδομάδα. Το ακολουθούσε κατά γράμμα. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να βγει ένα αποτέλεσμα. 

Οι γυμναστές τον Νάγκετς είχαν τη γνώση να μην τον ζορίσουν στα βάρη, αλλά να δουλέψουν άλλα πράγματα, γνωρίζοντας επίσης πως είναι αργός σε πολλές κινήσεις. Τον Νοέμβριο του 2016 το Ντένβερ τον άφησε στον πάγκο, προτιμώντας ως βασικό τον Νούρκιτς. Οταν ο τελευταίος παραχωρήθηκε στο Πόρτλαντ, ο Γιοκιτς απέδειξε πως μπορεί όχι μόνο να γίνει σκόρερ, αλλά και ο απόλυτος σταρ της ομάδας.

Η ανακάλυψη από τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς

Πίσω από πολλούς σπουδαίους Ευρωπαίους παίκτες τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς. Ο πασίγνωστος ατζέντης ήταν κι εκείνος, που με τη βοήθεια των σκάουτερ του ανακάλυψε τον Νίκολα Γιόκιτς, όταν εκείνος έπαιζε στα τμήματα υποδομής της Βοϊβοντίνα.

Ο Σέρβος είχε πάει στην ομώνυμη πόλη για μια κυριακάτικη βόλτα και, διαβάζοντας την εφημερίδα, ανακάλυψε πως ένα νεαρό παιδί είχε 25 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ σε έναν αγώνα της ομάδας του. Ο σκάουτερ του, Μπράνιμιρ Τάντιτς, δε γνώριζε καν την ύπαρξή του και ο «δαιμόνιος» Μίσκο του ζήτησε να πάει άμεσα να τον παρακολουθήσει. Ο Γιόκιτς τον εντυπωσίασε και η εταιρεία του Ραζνάτοβιτς άμεσα τον υπέγραψε, φέρνοντάς τον και στη Μέγκα εν έτει 2012.

Ο 15χρονος τότε Νίκολα Γιόκιτς υπέγραψε συμβόλαιο με τη Μέγκα και μέσα σε λίγους μήνες αδυνάτησε αρκετά και έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας.

Στο μπάσκετ, η αθλητική ιδιοφυία είναι συχνά κάτι ξεχωριστό. Στην περίπτωση του Νίκολα Γιόκιτς είναι παράλληλα και κάτι παράδοξο, όπως και η πορεία του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.