Ο Μπούργος βάζει τη σφραγίδα του

Γιώργος Στράντζαλης19 Μαρτίου 2022

Η Κιτρινόμαυρη αντεπίθεση, με το εντυπωσιακό φινάλε στη regular season και το γεγονός ότι ο Αρης μπήκε στα play off με τον τίτλο του φαβορί για την 3η θέση, είναι γεγονός.

Παρά την ήττα στο Καραϊσκάκης, για δεύτερο διαδοχικό αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό, η ομάδα ήταν άκρως ανταγωνιστική και δικαιολογημένα κέρδισε τις εντυπώσεις, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε αγωνιστική άνοδο. Σε σημείο μάλιστα που πείθει ξανά τον κόσμο της και δημιουργεί υψηλές προσδοκίες. Αυτή η άνοδος, η βελτίωση αν προτιμάτε, άρχισε από τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία ο Χερμάν Μπούργος ο οποίος πριν την ήττα από τον Ολυμπιακό έχτισε ένα σερί με τρεις διαδοχικές νίκες και είναι φανερό ότι ο Αρης αρχίζει ν’ αποκτά τη σφραγίδα του.

Ο ίδιος μπορεί να σημειώνει πως ακόμα χρειάζονται πολλά για να φτάσει η ομάδα στο επίπεδο που ο ίδιος επιθυμεί αλλά είναι προφανές πλέον τόσο από την εικόνα του Αρη όσο και από τα αποτελέσματα πως οι Κιτρινόμαυροι έχουν αρχίσει να λειτουργούν σύμφωνα με τις επιταγές του 53χρονου προπονητή. Η “Μ” παραθέτει κάποια βασικά σημάδια που οδήγησαν στην αγωνιστική μετάλλαξη του Αρη και έχουν να κάνουν με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του Χερμάν Μπούργος.

1) Επιθετική λειτουργία: Ο Αρης έχει αρχίσει ν’ αποκτά άκρως αποδοτική επιθετική λειτουργία. Ο Μπούργος προσπαθεί με τη χρησιμοποίηση όλων των ποιοτικών παικτών να δημιουργήσει μια επίθεση που θα έχει αποτελεσματικότητα και θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δεδομένα δημιουργεί. Κι εδώ οι αριθμοί έρχονται να αναδείξουν του λόγου το αληθές. Πριν τον ερχομό του Μπούργος το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του Αρη ήταν 1/12,6. Δηλαδή, ήταν η 2η ομάδα σε παραγωγή φάσεων και η προτελευταία στην αξιοποίησή τους. Η βελτίωσή του είναι τουλάχιστον θεαματική στα τελευταία παιχνίδια έχοντας 1/5,2. Δηλαδή ανά 5,2 τελικές προσπάθειες βρίσκει γκολ.

2) Αγωνιστική πειθαρχία: Ο Αρης βγάζει έπειτα από πολύ καιρό αγωνιστική πειθαρχία εντός γηπέδου. Προσήλωση στο πλάνο του προπονητή, ανταπόκριση σε αποτελεσματικό βαθμό και συγκεκριμένο προσανατολισμό. Κλείνει χώρους, κλέβει μπάλες και βγαίνει γρήγορα στο χώρο. Είναι φανερό πως οι Κιτρινόμαυροι προσπαθούν να διατηρούν τις γραμμές και τις θέσεις τους στο γήπεδο, βγάζουν τρομερή ενέργεια και είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σε καταστάσεις πίεσης, όπως αυτή που του άσκησε ανα διάστημα ο Ολυμπιακός, η ομάδα ανταποκρίθηκε σωστά.

3) Χαρακτήρας νικητή: Η αγωνιστική μετάλλαξη του Αρη οφείλεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως η ομάδα δείχνει να αποκτά (ξανά) χαρακτήρα. Το αήττητο που έχτισε και οι καλές εμφανίσεις άλλαξαν την ψυχολογία, τόνωσαν την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών, που δείχνουν να ξέρουν πλέον πώς να διαχειριστούν κάθε ματς και τις δυσκολίες του.

4) Αξιοποίηση του ρόστερ: Ο Αρης όχι μόνο έχει αρχίσει να ρολάρει αλλά με τις εμφανίσεις του πείθει πως στα play off έχει αποκτήσει αβαντάζ έναντι των αντιπάλων του για την 3η θέση. Κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο αξιοποίησης του ρόστερ από τον Μπούργος. Ο Αργεντίνος τεχνικός προέβη σε κάποιες βασικές λεπτομέρειες που ήδη κάνουν τη διαφορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως περιόρισε το παράλληλο παιχνίδι και πλέον παίζει περισσότερο κάθετο ποδόσφαιρο. Αυτό έχει απελευθερώσει για παράδειγμα τον Καμαρά, ο οποίος κινείται περισσότερο στον άξονα, έχοντας περισσότερα στηρίγματα καθώς είναι ξεκάθαρη η εντολή τα εξτρέμ να συγκλίνουν και τον επιτελικό μέσο να παίζει πιο κοντά στο φορ. Αυτό έχει δημιουργήσει κι έναν εντυπωσιακό κώδικα επικοινωνίας των μεσοεπιθετικών της ομάδας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.