Ο Μπούργος που δεν θέλει να χάνει, ο Killer Γκρέι και ο Αρης που συνεχώς προοδεύει

Βασίλης Μάστορας28 Ιουλίου 2022

Για τον Αρη ο χθεσινός αγώνας, θεωρητικά έπρεπε να μοιάζει με αγγαρεία. Το σκορ του πρώτου αγώνα, η μικρή δυναμική της Γκόμελ και η απουσία του κόσμου από τις κερκίδες, σε πολλές άλλες περιπτώσεις θα αφαιρούσαν κάθε διάθεση για πιεστικό ποδόσφαιρο.

Ο Αρης όμως του Μπούργος δεν μπαίνει πλέον σε τέτοιες λογικές. Από τα πρώτα λεπτά του χθεσινού αγώνα, έδειξε το ίδιο αγωνιστικό πάθος όπως και στην περίπτωση που η πρόκριση δεν θα είχε «κλειδώσει» μία βδομάδα νωρίτερα.

Οι «κίτρινοι» μάρκαραν ψηλά και πιεστικά με αποτέλεσμα να υποχρεώνουν τους Λευκορώσους να κάνουν λάθη. Αυτή συνήθως ήταν η αφετηρία των επιθέσεων τους οι οποίες είχαν πλουραλισμό. Αυτό που έλειπε από τον Αρη τα προηγούμενα χρόνια.

 Κι αυτό που όπως φαίνεται θα είναι το μεγάλο φετινό όπλο τής ομάδας του Μπούργος. Γρήγορες κινήσεις, διαφορετικές επιλογές και παίκτες οι οποίοι άλλαζαν πολλές θέσεις στην επίθεση ήταν τα χαρακτηριστικά του Αρη χθες, όταν κέρδιζε την μπάλα. 

Δεύτερο θετικό στοιχείο ότι έκανε βήματα αγωνιστικής προόδου σε σχέση με τον πρώτο αγώνα με τους Λευκορώσους. Ο Αρης έβγαλε περισσότερους αυτοματισμούς, ήταν συμπαγής και κατάφερε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα να «πνίξει» την αντίπαλο του. Τι δεν είχε; Αποτελεσματικότητα, ανάλογη με την υπεροχή και τις τελικές. 

Συνολικά 16 σ’ όλο τον αγώνα, αλλά αξιοποίησε μόνο τις δύο με τον Γκρέι που εξελίσσεται σε Killer. O Tζαμαϊκανός με υποδειγματικό τρόπο, «σφραγίδα» ενός έμπειρου σκόρερ πέτυχε ακόμη δύο γκολ και τα πρόσθεσε στα ισάριθμα που είχε πετύχει και στον πρώτο αγώνα με τον ίδιο αντίπαλο. Ο Γκρέι είχε έξυπνες κινήσεις μέσα στην περιοχή και βρισκόταν πάντα στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Ο Αρης όμως είχε επιλογές κι όταν ο Τζαμαϊκανός έβγαινε στα πλάγια. Τότε περισσότεροι από ένας μέσος «πατούσαν» στην αντίπαλη περιοχή.

Δεν ήταν όμως μόνο ο Γκρέϊ πρωταγωνιστής. Ο Πάλμα ήταν σ’ ένα ακόμη ενενηντάλεπτο από τους κορυφαίους του Αρη.

Οι «κίτρινοι» μέχρι τώρα παίρνουν καλό βαθμό για την αγωνιστική τους συμπεριφορά. Μεγαλύτερη όμως και καλύτερη εντύπωση κάνει η φιλοσοφία του Μπούργος στη διαχείριση των αγώνων. Κρατάει πάντα χαμηλά την μπάλα, είναι μετρημένος στις δηλώσεις του και ανεξαρτήτως από το εάν ο Αρης θριάμβευσε στον πρώτο αγώνα με τη Γκόμελ, μίλησε με ρεαλισμό για τον επόμενο. Ποτέ όμως δεν παραλείπει να απονείμει τα εύσημα στους ποδοσφαιριστές, στους οποίους πιστώνει το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας.

Το ίδιο έκανε και μετά τον πρώτο αγώνα. Παρότι ο Αρης πέτυχε σκορ-πρόκρισης, τέτοιο που ούτε στα παραμύθια δεν… ανατρέπεται, ο Μπούργος ζήτησε σοβαρότητα και για τον χθεσινό αγώνα. Υπερβολή; Όχι. Είναι η προπονητική κουλτούρα του Αργεντινού ο οποίος απαιτεί πάντα το καλύτερο από τους ποδοσφαιριστές του. Αυτός είναι και ο λόγος που οι «κίτρινοι» δεν τα παράτησαν μέχρι το τελευταίο λεπτό του πρώτου αγώνα και πέτυχαν μία εμφατική νίκη που συζητήθηκε. Είναι χαρακτηριστικό όλων των πετυχημένων ομάδων να μην δείχνουν οίκτο απέναντι στον αντίπαλο τους. Γνωρίζοντας ότι οι εμφατικές νίκες στέλνουν μήνυμα και στους επόμενους αντιπάλους τους. Και χθες ο Μπούργος δεν πειραματίστηκε. Ο Αρης είχε ανάγκη τους βαθμούς της νίκης και ο Αργεντίνος πίεσε τους παίκτες του, που χαλάρωσαν μετά το 75ο λεπτό, να την πετύχουν και δικαιώθηκε.

FOCUS

Ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Λιόλιος επιχειρεί με πολλούς τρόπους να αναβαθμίσει το μπασκετικό προϊόν. Είναι καλό να βάζει κανόνες για την οργανωτική πρόοδο των ομάδων της Α2 κατηγορίας, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του και τα μπάτζετ των ομάδων. Οι εποχές δεν είναι για… «πρίγκηπες» οπότε και το ευρώ είναι πολύτιμο για τις ομάδες. Συμπέρασμα: Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και οι αλλαγές να γίνουν βήμα βήμα. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.