Ο Μπλίνκεν καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Metrosport Team31 Μαΐου 2022

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο ελληνκών τάνκερ από το Ιράν, κατά τη συνομιλία που είχε νωρίτερα τη Δευτέρα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Στην ανακοίνωση του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη συνομιλία των υπουργών τονίζει ότι καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία από τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Η συνεχιζόμενη παρενόχληση και εμπλοκή στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες είναι απειλή για την θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Οι δύο υπουργοί, τονίζεται ακόμη, συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τα πλοία, το φορτίο και τα πληρώματά τους.

Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, «του βασικού μας συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου υπό το φως αυτής αδικαιολόγητης κατάσχεσης», τονίζεται από το αμερικανικό υπουργείο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άντονι Μπλίνκεν είχε ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον Αμερικανό ομόλογό του την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα και την κατάσχεση των δυο ελληνικών πλοίων στο Ιράν.

«Συζητήσαμε τηλεφωνικώς για τις τελευταίες εξελίξεις στον Κόλπο. Επίσης, ενημέρωσα τον ομόλογό μου για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου, καθώς και για τις επισκέψεις μου σε Δ. Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.