Ο Μπέλιγχαμ είναι το παρόν και το μέλλον της Αγγλίας… και όχι μόνο

Κωστής Παναγιώτου09 Δεκεμβρίου 2022

Η Εθνική Αγγλίας στο πρόσωπο του Τζουντ Μπέλιγχαμ βρήκε τον ηγέτη της μεσαίας γραμμής της, τον άνθρωπο που μπορεί με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του και τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο γήπεδο να αλλάξει επίπεδο την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Σε ηλικία μόλις 19 ετών ο μέσος της Ντόρτμουντ έχει αναγκάσει όλο το ποδοσφαιρικό πλανήτη να μιλάει για εκείνον, για το παιδί-θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα όταν ρωτήθηκε για τον Μπέλιγχαμ είπε χαρακτηριστικά: «Όλοι γνωρίζουν την ποιότητά του. Έχει όλο το πακέτο. Δεν είναι μόνο η ποιότητα στο παιχνίδι του, αλλά και ο τρόπος που ηγείται ή πάει στον διαιτητή. Είναι πραγματικά ιδιαίτερος όσον αφορά τη νοοτροπία του. Είναι 19 ετών και είναι ήδη αρχηγός στην ομάδα του».

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 δεν είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που δίνει το παρών ο 19χρονος μέσος, καθώς βρισκόταν και στην αποστολή της Αγγλίας για το Euro 2020, αλλά τότε αγωνίστηκε μόλις 55 λεπτά. Στα γήπεδα του Κατάρ ο Μπέλιγχαμ δεν είναι απλά βασικός με τα "τρία λιοντάρια" αλλά γράφει ιστορία με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Τα ρεκόρ και η κοινή επίδοση με τον Μέσι

Στην αναμέτρηση της Αγγλίας με τη Σενεγάλη για τη φάση των 16 του Μουντιάλ ο Τζουντ Μπέλιγχαμ έκανε μια σειρά από σπουδαία ρεκόρ, ενώ κατάφερε να βάλει το όνομά του δίπλα από εκείνο του Λιονέλ Μέσι.

Ο μέσος της Ντόρτμουντ στο παιχνίδι με τους Αφρικανούς κατέγραψε δύο ρεκόρ με την Εθνική Αγγλίας. Αρχικά, έγινε ο δεύτερος νεότερος ποδοσφαιριστής που ξεκινάει στην ενδεκάδα των "τριών λιονταριών" σε αγώνα νοκ-άουτ σε ηλικία 19 ετών και 158 ημερών, μετά τον Μάικλ Όουεν (18 ετών 198 ημερών) στο παιχνίδι με την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.

Επίσης, έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Αγγλίας που δίνει ασίστ σε αναμέτρηση του Μουντιάλ από το 1966 και μετά, από τότε που ξεκίνησε να μετράει η Opta.

Το σπουδαίο επίτευγμα όμως για τον Μπέλιγχαμ είναι ότι κατάφερε να ισοφαρίσει την επίδοση του Λιονέλ Μέσι. Ο 19χρονος κατάφερε να σκοράρει (με το Ιράν) και δώσει ασίστ (με τη Σενεγάλη) σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο πριν γιορτάσει τα 20 χρόνια του, αυτό είχε να συμβεί από το 2006, όταν ο Pulga το είχε πετύχει στα γήπεδα της Γερμανίας απέναντι στη Σερβία-Μαυροβούνιο.

Ένας 19χρονος με ωριμότητα 30χρονου

Ο Μπέλιγχαμ παρά το νεαρό της ηλικίας του αγωνίζεται ως ένας ποδοσφαιριστής που έχει φάει τα γήπεδα με τα κουτάλι, η ωριμότητα, η αντίληψη του χώρου και οι αποφάσεις που παίρνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεν συνάπτουν με τα χρόνια που αγωνίζεται.

Ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Εθνικής Αγγλίας, Ρίο Φέρντιναντ, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτά που κάνει στην θέση του και στην ηλικία του δεν τα έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν. Ακόμα και οι καλύτεροι της γενιάς μου, ο Λάμπαρντ, ο Τζέραρντ, ο Σκόουλς, ο Βιεϊρά, ο Ρόι Κιν δεν τα έκαναν όλα αυτά τα πράγματα, ειδικά στην ηλικία του».

Στην πρώτη του αναμέτρηση σε νοκ-άουτ Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στη Σενεγάλη ήταν καταλυτικός για το προβάδισμα των δύο τερμάτων που πήρε η Αγγλία στο πρώτο ημίχρονο. Σε 45 λεπτά ο Μπέλιγχαμ είχε 23/24 πετυχημένες πάσες και 6/6 πετυχημένες μεταβιβάσεις στο επιθετικό τρίτο, έχοντας μια ασίστ στο πρώτο γκολ, ενώ ήταν και ο κύριος εκφραστής του δεύτερου τέρματος της Αγγλίας.

Σε 76 λεπτά που αγωνίστηκε απέναντι στους Αφρικανούς είχε 58 ενέργειες με τη μπάλα, χάνοντας την κατοχή μόλις 10 φορές, 30/33 πετυχημένες πάσες (91%), δύο πάσες-κλειδιά, 3/6 πετυχημένες ντρίπλεςδύο κλεψίματα και 4/4 πετυχημένα τάκλιν. Επίσης, εντυπωσιακό είναι ότι έχει 11/11 πετυχημένα τάκλιν και είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 με ποσοστό επιτυχίας 100% στα τάκλιν.

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ δεν είναι μόνο το παρόν και το μέλλον της Εθνικής Αγγλίας αλλά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είναι ένας σύγχρονος box to box μέσος, οποίος αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς αναμένεται να αφήσει εποχή στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Data: OptaAnalyst, SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.