Ο Μίσιτς, οι παρτενέρ του και το rotation

Metrosport Team15 Φεβρουαρίου 2020

Των ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΧΑΛΚΙΑ

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει το πιο πλούσιο σε λύσεις ρόστερ στην Ελλάδα και αυτό δημιουργεί την υποχρέωση στον εκάστοτε προπονητή του να κρατά σε υψηλά επίπεδα ευστοχίας την διαχείρισή του. Ειδικά φέτος που μία ομάδα δομημένη για τρεις διοργανώσεις βρέθηκε απρόσμενα τόσο νωρίς εκτός Ευρώπης, οι διαθέσιμες λύσεις μοιάζουν να περισσεύουν και αυτό δημιουργεί έναν πολύ έντονο πονοκέφαλο στον Αμπέλ Φερέιρα και τους συνεργάτες του. Σκεφτείτε μόνο ότι δεν γίνεται καν συζήτηση που ένα συμβόλαιο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως όπως είναι αυτό του Πόντους Βέρνμπλουμ παραμένει εδώ και σχεδόν 15 μήνες ανενεργό λόγω τραυματισμού.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν πέντε παίκτες πρώτης γραμμής που ο Πορτογάλος τεχνικός της ομάδας προσπαθεί να κρατήσει όσο μπορεί ενεργούς. Δύο, μάλιστα, από αυτούς, ο Εσίτι και ο Αουγκούστο αποτελούν αγορές του καλοκαιριού, με ποσά πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ η κάθε μία που τις κατατάσσουν στις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία της ομάδας.

Το metrosport.gr επέλεξε να κάνει focus στο κεφάλαιο «μέσοι του ΠΑΟΚ», γιατί απλά και ο ίδιος ο 41χρονος τεχνικός του, πολύ πρόσφατα, μετά το ματς με τον ΟΦΗ, είχε πει δημόσια ότι θεωρεί τους χαφ την «καρδιά της ομάδας». Αν αυτοί παίζουν καλά, τότε όλη η ομάδα πάει καλά κι αυτή είναι μία άποψη που ασπάζεται η πλειοψηφία των προπονητών.

Η μελέτη άλλαξε την λογική του Φερέιρα

Το πώς ο Πορτογάλος κόουτς διαχειρίζεται από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα τους μέσους του ΠΑΟΚ, τα «8άρια» και τα «6άρια» του (αν θέλουμε να μιλήσουμε με θέσεις, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και μόνο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ άρχισε με βασικούς τους Ελ Καντουρί και Εσίτι και πλέον αυτούς τους ρόλους έχουν ο Μίσιτς και ο Μαουρίσιο λέει πολλά για την εξέλιξη των απόψεων του Αμπέλ Φερέιρα που, βέβαια, διαμορφώθηκε και από ιδιαίτερες παραμέτρους. Πιο χαρακτηριστική, η απουσία του Μαουρίσιο από το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας τις πρώτες εβδομάδες της επίσημης περιόδου, όντας σε φάση αποθεραπείας μετά τον σοβαρό τραυματισμό στον χιαστό. Ο Βραζιλιάνος πήρε λίγα λεπτά συμμετοχής στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στα τέλη Σεπτέμβρη και άρχισε ουσιαστικά να υπολογίζεται από τον αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι έξι μήνες που έχουν μεσολαβήσει από το πρώτο επίσημο παιχνίδι μέχρι σήμερα αποτέλεσαν το διάστημα μελέτης του Φερέιρα πάνω στο υλικό του ΠΑΟΚ και τον βοήθησαν να «διαβάσει» πολύ καλύτερα τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε παίκτη. Μέσα από τα διαδοχικά παιχνίδια, αντιλήφθηκε ότι ο Εσίτι είναι καθαρόαιμο εξάρι, ο Ελ Καντουρί παίζει καλύτερα στα άκρα και ότι ο-για πρώτη φορά εκτός Βραζιλίας-Ντόουγκλας Αουγκούστο χρειαζόταν χρόνο προσαρμογής στα δεδομένα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, ο ΠΑΟΚ έχει παίξει με επτά διαφορετικά δίδυμα μέσων (σε διάταξη 4-4-2 ή 4-2-3-1) και τρεις τριάδες, όταν ο προπονητής του επέλεξε το πιο σφιχτό 4-3-3.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα δίδυμα και τις τριάδες που χρησιμοποίησε ο Αμπέλ Φερέιρα στα μέχρι τώρα παιχνίδια του Δικεφάλου:

Loading...

Οι επιλογές μέσων από τον Φερέιρα ανά παιχνίδι

Στην λίστα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά την λίστα των αγώνων που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη (προκριματικά Champions League και Europa League) και τα δίδυμα ή τις τριάδες των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν.

SUPER LEAGUE 1

ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός 2-1: Εσίτι – Αουγκούστο / Εσίτι – Αουγκούστο – Μίσιτς μετά το 61΄

ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 2-1: Εσίτι – Μίσιτς

Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 2-3: Εσίτι – Μίσιτς

ΠΑΟΚ – Άρης 2-2: Μίσιτς – Αουγκούστο

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-2: Μίσιτς – Αουγκούστο / Μαουρίσιο – Αουγκούστο – Μίσιτς μετά το 88’

Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-2: Αουγκούστο – Μίσιτς / Μαουρίσιο – Αουγκούστο – Μίσιτς μετά το 67’

ΠΑΟΚ – Λαμία 3-0: Αουγκούστο – Μίσιτς / Εσίτι – Μίσιτς μετά το 65΄

ΝΠΣ Βόλος – ΠΑΟΚ 0-2: Αουγκούστο – Μίσιτς

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-2: Αουγκούστο – Μίσιτς

ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 0-1: Αουγκούστο – Μίσιτς / Αουγκούστο – Εσίτι – Μίσιτς μετά το 87΄

ΠΑΟΚ – Λάρισα 1-0: Αουγκούστο – Μίσιτς / Αουγκούστο – Μαουρίσιο – Μίσιτς μετά το 34΄

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-1: Μίσιτς – Αουγκούστο / Αουγκούστο – Μαουρίσιο – Μίσιτς μετά το 66΄

ΠΑΟΚ – Ξάνθη 2-0: Μαουρίσιο – Μίσιτς

Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 0-3: Μαουρίσιο – Μίσιτς

Πανιώνιος – ΠΑΟΚ 0-2: Αουγκούστο – Μίσιτς / Αουγκούστο – Μαουρίσιο – Μίσιτς μετά το 72΄

ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 5-1: Μαουρίσιο – Μίσιτς / Μαουρίσιο – Εσίτι – Μίσιτς μετά το 78΄

Αρης – ΠΑΟΚ 4-2: Μαουρίσιο – Μίσιτς / Μαουρίσιο – Αουγκούστο – Μίσιτς μετά το 75΄

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0: Εσίτι – Μίσιτς / Εσίτι – Μαουρίσιο – Μίσιτς μετά το 87΄

ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 3-1: Μαουρίσιο – Αουγκούστο – Μίσιτς / Εσίτι – Αουγκούστο – Μίσιτς μετά το 80’

Λαμία– ΠΑΟΚ 0-1: Μαουρίσιο – Εσίτι – Μίσιτς

ΠΑΟΚ – ΝΠΣ Βόλος 1-0: Μαουρίσιο – Αουγκούστο – Μίσιτς / Αουγκούστο – Μίσιτς μετά το 54΄/ Εσίτι – Αουγκούστο – Μίσιτς μετά το 87΄

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0: Μαουρίσιο – Εσίτι – Μίσιτς / Μαουρίσιο – Μίσιτς μετά το 60΄

ΠΑΟΚ – ΟΦΗ 4-0: Εσίτι – Μίσιτς / Μαουρίσιο – Μίσιτς μετά το 46΄/ Μαουρίσιο – Αουγκούστο μετά το 74΄

ΚΎΠΕΛΛΟ

ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 0-3: Μαουρίσιο – Εσίτι – Μίσιτς / Εσίτι – Μίσιτς μετά το 67΄

ΠΑΟΚ – ΟΦΗ 4-1: Μαουρίσιο – Αουγκούστο / Εσίτι – Αουγκούστο μετά το 59΄

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0: Μαουρίσιο – Μίσιτς

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-1: Μαουρίσιο – Μίσιτς

ΕΥΡΩΠΗ

ΠΑΟΚ – Αγιαξ 2-2: Εσίτι – Ελ Καντουρί

Αγιαξ – ΠΑΟΚ 3-2: Εσίτι – Ελ Καντουρί / Μίσιτς – Ελ Καντουρί μετά το 82΄

Σλόβαν – ΠΑΟΚ 1-0: Ελ Καντουρί – Εσίτι / Ελ Καντουρί – Αουγκούστο μετά το 76’

ΠΑΟΚ – Σλόβαν 3-2: Εσίτι – Ελ Καντουρί / Εσίτι – Αουγκούστο μετά το 31΄/ Μίσιτς – Αουγκούστο μετά το 64’

Μίσιτς: Από αλλαγή, ο πιο κομβικός χαφ στην Ελλάδα

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά την παραπάνω λίστα, μπορεί να αντιληφθεί και την αλλαγή στην ιεράρχηση των παικτών που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γιόσιπ Μίσιτς που στην εκκίνηση της σεζόν λογιζόταν ως εναλλακτική λύση, αλλά μόλις του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει, την άρπαξε από τα μαλλιά και πλέον είναι ο κορυφαίος σε λεπτά συμμετοχής χαφ του Πρωταθλήματος, 2111 στο σύνολο. Ο 26χρονος Κροάτης είναι πρώτος σε ασίστ με 10 και τρίτος στους σκόρερ, με 5 τέρματα, φτάνοντας πλέον στο σημείο να αποτελεί το σημείο αναφοράς συνολικά για τον ΠΑΟΚ. Γι’ αυτό άλλωστε, έγινε τόσο μεγάλη συζήτηση όταν ο Φερέιρα επέλεξε να τον μεταθέσει στην θέση «10», όπου και πάλι ήταν πολύ καλός, όμως, το κενό στην θέση «8» δεν μπορούσε να καλυφθεί με τίποτα.

Παρατηρώντας το πώς επιλέγει τους μέσους του το τελευταίο διάστημα ο Φερέιρα, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο Πορτογάλος κόουτς μοιάζει να ψάχνει τον ιδανικό παρτενέρ για τον Κροάτη.

Το rotation-κλειδί για την τελική ευθεία της σεζόν

Υπάρχει, ωστόσο, μία ακόμη παράμετρος που δεν θα μπορούσε να λείπει από την ανάλυση για την διαχείριση των μέσων. Έχει να κάνει με την αλλαγή διεξαγωγής του Πρωταθλήματος και την εφαρμογή του συστήματος των πλέι οφ. Ο Αμπέλ Φερέιρα έχει καταφέρει να διατηρεί ενεργή μία πεντάδα παικτών (με περισσότερα από 1000 αγωνιστικά λεπτά για τον καθένα) κι αυτό μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη, ειδικά όταν θα υπάρχουν παιχνίδια μεσοβδόμαδα και άλλες ομάδες θα έχουν περισσότερη κόπωση από την έως τότε πορεία τους στη σεζόν και το μικρότερο βάθος στο ρόστερ σε σύγκριση με τον ΠΑΟΚ.

Ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα για τον προπονητή του ΠΑΟΚ και τους βοηθούς του είναι να δίνουν στον σωστό χρόνο ανάσες στους Μίσιτς, Μαουρίσιο, Αουγκούστο, Εσίτι, Ελ Καντουρί και παράλληλα να κάνουν τις σωστές επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγώνα.

Αν το rotation γίνει σωστά, τότε μπορεί να αποτελέσει και ένα εξτρά, πολύ ισχυρό όπλο για να φτάσει ο ΠΑΟΚ στο repeat του νταμπλ.

Κλείνοντας, η ανάλυση των στοιχείων που προκύπτει οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όσο ο Μαουρίσιο βρίσκει ρυθμό στο παιχνίδι του, τόσο θα ισχυροποιείται η πεποίθηση ότι ο ίδιος και ο Μίσιτς θα αποτελούν τις βασικές επιλογές στην μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά (πατώντας πάνω στον κέρσορα) τα λεπτά συμμετοχής των μέσων του Δικεφάλου:

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.