«Ο Μανού είναι περισσότερο δημιουργός, αυτή η θέση του ταιριάζει - Θα τον απολαύσει ο κόσμος του Αρη»

Πέτρος Χαριζακλής13 Αυγούστου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

O Μανού Γκαρθία είναι από φέτος το καλοκαίρι η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του Αρη, αφήνοντας πίσω της αυτή του Καμαρά. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός μετακόμισε στο «Κλ.Βικελίδης» και τη Θεσσαλονίκη για να ανεβάσει επίπεδο τους «κιτρινόμαυρους». 

Το Metrosport.gr μίλησε με τον προπονητή του στη Σπόρτινγκ Χιχόν, τη σεζόν 20202-2021, Νταβίντ Γκαγιέγο, ο οποίος αναφέρθηκε στη θέση που αποδίδει καλύτερα ο Μάνου, τον χαρακτήρισε έξυπνο παίκτη και με υψηλό επίπεδο τακτικής κατανόησης, τόνισε πως αν χρειαστεί μπορεί να παίξει και ως κεντρικό χαφ ενώ σημείωσε ο κόσμος του Αρη θα τον απολαύσει.

-Πως σας φαίνεται η μεταγραφή του Μανού στον Αρη;

«Δεν με εξέπληξε, ο Μανού ήταν σε μια ομάδα της πρώτης κατηγορίας της Ισπανίας (σ.σ. Αλαβές), η Χιχόν ήταν στην Σεγούντα και ήθελε να μείνει σε υψηλό επίπεδο. Αυτό που λέω πάντα στις μεταγραφές, είναι πως πρέπει να συμφωνήσουν και οι 3 πλευρές. Αφού συμφώνησαν είναι όλα καλά».


-Περιμένατε πως θα φύγει από την Ισπανία για να μετακομίσει στην Ελλάδα;

«Τον ξέρω αρκετά καλά, αν νομίζει πως πιστεύει πως είναι καλή πρόταση, τότε ισχύει και κάνει το βήμα. Είναι ένας ποδοσφαιριστής έξυπνος, το έχει σκεφτεί καλά για να το κάνει. Θέλει να βελτιωθεί κι άλλο σε επαγγελματικό επίπεδο, είμαι σίγουρος πως θα έχει επιτυχία στην Ελλάδα. Θέλει την εξέλιξη και μπορεί να την πετύχει».

-Ο Μάνου έχει δοκιμάσει ξανά την τύχη του στο εξωτερικό, κάποιες φορές με επιτυχία και κάποιες άλλες όχι. Τι θεωρείτε σημαντικό για να πετύχει;

«Αρχικά πρέπει να νιώσει άνετα στην ομάδα, είναι ξεκάθαρο. Στη συνέχεια πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη από τον προπονητή, να του δοθεί χρόνος να προσαρμοστεί και έτσι θα δείξει την ποιότητά του. Αν συμβούν αυτά είμαι σίγουρος πως θα πετύχει».


-Ο Αρης φέτος θα παίζει 3-5-2 και 4-4-2. Στο πρώτο λογικά θα έχει τη θέση «10» αλλά στο δεύτερο που μπορεί να αγωνιστεί; Γιατί με εσάς είδαμε πως έπαιζε σε πολλές θέσεις, δεκάρι, εξτρέμ, δεύτερος επιθετικός.

«Ανεξαρτήτως συστήματος, ο Μάνου είναι ένας παίκτης που πρέπει να συμμετέχει με την μπάλα. Στον Αρη πρέπει να εκμεταλλευτούν τα χαρακτηριστικά του. Μπορεί να παίξει αριστερός εξτρέμ για να συγκλίνει αλλά δεν είναι κλασικός εξτρέμ που κάθεται πάνω στην γραμμή. Στο ποδόσφαιρο δεν έχει σημασία το σύστημα και από που ξεκινάς αλλά τι κάνεις μέσα στο γήπεδο. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που πρέπει να έχει την μπάλα, να κάνει την διαφορά στον άξονα. Είναι αποφασιστικός, προσπαθεί να βρίσκει τον χώρο για να δημιουργήσει αλλά σας ξαναλέω πως δεν έχει σημασία το σύστημα. Στον Μάνου αρέσει να παίζει ανάμεσα στις γραμμές, του αρέσει πάρα πολύ. Είναι ένας έξυπνος ποδοσφαιριστής, με πολύ καλή τεχνική και τελική πάσα».

-Το θέμα είναι όμως πως είναι ένας ποδοσφαιριστής που περισσότερο δημιουργεί παρά σκοράρει. Αρα είναι λύση να παίζει ως επιθετικός; Ποια θέση του ταιριάζει περισσότερο;

«Σαν χαρακτηριστικά, είναι περισσότερο δημιουργός παρά σκόρερ, αλλά αν βρεθεί υπό προϋποθέσεις μπορεί να βάλει γκολ. Είναι ένας παίκτης που βοηθάει τους συμπαίκτες του. Του ταιριάζει καλύτερα η θέση 10, είναι τοπ ποδοσφαιριστής για να φτιάχνει παιχνίδι».

-Ο Αρης δεν έχει πληθώρα παικτών στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Μπορεί να ανταποκριθεί και ως 8άρι με έναν δυνατό αμυντικό χαφ δίπλα του;

«Μπορεί να τα καταφέρει υπέροχα και εκεί, μαρκάρει και συμμετέχει χωρίς την μπάλα, αλλά με έναν δυνατό αμυντικό χαφ δίπλα του μπορεί εκείνος να φτιάξει παιχνίδι. Η θέση που θα αγωνιστεί ο Μάνου εξαρτάται από τους συμπαίκτες του. Εγώ πιστεύω στον παίκτη και στα χαρακτηριστικά του».


-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

«Είναι έξυπνος παίκτης, έχει υψηλό επίπεδο τακτικής κατανόησης, είναι εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός. Φυσικά και έχει καλή τελική πάσα, δίνει πολλές ασίστ. Του αρέσει να αγωνίζεται στην τελευταία γραμμή της μεσαίας γραμμής, είναι δυναμικός, ωστόσο δεν είναι πολύ γρήγορος».

-Ο χαρακτήρας του;

«Ο χαρακτήρας του είναι ακέραιος. Είναι ένα πολύ εργατικό παιδί, καλός συμπαίκτης και είναι χαρακτηριστικό πως όλοι οι προπονητές θέλουν να τον έχουν παίκτη τους».

-Πήγε σε ηλικία 15 ετών στην Αγγλία. Πόσο πιστεύετε πως τον βοήθησε αυτή η μεταγραφή;

«Στη Σπόρτινγκ τα πήγε καλά ως νεαρός οπότε ήταν λογικό να ενδιαφερθούν ομάδες. Σίγουρα τον βοήθησε η μεταγραφή στην Αγγλία ακόμη και αν δεν ήταν όπως τα περίμενε τα πράγματα. Κάθε εμπειρία τον έκανε καλύτερο, είναι μια διαδικασία εξέλιξης».


-Ο Γκουαρδιόλα τον άλλαξε ως ποδοσφαιριστή; Την λογική του, την οπτική του;

«Αυτό δεν το γνωρίζω, πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο τον Μάνου».

-Τι να περιμένει ο κόσμος;

«Ο Μάνου είναι άνετος και είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα τον απολαύσει να παίζει».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.