Ο Λουτσέσκου βαδίζει στον σωστό δρόμο, αλλά αν ο ΠΑΟΚ πάει για τίτλο θα φανεί τέλη Αυγούστου

Κώστας Πετρωτός11 Ιουλίου 2021

Αν υπάρχει κάτι που αρέσει από τις πρώτες κιόλας μέρες του Ραζβάν Λουτσέσκου στην δεύτερη θητεία του στον ΠΑΟΚ είναι η καθαρή στόχευση και ο ευθύς λόγος του: “Αν θέλουμε έναν ΠΑΟΚ που θα διεκδικήσει τον τίτλο, θα πρέπει να φτιάξουμε μια ομάδα που θα κυριαρχεί και θα πιέζει ψηλά”. Ούτε “δουλεύουμε και θα δούμε”, ούτε "έχουμε στο μυαλό μας ένα πρότζεκτ σε βάθος χρόνου”. Ο Ρουμάνος τεχνικός έζησε τον ΠΑΟΚ της εποχής Σαββίδη και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι απαιτήσεις είναι πλέον πολύ υψηλές. Αν δεν προσμετρούσε αυτή την παράμετρο ως την πιο σημαντική, τότε δεν θα αναγνώριζε την δική του συμβολή, με το αήττητο πρωτάθλημα, στο να φτάσει ο Δικέφαλος ως εδώ.

Από την αρχή to the point, λοιπόν, ο 52χρονος κόουτς που δεν θέλει να χάσει ούτε μέρα στην προσπάθεια να περάσει στο μυαλό των ποδοσφαιριστών του την δική του νοοτροπία. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι θετικό για τον ΠΑΟΚ ότι, έστω και σε φιλικό με τον Βόλο, το πρώτο ματς κερδήθηκε και μάλιστα με ανατροπή. Δείχνει ότι τα... μάτια γυαλίζουν από νωρίς και ότι ακόμη και στις προπονήσεις, το βασικό μέλημα είναι “τα δίνουμε όλα για να νικήσουμε”. Αλλωστε, αυτό είναι κάτι που χτίζεται κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Αν δεν έχεις αυτή την στόχευση στις προπονήσεις και τα φιλικά, δεν μπορείς να την βγάλεις και στα επίσημα παιχνίδια.

Είναι, όμως, εφικτό να χρίσουμε τον ΠΑΟΚ φαβορί για τον τίτλο από τώρα; Κατά την ταπεινή άποψή μου, όχι. Είναι ωραίο να βλέπεις ότι στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ περνά μία νοοτροπία απαιτήσεων, δεν αρκεί όμως από μόνη της να φέρει τα πάνω-κάτω. Πρέπει να εκτιμηθεί σωστά και το υλικό της ομάδας. Διαθέτει, λοιπόν, υλικό πρωταθλητισμού ο ΠΑΟΚ; Για να απαντηθεί το ερώτημα, πρέπει όλοι να επιχειρήσουν την σύγκριση με τον άμεσο αντίπαλο για τον τίτλο και αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Συμφωνώ με την πρώτη εκτίμηση που έκανε ο Λουτσέσκου μιλώντας στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ όταν ανέλαβε τα ηνία του ότι “η ομάδα διαθέτει το δεύτερο καλύτερο υλικό της κατηγορίας και σίγουρα η διαφορά του δεν είναι 26 βαθμούς από τον Ολυμπιακό”, το ερώτημα όμως είναι αν μπορεί να ανταγωνιστεί το ρόστερ των “ερυθρολεύκων”.

Τέιλορ και Ολιβέιρα πρέπει να εκτιμηθούν από τη σωστή οπτική γωνία

Για να μην αδικούμε τους παίκτες που ήδη έχουν προστεθεί στο ρόστερ, τον Λούκας Τέιλορ και τον Νίλσεν Ολιβέιρα, καλό είναι να μην επιχειρήσουμε από τώρα να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Προφανώς ούτε το όνομα του Βραζιλιάνου μπακ, ούτε η θητεία του Πορτογάλου φορ στην ΑΕΚ μπορούν να δημιουργήσουν κύμα ενθουσιασμού. Μία τέτοια θεώρηση, όμως, θα ήταν λάθος, γιατί μιλάμε απλά για δύο κομμάτια ενός παζλ που μόνο ο Λουτσέσκου και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ γνωρίζουν τι μορφή θα έχει τελικά.

Ως εκ τούτου, είναι λάθος να προσπαθούν να… περάσουν ορισμένοι την μεταγραφή του Ολιβέιρα στην συνείδηση του απλού οπαδού του ΠΑΟΚ, προσπαθώντας να πείσουν ότι πριν καν μπει στο γήπεδο είναι καλύτερος του Πρίγιοβιτς σε όλα (ειδικά με το να επικαλούνται το τι κατάφερε ο Σέρβος στην Αλ Ιτιχάντ που δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο το τι είχε πετύχει στην θητεία του στους “ασπρόμαυρους”). Είναι εντελώς άστοχη προσέγγιση και το μόνο που μπορεί να συμβεί θα είναι να φθαρεί από την αρχή άσκοπα ο Πορτογάλος. Το να μπαίνει στα παιχνίδια κουβαλώντας την “υποχρέωση” να σκοράρει μίνιμουμ δύο γκολ σε τρία ματς όπως έκανε ο Σέρβος άσος, θα του δημιουργήσει μία πίεση που μόνο κακό μπορεί να του κάνει. Ο 30χρονος Πορτογάλος πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ένας άλλος φορ, με άλλα χαρακτηριστικά που γι’ αυτά τον επέλεξε ο Λουτσέσκου και η προσφορά του να κριθεί σε σχέση με το τι πετυχαίνει ο ΠΑΟΚ με αυτόν στη σύνθεσή του. Όσο για τον Τέιλορ, το πρώτο δείγμα γραφής είναι θετικό. Και γρήγορος είναι και κοντρολαρισμένος και αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για έναν φουλ μπακ του ΠΑΟΚ. 

Τίτλο παίρνεις με τους καλύτερους σε όλα τα επίπεδα   

Επανερχόμαστε στην συζήτηση για τα περί τίτλου. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος των μεταγραφών για να γίνει πάνω σε σοβαρή βάση. Τότε θα ξέρουμε ποιοι θα είναι, με όνομα και επίθετο, οι 3-4 έμπειροι παίκτες που ζητά ο Λουτσέσκου για να δημιουργήσουν την αίσθηση κυριαρχίας για τον ΠΑΟΚ. Παράλληλα, τότε θα γνωρίζουμε και ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα έχει κάνει ο Ολυμπιακός (αλλά και η ΑΕΚ) και θα έχουμε μπροστά μας μία πλήρη εικόνα. Προφανώς, ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ γνωρίζει ότι μία ομάδα πρωταθλητισμού δεν χρειάζεται μόνο “συγκεκριμένα χαρακτηριστικά” που λείπουν τώρα από το ρόστερ, αλλά κυρίως ποδοσφαιριστές με έντονη προσωπικότητα που θα μπορούν να παίρνουν την ομάδα στις πλάτες τους τις δύσκολες στιγμές.

Η πορεία προς τον τίτλο προϋποθέτει την παρουσία των καλύτερων σε όλα τα επίπεδα. Σ’ αυτό των ποδοσφαιριστών, στον πάγκο, στην διοίκηση. Είναι, βέβαιο, ότι και εκεί θα υπάρχουν πολλές μάχες που θα πρέπει να κερδηθούν και στην “ασπρόμαυρη” ΠΑΕ θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά το έργο του Λουτσέσκου και των παικτών.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στα τέλη Αυγούστου για να ακούσουμε την εκτίμηση του Λουτσέσκου για το αν ο νέος ΠΑΟΚ μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο, υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Για παράδειγμα, αν ο, αριθμητικά πλήρης σε στόπερ, ΠΑΟΚ, μπορεί να αισθάνεται σίγουρος στα μετόπισθεν παίζοντας με δύο κεντρικούς αμυντικούς ή θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση.

Κλείνοντας, δύο κουβέντες περί νεαρών. Δεν μπορεί να εκπλήσσει κανέναν πλέον το να βλέπει έναν Γκορτεζιάνι να πετυχαίνει γκολ με την παρθενική παρουσία του στην πρώτη ομάδα. Οι Ακαδημίες του ΠΑΟΚ είναι γεμάτες ταλέντα. Το διαρκές στοίχημα είναι πόσο αποτελεσματικά ο Δικέφαλος μπορεί να τα μετατρέπει σε άντρες. Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο ο νεαρός φορ που συστήθηκε στο ελληνικό κοινό κόντρα στον Βόλο, όσο και παίκτες όπως ο Κούτσιας ή Βρακάς, είναι τυχεροί που από φέτος έχουν ως μαξιλαράκι στήριξης τον ΠΑΟΚ Β΄.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.