Ο Λέο Μάτος μέλος ενός γαλαξία αστέρων

Κώστας Πετρωτός01 Απριλίου 2022

Ο κατά πολλούς κορυφαίος δεξιός μπακ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, είχε την πρώτη του ευρωπαϊκή εμπειρία στην Ευρώπη, μέσω της Μαρσέιγ. 

Πήγε στην γαλλική ομάδα σε μία εποχή που υπήρχαν κορυφαίοι παίκτες. “Θυμάμαι πώς όταν έφτασα στην Μασσαλία προπονητής της ήταν ο Ζοσέ Ανιγκό, ένας Γάλλος που είχε πέρασμα και από την Ελλάδα (σ.σ. πέρασε την διετία 2017-2018 από Λεβαδειακό, Πανιώνιο). 

Είναι ένας εξαιρετικός κόουτς και είχε καταφέρει να οδηγήσει την Μαρσέιγ στον τελικό του UEFA κόντρα στην Βαλένθια (η ισπανική ομάδα νίκησε με 2-0). Θυμάμαι, όταν πήγα στην ομάδα τον Ιανουάριο του 2044, ήμουν ακόμη πολύ νέος και βρέθηκε στα αποδυτήρια μαζί με τον Ντρογκμπά, τον Μπαρτέζ και τόσους σπουδαίους παίκτες”, θυμάται, μέσω της “Μ” και του metrosport.gr, ο Βραζιλιάνος μπακ που έχει μόνο καλά λόγια να πει για την Μαρσέιγ:

 “Είναι μία μεγάλη γαλλική ομάδα, με ένα εξαιρετικό στάδιο, η ατμόσφαιρα στο Βελοντρόμ μοιάζει πολύ με αυτή της Τούμπας. Η πόλη είναι, επίσης, φανταστική, έχω καλές αναμνήσεις από την Γαλλία”.

Ο 36χρονος άσος έμεινε στην Μαρσέιγ μέχρι το τέλος του 2006 και αρχές του 2007 πήγε στην Τομπένσε. Δεν κατέγραψε επίσημη συμμετοχή με την πρώτη ομάδα, είχε κάνει καλά παιχνίδια στην δεύτερη και από τον Μάρτιο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2006 ήταν δανεικός στην Φλαμένγκο.

Το παρασκήνιο πίσω από την μεταγραφή του στην ΟΜ

Ο Μάτος εξήγησε στην “Μ” πώς πήρε μεταγραφή στην Μαρσέιγ. “Όταν ήμουν 17 έπαιζα στην εθνική ομάδα αυτή της ηλικιακής κατηγορίας, αλλά και στην κάτω των 21. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο των ομάδων Κ17 που κατακτήσαμε νικώντας την Ισπανία στον τελικό, η Φλαμένγκο δέχθηκε πολλές προσφορές για μένα από ομάδες της Ευρώπης.

 Διάλεξα την Μαρσέιγ γιατί γνώριζα ορισμένους Βραζιλιάνους που είχαν αγωνιστεί εκεί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Με είχαν παρακολουθήσει αρκετά στις εθνικές και ήθελαν πολύ να με αγοράσουν (σύμφωνα με το transfermarkt η Μαρσέιγ είχε δαπανήσει 1,4 εκατ. ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του). Ήμουν γ\ια κάποιους μήνες στην ομάδα και μετά πήγα δανεικός στην Φλαμένγκο”.



Mission impossible να βρει χρόνο συμμετοχής σε εκείνη την Μαρσέιγ

Στην φωτογραφία βλέπετε την ομάδα της σεζόν 2003-2004, όταν ο Μάτος πρωτοπήγε στην Μαρσέιγ. Από πάνω αριστερά, κατά σιερά διακρίνονται οι Έκερ, Φαν Μπούιτεν, Σκάσελ, Μίντο, Κριστιανβάλ, Μεϊτέ, Ρουνζέ, Σελεστίνι, Μεριέμ, Χεμντανί και Ντρογκμπά. 

Πολύ δύσκολο για τον Μάτος να βρει χρόνο συμμετοχής (στην θέση του δεξιού μπακ έπαιζε ο τότε ο Σενεγαλέζος Μπεγιέ) και το ίδιο ίσχυε και για την επόμενη σεζόν. “Για να καταλάβετε το επίπεδο της Μαρσέιγ εκείνη την περίοδο, το καλοκαίρι του 2004 είχαν έρθει στην ομάδα οι Λιζαραζού, Πεντρετί, Λουιντουλά και Νασρί. Όλοι αυτοί οι παίκτες μαζί. Ήταν δύσκολο να ανταγωνιστώ τότε στα 18 μου”, εξηγεί ο Μάτος.



Γιατί ο El Loco δίνει τύχη στον ΠΑΟΚ για πρόκριση

Παρότι περιέγραψε την δυναμική της Μαρσέιγ της εποχής του και αυτό δεν απέχει και πολύ από την τωρινή ομάδα του μασσαλιώτικου συλλόγου, ο Λέο Μάτος δεν είναι απαισιόδοξος για τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με το σύνολο του Χόρχε Σαμπάολι. 

Δίνει πιθανότητες πρόκρισης και εξηγεί το πιστεύω του στη “Μ”:΅Η έκβαση των αγώνων θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά του ΠΑΟΚ. Αν μπούμε (σ.σ. προτιμά τον πρώτο πληθυντικό που δείχνει το δέσιμό του με τον Δικέφαλο) με ανταγωνιστικό τρόπο τόσο σε αθλητικό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο, έχουμε ικανότητες και μπορούμε να πάρουμε την νίκη και στα δύο παιχνίδια και μαζί και την πρόκριση”.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.