Η ιστορική συνέπεια του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη είναι μνημειώδης.
Σε αυτά τα 60 χρόνια των ευρωπαϊκών πτήσεων του ο Δικέφαλος του Βορρά έχει συγκρουστεί 7 φορές με τους εκπροσώπους, ίσως της πιο δύσκολης για την Ελλάδα ποδοσφαιρικής σχολής,της Ισπανικής.
Στην Ισπανία, όχι μόνο δεν έχει κερδίσει ποτέ αλλά έχει τις βαρύτερες ήττες της ιστορίας του , ενώ έχει πάρει μόνο 2 λευκές ισοπαλίες στην Σεβίλλη και στην Γρανάδα έχοντας σκοράρει μόνο ένα γκολ(Αναστασιάδης )στην συντριβή από την Μπαρτσελόνα, δύο γκολ (Φραντζεσκος- Μαραγκός)στην άλλη συντριβή από την Ατλέτικο Μαδρίτης (του Ραντομιρ Αντιτς και του Κριστιάν Βιέρι ) και το φετινό γκολ του Γιακουμάκη στην Θέλτα.
Η Τούμπα όμως έχει αποδειχθεί... τάφος για την ισπανική αρμάδα, αφού και οι 7 επισκέψεις της δεν έφεραν ούτε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, αρχής γενομένης από την ήττα της γιγάντιας Μπαρτσελόνα των ιπταμενων Ολλανδών (του Γιόχαν Κρόιφ και του Γιόχαν Νεεσκενς).
Την ίδια τύχη είχε και η Βιγιαρεάλ, μάλιστα με το ίδιο σκορ (1-0), ενώ η Ατλέτικο Μαδρίτης, παρότι προηγήθηκε με 1-3,παρολίγο να χάσει σε ένα χιτσκοκικο ματς(4-4) και η Γρανάδα δραπέτευσε με λευκή ισοπαλία.
Όμως τα δύο παιχνίδια - θρίλερ ο ΠΑΟΚ τα έδωσε συμπτωματικά με την ίδια ομάδα,την συμπολίτισσα της Μπέτις,την Σεβίλλη.Τοτε,την δεκαετία του 80 η Σεβίλλη έζησε τον απόλυτο εφιάλτη στην Τούμπα, αφού την πρώτη φορά γλύτωσε από συντριβή φεύγοντας μόνο με 2-0(σκορ που δυστυχώς ανέτρεψε στο ''Ραμον Σάντσεθ Πιθχουαν "), ενώ την δεύτερη μετά την λευκή ισοπαλία στην Ανδαλουσία, χρειάστηκε η καταραμένη τότε για εκείνον τον ΠΑΟΚ διαδικασία των πέναλτι, όταν Μαγκντί και Σκαρταδος έσπασαν τα δοκάρια της ομάδας του Χιμένεθ και του Αυστριακού γκολτζη Πολστερ!
Όπως είπαμε, η Ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ επαναλαμβάνεται με θαυμαστή ακρίβεια και έμελλε μία ακόμα ομάδα της Σεβίλλης,η Ρεάλ Μπέτις να υποστεί την ήττα με το ίδιο σκορ και να γλυτώνει από άλλα τόσα!
Αξίζει να σημειωθεί οτι η μεν Σεβίλλη στα πρόσφατα χρόνια εξελίχθηκε σε ...μονοκρατορισσα του Europa League, ενώ η Μπέτις άρχισε από πέρυσι να την μιμείται συμμετέχοντας στον τελικό του Conference League.
Μήπως στο εγγύς μέλλον ο , Δικέφαλος του Βορρά από... Κουρέας της Σεβίλλης εξελιχθεί και αυτός σε συλλέκτη...σκαλπ μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και αντίστοιχων διακρίσεων;
Η ιστορία πάλι μας διδάσκει οτι μια νέα εποποιία, μπορεί να αρχίσει την άλλη Πέμπτη από την Λυών,σε επανάληψη του αξέχαστου θριάμβου των αετών της δεκαετίας του 1970!
Ο εξ απορρήτων
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube