Ο Κουλιεράκης απογείωσε το τέλειο πλάνο του ΠΑΟΚ, με στήριγμα τον Κοτάρσκι

Κώστας Πετρωτός15 Μαρτίου 2024

Μαγική βραδιά. Και συνάμα ιστορική, αφού ο ΠΑΟΚ διέλυσε την παράδοση που έλεγε ότι δεν προκρίνεται ποτέ όταν υπάρχει σκορ 2-0 σε βάρος του από το πρώτο παιχνίδι. Για να το πετύχει, ο Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του φρόντισαν να εκπονήσουν το τέλειο πλάνο που εφάρμοσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι παίκτες του, έχοντας την υποστήριξη μίας καυτής και γεμάτης θετικής ενέργειας Τούμπας. 

Τόσο τέλειο που υπάρχει περίπτωση να στοιχίσει την θέση στον πάγκο της Ντιναμό στον Σεργκέι Γιακίροβιτς, αφού όπως μας μετέφεραν Κροάτες δημοσιογράφοι το κλίμα ήταν βαρύ μετά το 5-1 για εκείνον. Εμάς, ωστόσο, μας ενδιαφέρει κυρίως ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ο κόουτς του Δικεφάλου για πολλοστή φορά στην «ασπρόμαυρη» καριέρα του, έδειξε ότι διαθέτει τον χαρακτήρα και το καθαρό μυαλό που αντέχει στην πίεση, να κάνει τον ΠΑΟΚ να αντιδρά στα δύσκολα. Χθες έπεσε διάνα και στην αγωνιστική και στην ψυχολογική προετοιμασία. Οι παίκτες του, σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι, άσκησαν πίεση πολύ ψηλά, στις πρώτες πάσες στην άμυνα της Ντιναμό και την χτύπησαν εκεί που αντιλήφθηκαν ότι είχε τεράστιες αδυναμίες: στις στατικές φάσεις. Κάθε εκτέλεση φάουλ ή κόρνερ προκαλούσε πανικό στην περιοχή του Νέβιστιτς και ήταν ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ διαβασμένος για το πώς συμπεριφέρονται οι παίκτες του Γιακίροβιτς. Εξ ου και τα δύο γκολ που προήλθαν από κινήσεις παικτών του (Μπάμπα στο 1-0 και Μπράντον στο 3-0) στο δεύτερο δοκάρι, εκεί που δεν τους μάρκαρε κανείς.

Επιπλέον, ο Λουτσέσκου στόχευσε άριστα και στην ψυχολογική προετοιμασία. Παραμονές του αγώνα, στην συνέντευξη Τύπου έθιξε τον εγωισμό τους, λέγοντας ότι η ομάδα έχει υψηλούς στόχους, όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει καλύτερα να πάει για 5Χ5 ή στο market place, όπως είπε. Δεν είναι τακτική που συνηθίζει αυτή ο 55χρονος τεχνικός, αφού σχεδόν πάντα «αγκαλιάζει» με θετικά σχόλια τους παίκτες του. Όμως, αυτή την φορά ήθελε να προκαλέσει την αντίδραση των παικτών του στο γήπεδο, μετά από μία περίοδο με αρνητικά αποτελέσματα, και τα κατάφερε.

Εχω την άποψη ότι ο θιγμένος εγωισμός μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για ομάδες με παίκτες που έχουν ποιότητα και μεγάλες δυνατότητες και για διάφορους λόγους μπορεί να μην τις βγάζουν στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ είχε μπουκώσει από τα διαδοχικά ντέρμπι, ήρθε και το αρνητικό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα των πλέι οφ από τον Αρη και είναι προφανές ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήθελαν πολύ να δείξουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους για να μην χύσουν την καρδάρα με το γάλα που είχε γεμίσει από την εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία τους, λόγω μιας κακής βραδιάς στο Μάξιμιρ. Και το κατάφερνα με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Ο ξεχωριστός ρόλος των Βιεϊρίνια, Τάισον και Σβαμπ

Πριν εστιάσω στον Κουλιεράκη και τον Κοτάρσκι που ήταν οι άριστοι από τους πολύ καλούς παίκτες του ΠΑΟΚ χθες, θα ήθελα να αφιερώσω λίγο δύο λόγια και στις παλιοσειρές Βιεϊρίνια, Τάισον και Σβαμπ. Αρχικά, στον κάπτεν Βιεϊρίνια που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο στη διάρκεια του ματς όταν έδωσε το παράδειγμα της μαχητικότητας σε όλους, αλλά και πριν από αυτό, οργανώνοντας γεύμα της ομάδας και προσπαθώντας να τονώσει το κλίμα συσπείρωσης στα αποδυτήρια. Αξιοι συμπαραστάτες του, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, ο Τάισον (απίστευτη η μπαλιά που έβγαλε στον Μπράντον στην φάση του 3-0) και ο Σβαμπ που είχαν και αυτοί αρκετές συζητήσεις με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους.Θα προσθέσω στους παραπάνω και τον Αντρίγια παρότι αρκετά νεότερος, γιατί έκανε ένα πόλύ μεστό παιχνίδι. 

Ο παλίκαρος από την Κρήτη τα έκανε όλα, με οπισθοφυλακή τον κέρβερο από την Κροατία

Ωστόσο, εκτιμώ και από τα μηνύματα που εισπράττω, πολλοί συμφωνούν με την άποψή μου, οι δύο απόλυτοι πρωταγωνιστές του χθεσινού θριάμβου του ΠΑΟΚ επί της Ντιναμό, ήταν ο Κουλιεράκης και ο Κοτάρσκι. Ο Χανιώτης στόπερ τα έκανε χθες στην κυριολεξία όλα και σαφέστατα συμφωνώ με τον όρο «εμφάνιση καριέρας», με τον οποίο χαρακτήρισε την παρουσία του χθες στην Τούμπα. Ο «Κούλιε» ήταν και κεντρικός αμυντικός (κλείδωσε τον Πέτκοβιτς σε συνεργασία με τον Κεντζιόρα) και αμυντικός μέσος (έκοψε πολλές μπάλες μπροστά από τον χώρο άμυνας), καθώς και εκτελεστής, αλλά και δημιουργός, αφού και σκόραρε και έδωσε και ασίστ για γκολ. Μάλιστα, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η στατιστική υπηρεσία της UEFA του «έκλεψε» και ένα γκολ, καθώς του πίστωσε την ασίστ στον Μπάμπα στην φάση του 1-0 και το γκολ με το στήθος στο 4-1, αλλά άγνωστο γιατί, χρέωσε ως αυτογκόλ του Σούτσιτς την φάση του 2-0, όταν ο 20χρονος αμυντικός του ΠΑΟΚ σούταρε και η μπάλα πήγε στα δίχτυα αφού πρώτα χτύπησε πάνω στον μέσο της Ντιναμό. Παρόμοια φάση έγινε χθες στον αγώνα της Λίβερπουλ και την Σπάρτα Πράγας, όταν ο Σομποζλάι σούταρε, η μπάλα κόντραρε στο πόδι του αρχηγού της Σπάρτα, του Κρέιτσι και ξεγέλασε τον τερματοφύλακα της Λίβερπουλ, αλλά το γκολ πιστώθηκε στον παίκτη της αγγλικής ομάδας. Δικαίως ο Κουλιεράκης συμπεριλήφθηκε στον διαγωνισμό στην ιστοσελίδα της UEFA για τον καλύτερο παίκτη στα ματς της χθεσινής μέρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που με την απόδοσή του ξεχωρίζει ο Κουλιεράκης, ειδικά σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Θυμηθείτε πόσο επιδραστικός ήταν στα δύο ματς με την Άιντραχτ (στο πρώτο, με δικό του γκολ ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη) και γενικά, πόσο έντονα δείχνει την διάθεση να... βγαίνει μπροστά στα δύσκολα ματς. Αυτό είναι δείγμα των ηγετικών στοιχείων του χαρακτήρα του που τα φανερώνει στα παιχνίδια και τον κάνουν να ξεχωρίζει από άλλους νεαρούς. Όταν, όμως, έχει επιλέξει στα 14 του να έρθει και να ζήσει μόνος του στην Θεσσαλονίκη, μακριά από την οικογένειά του που μένει μόνιμα στα Χανιά, αυτό κάτι λέει. Και γι’ αυτό η μητέρα του που ήταν χθες στην Τούμπα, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανη.

Ο Ντομινίκ Κοτάρκι από την άλλη, για μία ακόμη φορά, απέδειξε ότι είναι τερματοφύλακας μεγάλων αγώνων. Εβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον χθεσινό θρίαμβο και ας ήταν το σκορ 5-1. Οι αποκρούσεις του στο 3-1 ήταν κομβικότατες για να μην μπει ο ΠΑΟΚ σε μπελάδες και στο τέλος πανηγύρισε μαζί με τους συμπαίκτες του την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Και τα δύο αυτά παιδιά, όπως και ο Κωνσταντέλιας είναι οι παίκτες που προσελκύουν συνεχώς scouts ξένων ομάδων στα γήπεδα που αγωνίζονται. Είναι μεγάλης κλάσης και υψηλών προσδοκιών παίκτες και είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα αποχωρήσουν από τον ΠΑΟΚ, φέρνοντας χρήματα στα ταμεία του συλλόγου. Προς το παρόν, έχουν καθοριστική συμμετοχή στην ασυνήθιστη επίδοση για τις ελληνικές ομάδες, δύο από αυτές, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός να συνεχίζουν στην φάση των «8» στην ίδια διοργάνωση και... έχουν το «δικαίωμα» να πανηγυρίζουν λίγο ακόμη και να ανασυνταχθούν στην διακοπή λόγω Εθνικής.

Υ.Γ. 1 Ο Μπάμπα έγινε φορ, το ίδιο και ο Κουλιεράκης, ο Μπράντον θυμήθηκε πώς είναι να βάζεις γκολ με το κεφάλι και όλοι αυτοί στέλνουν ένα μήνυμα πώς χθες ο ΠΑΟΚ έλυσε το ζήτημα με τους φορ, μοιράζοντας από ένα κομμάτι του ρόλοι σε αρκετούς παίκτες.

Υ. Γ. 2 Θα είναι πραγματικό μοναδικό στα χρονικά να κληρωθούν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός στην φάση των «8» του Conference League και να παίξουν τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια (!) μέσα στον Απρίλιο, σαν να έχουμε πλέι οφ του NΒΑ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.