Ο Κοτάρσκι... γλυκαίνει την επιθετική πίκρα του ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός05 Σεπτεμβρίου 2022

Από βαθμολογικής άποψης, η λευκή ισοπαλία στο «Κλ. Βικελίδης» είναι μία χαρά αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ. Και σε χρονιά διεκδίκησης τίτλου, ένα Χ στην έδρα του συμπολίτη Αρη θα ήταν αποδεκτό για τον Δικέφαλο. Η φετινή, όμως πολύ δύσκολα θα είναι τέτοια, αν δεν βρεθούν σοβαρές, ποιοτικές επιθετικές λύσεις.

Ας μην αρχίσουμε, όμως, με αυτό το ζήτημα την ανάλυση γιατί θα αδικήσουμε την απόδοση του Ντομινίκ Κοτάρσκι. Ο 22χρονος Κροάτης στο «Κλ. Βικελίδης» έδινε το πρώτο σοβαρό τεστ στο διάστημα που βρίσκεται στον ΠΑΟΚ. Μπροστά σε εχθρική ατμόσφαιρα, κόντρα σε αξιόλογους επιθετικούς, έχοντας μπροστά του μία νεανική άμυνα, όχι μόνο ανταποκρίθηκε, αλλά η απόδοσή του άγγιξε το άριστα.

Με την μπάλα στα πόδια ήταν πολύ αξιόπιστος, στις εξόδους του άκρως αποτελεσματικός, στις επεμβάσεις του, με κορυφαία αυτή στο πέναλτι του Γκρέι, σούπερ. Αναδείχθηκε δίκαια MVP του clasico και όλοι του αναγνωρίζουν ότι ο βαθμός που πήρε ο ΠΑΟΚ στο «Κλ. Βικελίδης» είναι απόρροια, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, της δικής του δουλειάς. Ο Μπότο δικαιούται να πιστωθεί από τώρα μία καλή κουβέντα για την επιλογή του να πείσει τον Σαββίδη ότι άξιζε να δαπανηθούν δύο εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του Κροάτη, όπως ακούει τους προβληματισμούς που εκφράζονται για τον Κουαλιάτα του 1,8 εκατ. ευρώ που χθες, αντί να δίνει λύσεις στο παιχνίδι με τον Αρη έπαιζε φιλικό με τον ΠΑΟΚ Β γιατί ακόμη δεν έχει πείσει τον Λουτσέσκου ότι μπορεί να προσφέρει στην πρώτη ομάδα.

Οι τρεις λόγοι που έχουν κάνει την επίθεση του ΠΑΟΚ αναιμική

Προφανώς, η εμφάνιση χθες στο clasico, δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση στον ίδιο τον Κοτάρσκι και μεγαλύτερη σιγουριά στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Με τους έντεκα που άρχισαν το παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ αμύνθηκε καλά, δεν επέτρεψε στον Αρη, με εξαίρεση την ασυνεννοησία του Τσαούση με τον Κουλιεράκη, το πέναλτι απειρίας του Κρητικού στόπερ και δύο καλά σουτ ένα του Μαντσίνι και ένα του Μανού, να τον απειλήσει. Το πρόβλημα είναι ότι πέρα από το ανασταλτικό κομμάτι δεν καταγράφηκε κάτι πολύ σημαντικό επιθετικά. Ο ΠΑΟΚ είχε μία σπουδαία ευκαιρία με τον Μπράντον, μία αξιόλογη στιγμή με την κεφαλιά του Ντόουγκλας, αλλά στο υπόλοιπο κομμάτι ήταν αναιμικός.

Αυτό συνέβη για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι του λείπει η δημιουργία. Ενώ έχει τις προϋποθέσεις να παράξει φάσεις, τα χαλά στις τελικές πάσες. Χθες, τον κυρίως ρόλο σε αυτό τον τομέα τον είχε πάνω του ο Ντόουγκλας, αλλά ο Βραζιλιάνος για μία ακόμη φορά ήταν απογοητευτικός. Ο 25χρονος μέσος δεν μπορεί να γίνει ούτε στο ελάχιστο καθοριστικό και στην Τούμπα πρέπει να το έχουν μετανιώσει οικτρά που δεν τον πούλησαν όταν τους δόθηκε ευκαιρία.

Πλέον, ούτε ο Κούρτιτς είναι το ίδιο επιδραστικός στο επιθετικό κομμάτι, ενώ η μεγάλη αλήθεια είναι ότι έχουμε ξεχάσει από πότε έχουμε να δούμε ένα πραγματικά μεγάλο παιχνίδι του Αντρίγια. Δυστυχώς, ο βραχύσωμος Σέρβος κινείται σε ρηχά νερά και θα πρέπει άμεσα να αφυπνιστεί. Το πώς μπορεί να γίνει αυτό είναι θέμα για μεγάλο προβληματισμό στις μεταξύ Μπότο και Λουτσέσκου συζητήσεις.

Ο τρίτος λόγος είναι η κατάσταση των επιθετικών του. Ο Μπράντον δεν ήταν κακός και πείθει ότι είναι μία αξιόλογη επιλογή για μπακ απ. Το πρόβλημα είναι ότι στην παρούσα φάση δείχνει ότι δίκαια παίζει βασικός και ο Ολιβέιρα αλλαγή. Ο Πορτογάλος εμφανίστηκε χθες πολύ βαρύς, φανερά επηρεασμένος από του τραυματισμούς. Αν δεν ανεβάσει άμεσα στροφές, είναι απορίας άξιο πώς θα βγει έτσι η σεζόν και με τον Κούτσια να είναι μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας.

Η κυριότερη έλλειψη όμως είναι ενός επιτελικού μέσου, ενός παίκτη που θα κάνει την διαφορά στην τελική ενέργεια. Αν ψάξουμε να δούμε τις διαθέσιμες λύσεις, θα διαπιστώσουμε ότι ο Μπίσεσβαρ αρχίζει να φεύγει από τα στάνταρ που ήταν παλιά, ενώ ο Ελ Καντουρί έχει άλλα θέματα πρώτα να λύσει για να αποκτήσει σταθερή παρουσία στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ, έτσι ώστε να μπορεί ο ΠΑΟΚ να περιμένει λύσεις από εκείνον. Χθες, όντως, αδικήθηκε από τον διαιτητή Γκοντίνο και τον VAR, Φερέιρα που τον απέβαλαν άδικα στο φινάλε. Αλλά, ειλικρινά, μπορεί να εξηγήσει σήμερα ο ίδιος στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ γιατί έπρεπε να κάνει κίνηση με τον ώμο του, για να σπρώξει χλιαρά τον Νταμπό; Είναι δυνατό ένας παίκτης της δικής του εμπειρίας να μην μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του, ειδικά σε ένα σημείο που το ντέρμπι είχε πάρει φωτιά και ο διαιτητής ήταν με την κάρτα στα χέρια;

Αν θέλει να χτυπήσει σοβαρά την δυάδα, πρέπει να πάρει επιτελικό μέσο

Το να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ ένα δεκάρι, για να επανέλθουμε στην ανάλυση που κάναμε στην αρχή του κειμένου, είναι κομβικής σημασίας ζήτημα αν θέλει να έχει θέση στην πρώτη δυάδα. Αν κανείς αναλύσει σήμερα τους παίκτες στην (μεσο)επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ, θα διαπιστώσει ότι κινδυνεύει να αποκτήσει σοβαρό χάντικαπ έναντι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην υπόθεση δυάδα του Πρωταθλήματος που μην ξεχνάμε δίνει και θέση στα προκριματικά του Champions League της επόμενης περιόδου.

Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κινηθεί δυναμικά τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών για να φέρει έναν παίκτη αυτού του είδους στην Τούμπα, να καλύψει αυτή την αδυναμία και να αυξήσει σοβαρά τις πιθανότητες να είναι ανταγωνιστικός. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να κοινοποιήσει στον κόσμο του ότι η βασική δουλειά της σεζόν είναι το χτίσιμο ενός κορμού για τα επόμενα χρόνια, να αποφορτίσει με αυτό τον τρόπο την πίεση και ίσως έτσι κερδίζει και κάτι σημαντικό από φέτος.

Υ.Γ. Ο γράφων διάβασε δεκάδες μηνύματα ΠΑΟΚτσήδων σχετικά με την μεταγραφή Μαρσέλο στον Ολυμπιακό. Το ρεζουμέ του 90% και πλέον των σχολίων ήταν «ο βασικός αντίπαλος μας ενισχύεται και αυτή η κίνηση στέλνει το μήνυμα ότι αν ο Δικέφαλος θέλει να κοντράρει στην κορυφή όπως το έκανε με απόλυτη επιτυχία τη διετία 2017-19, πρέπει να πέσει μπόλικο χρήμα». Για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, ο ΠΑΟΚ και φέτος έδωσε αρκετά χρήματα σε αγορές παικτών, περίπου εννιά εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, έχει ρίξει το ύψος των χρημάτων που δαπανά για μεγάλα συμβόλαια. Τους μεγάλους παίκτες, τους συνοδεύουν μεγάλα συμβόλαια και θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει και πάλι τις συνθήκες να πληρώσει μερικά πολύ καλά, για τα ελληνικά δεδομένα, συμβόλαια.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.