Ο κόσμος τού ΠΑΟΚ έφτιαξε το Παλατάκι!

Αρις Νικολάκης18 Μαΐου 2020

Ξεκοκαλίζοντας και χθες την ιστοσελίδα metrosport.gr – καθημερινή μας συνήθεια, βλέπετε… Ανάγκη, για να λέμε την πάσα αλήθεια – μείναμε σε μία άκρως ενδιαφέρουσα αναφορά (με την υπογραφή του Γιώργου Πετρίδη) για το Κλειστό του Φοίνικα. Έτσι εξ αρχής είχε ονομαστεί το Παλατάκι του ΠΑΟΚ. Μία αναφορά με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από τα εγκαίνια της λειτουργίας του….

Έτσι ξύπνησαν μνήμες Κι αρχίσαμε το ξετύλιγμα του κουβαριού τους. Από εκείνο το γεύμα στο σικάτο ρέστοραν στις όχθες της λίμνης της Γενεύη. Παραμονές της στέψης του ΠΑΟΚ ως Κυπελλούχου Ευρώπης το 1991. Με τον ηγέτη του «δικέφαλου» Νίκο Βεζυρτζή να δεσμεύει για τη κατασκευή την υφυπουργό Αθλητισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Έχοντας επιχείρημα τη συγκλονιστική δωρεά των αδελφών Δεδέογλου.

Παρεμπιπτόντως, εκείνη η σχετική συμβολαιογραφική πράξη έπρεπε να υπάρχει ήδη στο Μουσείο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στο Παλατάκι. Για την ιστορία! Κι όποια διοίκηση ΚΑΕ υπάρξει (βάζοντας ουσιαστικά το κεφάλι της στον ντορβά…) οφείλει, να το ενισχύσει και να αξιοποιήσει. Να δώσει στη νεολαία την γνώση για το μπάσκετ του ΠΑΟΚ…

Μετά την στέψη του ΠΑΟΚ στη Γενεύη ο Νίκος Βεζυρτζής ξεκίνησε την επική προσπάθεια κατασκευής. Δεσμεύθηκαν γι’ αυτήν κατά σειρά οι αείμνηστοι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κι Ανδρέας Παπανδρέου. Συνέργησε τα μέγιστα ο Σωτήρης Κούβελας και πρωτοστάτησε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Η επική προσπάθεια κατασκευής συνεχίστηκε από τον Απόστολο Οικονομίδη και τ0ν Απόστολο Αλεξόπουλο. Με τα ups και τα downs της διαδρομής της για να φθάσει στην τελική φάση!

Το μεγαλεπήβολο έργο βέβαια, προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας. Αφήστε που κάποια στιγμή «κόλλησε» στη μικρή χωρητικότητα. Προσπάθησαν τα μέγιστα για να προχωρήσει κι ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης και ο ΓΓΑ Γιώργος Λυσσαριδης.

Το 1998 αναλαμβάνει την ηγεσία του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ ο Θανάσης Κατσαρής. Ορίζει ως στόχο ζωής την πραγματοποίηση του ονείρου γενεών ΠΑΟΚτσήδων. Το λέει και το κάνει…

Για να φθάσουμε όμως, στα εγκαίνια τού κορυφαίου Κλειστού στη Βόρεια Ελλάδα χρειάστηκε μία αφορμή. Δίχως αυτήν…

Οι αιτίες ήταν πολλές, πάρα πολλές. Με κυρίαρχη την δωρεά των αφών Δεδεόγλου! Οι αιτίες όμως, δε βοηθούσαν μετά από κάπου εννέα χρόνια την επίσπευση της κατασκευής στη Θεσσαλονίκη. Τούτο κι επειδή στην Αθήνα … πετούσαν αετό!

Η αφορμή δόθηκε από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Το Παλατάκι είναι στα σπάργανα. Το Κλειστό είναι ακόμη… ανοικτό. Κι ο «ισχυρός ανήρ» του ελληνικού μπάσκετ φέρνει στον τόπο μας το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα 2000 στη Θεσσαλονίκη και στο Παλατάκι! Κορυφαία διοργάνωση!

Το δεδομένο αυτό κι η ευθύνη της Πολιτείας (δεσμεύθηκε για την διοργάνωση) αλλά κι η αποφυγή τού ορατού κίνδυνος να εκτεθεί η Ελλάδα διεθνώς… Έβαλαν το πόδι όλων στο γκάζι. Έγιναν… θαύματα! Σε χρόνο dt ολοκληρώθηκε η κατασκευή. Κι έγινε μάλιστα, σε επίπεδο προδιαγραφών τελικής φάσης Ευρωλίγκα. Ήταν τότε το κορυφαίο κλειστό κατασκευαστικά και κυρίως τεχνολογικά στην Ευρώπη!

Η όμορφη έκδοση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ τότε για τα εγκαίνια (μπορείτε να την ξεφυλλίσετε στο metrposport.gr) αναφέρει ορθά κι όσους συμμετείχαν στην ολοκλήρωση της κατασκευής. Ανάμεσα τους φυσικά κι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο ΓΓΑ Γιάννης Σγουρός και βέβαια ο πρόεδρος της ΚΑΕ Θανάσης Ακριβόπουλος αλλά και κυρίως ο τότε Νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος με σημαντική υποστήριξη…

Σε όλους, όσους έβαλαν έστω κι ένα λιθαράκι αξίζει παντοτινή αναφορά. Από κορυφαία πολιτικά στελέχη μέχρι τα απλά εργατικά χέρια αλλά… Προσέξτε εδώ!

Το Παλατάκι υπάρχει χάρη σε όλους αυτούς αλλά… Δε θα υπήρχε δίχως την δωρεά των αφών Δεδέογλου, την αφορμή του Γιώργου Βασιλακόπουλου και κυρίως… ναι κυρίως, τη δυναμική του κόσμου του ΠΑΟΚ. Αυτή η αστείρευτη πηγή ενέργειας στήριξε την επική προσπάθεια. Έτσι έγινε το όνειρο γενεών πραγματικότητα!

Πιστέψτε μας. Ήμασταν «μέσα». Ζήσαμε κάθε στιγμή του. από το ρεστοράν στη Γενεύη το 1991 μέχρι τα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη το 2000. Τότε μάλιστα, με ρόλο βαριάς ευθύνης στο Παλατάκι καταγράψαμε πως η δυναμική του κόσμου του ΠΑΟΚ κίνησε γη κι ουρανό. Αυτή το έφτιαξε…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.