Ο κορωνοϊός... βγάζει τον ΠΑΟΚ από την καραντίνα

Κώστας Πετρωτός07 Ιουνίου 2020

Πόσο κρίσιμη είναι η περίοδος μετά την καραντίνα για τον ΠΑΟΚ κι από τι θα κριθεί αν ο Δικέφαλος μπήκε σ’ αυτή με το δεξί, αρχής γενομένης από το σημερινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό; Ο Κώστας Πετρωτός έχει τις απαντήσεις.

Σύνδρομο στέρησης. Μπορεί η επανεκκίνηση να έρχεται μπροστά σε άδειες κερκίδες (έχει γίνει άλλη μία φορά το 2003 σε ματς Πρωταθλήματος στην Τούμπα, πάλι με τον Ολυμπιακό), ωστόσο 95 μέρες-από τις 4 Μαρτίου-χωρίς ΠΑΟΚ είναι πάρα πολλές. Ας μην ξεχνάμε ότι για πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν είναι απλά ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος, αλλά τρόπος ζωής.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι πολύ θετικό που η σεζόν δεν ολοκληρώνεται άδοξα αλλά με την μπάλα να κυλά στο χορτάρι για τους παίκτες του Αμπέλ Φερέιρα.

Με μία πρώτη ανάγνωση, ο στόχος είναι η διατήρηση της δεύτερης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, ειδικά όταν διαβάζει κανείς την βαθμολογία με βάση την απόφαση των εγχώριων αθλητικών δικαστηρίων που επικύρωσαν, χαρακτηρίζοντάς την ως δεσμευτική, την εισήγηση της ΕΕΑ.

Ωστόσο, τόσο από τα όσα προκύπτουν μέσα από τα αποδυτήρια όσο και από την τηλεδιάσκεψη που έκαναν οι αρχηγοί με τον Ιβάν Σαββίδη, τα κεφάλια όλων κοιτούν προς τα πάνω. «Ας προσπαθήσουμε εμείς να καλύψουμε το -7 από τον Ολυμπιακό κι ας αφήσουμε τα δικαστήρια», λένε στην Τούμπα κι αυτό μόνο χαμόγελα δημιουργεί ως στάση της ομάδας απέναντι στα πλέι οφ που αρχίζουν.

Τα ερωτήματα για Αμπέλ, προπονήσεις, παίκτες

Όμως, δεν αρκεί η καλή διάθεση και η ψυχολογία της διεκδίκησης του τίτλου ως το φινάλε για να γίνει ο στόχος πραγματικότητα. Υπάρχουν και άλλα ζητούμενα τα οποία ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να απαντήσει στο μίνι Πρωτάθλημα που αρχίζει. Ζητούμενα τα οποία προκύπτουν και από όσα διαρρέονται από Νέα Μεσημβρία και Τούμπα εδώ και εβδομάδες.

Ας τα δούμε ένα-ένα:

-Άλλαξε (ή προσαρμόστηκε κατ' άλλους) ο Αμπέλ; Ο Φερέιρα δεν είχε στην διάθεσή του ούτε δευτερόλεπτο όταν ανέλαβε τον ΠΑΟΚ. Αρχισε δουλειά από την δεύτερη μέρα προετοιμασίας στην Ολλανδία, το μυαλό του γέμισε με Αγιαξ, μετά ήρθε το χαστούκι από την Σλόβαν και μαζί οι εγχώριες υποχρεώσεις. Ακόμη και οι εισηγήσεις του για μεταγραφές πέρασαν σε δεύτερη μοίρα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενέκρινε εν τέλει τις κινήσεις που έγιναν από την μέρα που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου). Στο διάστημα της καραντίνας βρήκε τον χρόνο που δεν είχε. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει μελετήσει τα τρωτά σημεία της ομάδας του, να έχει σκανάρει καλύτερα τα χαρακτηριστικά των παικτών του και να είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές ρόλων, κυρίως απελευθερώνοντας βαριά χαρτιά (Μάτος, Βιεϊρίνια). Παράλληλα, αυτό που βγαίνει από τα αποδυτήρια της Τούμπας είναι ότι έχει βελτιώσει και τις σχέσεις του με τους παίκτες. Τους καταλαβαίνει και τον νιώθουν καλύτερα, έχουν ξεπεραστεί παρεξηγήσεις. Προφανώς, στα παιχνίδια και σε δύσκολες στιγμές που ενδεχομένως προκύψουν θα επιβεβαιωθούν ή όχι όλα τα παραπάνω.

-Πιο έντονες οι προπονήσεις, πιο στοχευμένη η καθημερινή δουλειά: Το μότο τις μέρες που πέρασαν μετά την καραντίνα στην Νέα Μεσημβρία ήταν ότι ο ΠΑΟΚ δουλεύει πιο σκληρά απ΄ ότι το περασμένο καλοκαίρι. Η χαλαρή προετοιμασία ελέω Αγιαξ είχε αρνητικές επιπτώσεις (εκδηλώθηκαν κυρίως με τις μεταπτώσεις στην απόδοση και την έλλειψη ολοκληρωμένων ποιοτικών 90λεπτων) και κρίθηκε ως μία από τις αιτίες για τις γκέλες που ήρθαν. Όσοι παρακολουθούν καθημερινά την δουλειά που γίνεται μετά την άρση της καραντίνας κάνουν λόγο για μία νέα κατάσταση, πολύ διαφορετική από αυτή που ίσχυε, για σκληρές προπονήσεις που λειτουργούν και ως προετοιμασία ενόψει της νέας σεζόν. Από σήμερα, όλη αυτή η συζήτηση είτε θα ενισχυθεί από την εικόνα της ομάδας είτε θα αρχίσει να αποδομείται.

-Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές δείχνουν πιο συνειδητοποιημένοι: Είτε λόγω τραυματισμών (Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο), είτε λόγω απογοήτευσης από τον άδοξο αποκλεισμό από τον Αγιαξ ή του υπερβολικού «αδειάσματος» με το περσινό νταμπλ και κυρίως το αήττητο πρωτάθλημα, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ δεν πάτησαν το γκάζι όσο θα έπρεπε την φετινή σεζόν. Πηγαίνοντας στα... πιτς, λένε ότι, κατάλαβαν τα λάθη τους και θα μπούνε πιο ενεργοποιημένοι. Για να δούμε.

Αυτά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον ΠΑΟΚ ενόψει επανέναρξης. Ωστόσο, υπάρχει ήδη ένα κέρδος ό,τι κι αν γίνει από εδώ και στο εξής. Στα γραφεία της Τούμπας, εντός οικογένειας Σαββίδη και των πολύ στενών συνεργατών του είναι δεδομένο ότι η φετινή σεζόν είχε μία λάθος στόχευση ευθύς εξαρχής. Το ποδοσφαιρικό τμήμα δεν ήταν στην βιτρίνα. Αρκετές φορές επισκιάστηκε απ΄ όλα τα υπόλοιπα. Κυρίως τα δικαστικά και την γενικότερη μάχη σε επίπεδων σχέσεων με παράγοντες, Λίγκα και ΕΠΟ. Όπως και να καταλήξει η σεζόν, πλέον η ιεράρχηση για την νέα σεζόν είναι ξεκάθαρη.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.