Ο κορωνοϊός εκτίναξε σε δυσθεώρητα ύψη το ελληνικό έλλειμμα

Metrosport Team17 Νοεμβρίου 2020

Τεράστιο έλλειμμα ύψους 13,442 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, έναντι στόχου για 987 εκατ. ευρώ, καταγράφει η πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού.

Ωστόσο ο μήνας Οκτώβριος κινήθηκε ικανοποιητικά και οι πληρωμές φόρων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ) καλύτερα από όσο υπολόγιζαν στο οικονομικό επιτελείο, με βάση τους αναθεωρημένους (μετά τον lockdown του Μαρτίου) στόχους του κρατικού Προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή όμως, οι δαπάνες τον Οκτώβριο 2020 ανήλθαν στα 7,079 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 2,666 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (4,414 δισ. ευρώ), λόγω της υπερεκτέλεσης των ενισχύσεων λόγω COVID-19.

«Τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο είχαν μείωση κατά 12,3%, κινήθηκαν συνεπώς καλύτερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, δηλαδή, τις επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδα από τουρισμό που επηρεάζουν τον ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου, την μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και τα άλλα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ωστόσο τονίζει ότι «με δεδομένα τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα, περιμένουμε σημαντική επιδείνωση των εσόδων στο επόμενο διάστημα, που θα απεικονίζεται στα στοιχεία για τα έσοδα το 2020 που θα καταγράφει ο υπό κατάθεση προϋπολογισμός».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.