Ο καλύτερος διαιτητής, το εξοχικό και το κότερο

Βασίλης Μάστορας05 Ιουνίου 2020

Ο Πέτρος είναι ένας μεσοαστός φίλος μου που διαθέτει σκάφος. Το γεγονός ότι είναι… σκαφάτος το δίνει αίσθημα υπεροχής απέναντι στο συγγενικό και το επαγγελματικό του περιβάλλον. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή μου αφηγείται τα σχέδια του για το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο τις περιπέτειες που έζησε στη θάλασσα. 

Προσφάτως τον είδα λίγο μελαγχολικό, λόγω των προβλημάτων που άφησε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η πανδημία του κορωνοϊού. Έχει μεγαλώσει κιόλας ηλικιακά οπότε δεν έχει πλέον την ίδια φρεσκάδα των προηγούμενων χρόνων. Εκεί λοιπόν που συζητούσαμε για τις νέες καλοκαιρινές του εξορμήσεις μου είπε με ύφος φιλοσοφημένου ανθρώπου: «Για το σκάφος χαίρεσαι μία φορά όταν το αγοράζεις και μία όταν το πουλάς. Ολες τις άλλες ημέρες το χαίρονται μόνοι οι φίλοι σου που το απολαμβάνουν ως προσκεκλημένοι, ενώ εσύ ταλαιπωρείσαι». «Δηλαδή», συμπλήρωσα, «το καλύτερο σκάφος είναι του φίλου σου». «Ναι» μου απάντησε, χωρίς ενδοιασμό.

Πώς μου ήρθε στο μυαλό ο Πέτρος; Διαβάζοντας τα παρεπόμενα του ορισμού των διαιτητών για τους αγώνες των πλέϊ οφ της Super League. O γνωστός… θίασος επί σκηνής. Πάνω που με τον ορισμό ξένων διαιτητών γλιτώσαμε κάθε είδους αντιδράσεις, καθώς λόγω της προέλευσης τους είχαν το τεκμήριο της αθωότητας, μπήκαν πάλι στη ζωή μας, ο Τζήλος, ο Παπαπέτρου, ο Διαμαντόπουλος και ο Κουτσιαύτης.

Γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Διαιτητές που στο πρόσφατο παρελθόν τους, έκαναν μικρά ή μεγάλη λάθη σε αγώνες των ομάδων που θα «σφυρίξουν» το Σαββατοκύριακο. Και επειδή στην Ελλάδα τα λάθη ενός διαιτητή τον στοιχειώνουν όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν πέρασαν απαρατήρητα τώρα που ήρθαν στο προσκήνιο. Καμία έκπληξη. Αναμενόμενο, καθώς οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται. Και αφού ήταν αναμενόμενο ότι οι ορισμοί θα περνούσαν από τα… μικροσκόπια όλων των αποχρώσεων, γιατί η Λίγκα δεν περίμενε ακόμη μία εβδομάδα που θα απελευθερώνονταν οι αεροπορικές πτήσεις ώστε να έφερνε ξένους διαιτητές; Γιατί για τους Έλληνες ισχύει ότι για τα κότερα, με παραλλαγή: «Καλύτερος διαιτητής είναι αυτός που έχει ευνοήσει την ομάδα μου και μόνο αυτός».

FOCUS

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Γκλούτσκοβ όπως είναι γνωστό τρέχει το project της δημιουργίας Βαλκανικής Λίγκας, τη νέα χρονιά. Τον συμπαραστέκεται ο πατήρ Βενζέκοφ και ήδη υπάρχουν διερευνητικές συζητήσεις με ελληνικές ομάδες, ακόμη και εκτός Basket League!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.