Ο... κακός Ραζβάν έγινε ο προπονηταράς στον οποίο υποκλίνεται όλη η Ελλάδα

Κώστας Πετρωτός10 Φεβρουαρίου 2022

Μία πρόκριση που θα μνημονεύεται από γενιά σε γενιά των οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν αυτή επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Θύμισε τον τελικό της Μπάγερν με την Μάντσεστερ, ήταν μία μίξη συναισθημάτων που μπορεί να γευτεί κανείς μία φορά στα… πολλά χρόνια. Το τρομερό φινάλε είχε τους πρωταγωνιστές του, φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα...

Υπάρχει μία φωτογραφία στο metrosport.gr την στιγμή της εκτέλεσης του Γιασμίν Κούρτιτς για το γκολ που έστειλε τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας που αποτυπώνει σε απόλυτο βαθμό την κλάση που έχει ο Σλοβένος στην εκτέλεση. Ο τρόπος που πλασάρει και φέρνει το πόδι του προς την εστία, με την μέση να κάνει κίνηση ζεϊμπέκικου είναι πραγματικά εντυπωσιακός και προφανώς και απόδειξη του αυθεντικού ταλέντου που έχει στο να σουτάρει με εσωτερικό φάλτσο.

Βέβαια, το άξιο θαυμασμού στην περίπτωση του 32χρονου μέσου είναι το ότι καταφέρνει σε τόσο δύσκολη στιγμή για τον ΠΑΟΚ, με την ομάδα να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, να λειτουργεί με κρύο αίμα. Δεν αισθάνεται την πίεση και έχει την συγκέντρωση και την ψυχραιμία να στείλει την μπάλα στο τέλειο σημείο για να μην μπορεί να την αποκρούσει Τσιντώτας. Το μυστικό για το πώς μπορεί και είναι τόσο συγκεντρωμένος μάλλον θα το βρει κανείς αν ψάξει λίγο στο οικογενειακό ιστορικό του, καθώς μεγάλωσε σε οικογένεια ανθρακωρύχων και στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, μέχρι να πάει στην Ιταλία, δούλευε παράλληλα και σε εργοστάσιο.

Ο Μιτρίτσα ήθελε τον χρόνου του και την διαχείρισή του

Την αξία του Σλοβένου την γνωρίζαμε εδώ και καιρό, αφού έχει φροντίσει ο ίδιος να μας την παρουσιάσει. Εκείνος, όμως, που τελευταία καταφέρνει να τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του είναι ο Αλεξάντρου Μιτρίτσα.

Ο συμπατριώτης του Λουτσέσκου εξελίσσεται σε game changer και μας δίνει το ερέθισμα να σχολιάσουμε την άριστη διαχείρισή του από τον 53χρονο τεχνικό μέχρι να πάρει μπρος. Όσοι παρακολουθούν το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ λεπτομερώς θα θυμούνται ότι όταν η μεταγραφική περίοδος ήταν ανοιχτή, από το περιβάλλον του Λουτσέσκου διαρρεόταν μία δυσφορία για την ως τότε απόδοση του Μιτρίτσα και μάλιστα από την πλευρά της ομάδας εμφανίζονταν ανοιχτοί να συζητήσουν ακόμη και να το να αποχωρούσε πρόωρα αν υπήρχε ενδιαφέρον από άλλον σύλλογο. Όλα αυτά γίνονταν στο πλαίσιο της «αφύπνισής» του, μαζί με ορισμένες αυστηρές συστάσεις του Λουτσέσκου μετά από παιχνίδια για ατομισμό πέραν του επιτρεπτού. 

Προφανώς και ο βραχύσωμος εξτρέμ χρειαζόταν τον χρόνο του για να πάρει μπρος, ας μην ξεχνάμε ότι δεν είχε πάρει μέρος στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ, έπρεπε να μάθει και να τον μάθουν και φυσικά να αποκτήσει ρυθμό. Αποδεικνύεται πλέον ότι τα αγωνιστικά στοιχεία που διαθέτει δεν τα βρίσκεις σε άλλον παίκτη του Δικεφάλου και γι’ αυτό εξελίσσεται σε άκρως απαραίτητη μονάδα.


Η βραδιά που άπαντες αποθεώνουν τον Λουτσέσκου

Πέρα, όμως, από τους πρωταγωνιστές εντός γηπέδου υπάρχει και ο πρωτομάστορας και αυτής της επιτυχίας, Ραζβάν Λουτσέσκου. Θα αναρωτηθείτε, πόσο μεγάλη είναι η συμβολή ενός προπονητή σε ένα ματς που χρειάζεται ένα γκολ στο 95’ για να μην στραβώσει; Φαινομενικά δεν παίζει κάποιο σπουδαίο ρόλο πέρα από το ότι έκανε επιθετικές αλλαγές μέχρι τη τελευταία στιγμή (είχε βάλει τον Βιεϊρίνια στο 82’ και δέκα λεπτά και τον Μουργκ στο παιχνίδι) ψάχνοντας το γκολ πρόκρισης. Ουσιαστικά, όμως, ακόμη κι αυτές οι κινήσεις δείχνουν την νοοτροπία του «δεν τα παρατά ποτέ» με την οποία έχει ποτίσει τα μυαλά των παικτών του. 

Προσωπικά το έχω γράψει και το έχω πει αρκετές φορές και στο ραδιόφωνο: αν ένα πράγμα μπορεί να πιστώσει κανείς στον Λουτσέσκου είναι ότι ο ΠΑΟΚ, είχε χάνει, είτε κερδίζει, το κάνει με τρόπο που δείχνει ότι πάντα ψάχνει να παίξει για την νίκη. Ζητά τον πρώτο ρόλο μέσα στο παιχνίδι, θέλει την μπάλα στα πόδια του για να εξαρτάται από εκείνον η τύχη του και όχι αν απλά αμύνεται σωστά και βγάζει αποτελεσματικές κόντρα επιθέσεις στον αντίπαλο.

Κι ακόμη, έχει πείσει τους παίκτες του ότι δεν έρχεται η καταστροφή όταν κάτι στραβώνει, αρκεί εκείνοι να έχουν πράξει το καθήκον τους και να τα έχουν δώσει όλα όπως αρμόζει σε παίκτες του ΠΑΟΚ.

Από χθες το βράδυ, όλη η Ελλάδα υποκλίνεται στην ικανότητα του μετρ της ψυχολογίας Λουτσέσκου, που έχει φτιάξει έναν ΠΑΟΚ με πολύ υψηλό δείκτη αυτοπεποίθηση… ξεχνώντας τι του έσερνε όταν έλεγε συνεχώς «they stole us», την χρονιά που στερήθηκε από τον Δικέφαλο τίτλος που κατέκτησε στο γήπεδο. 

Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν οι νυν υπερασπιστές και τότε κατήγοροι ότι ο Λουτσέσκου είναι απλά ο άνθρωπος που πρέπει να υπερασπιστεί τον ιδρώτα των παικτών του, εκείνος που οφείλει να διεκδικεί όσο πετυχαίνει η ομάδα του με την δουλειά την δική του και των συνεργατών του και φυσικά των παικτών.  

Τον κατηγορούσαν για λαϊκισμό, ενώ το μόνο που έκανε ήταν αυτό που θεωρούσε υποχρέωση που απορρέει από τον ρόλο του: να απλώσει ασπίδα προστασίας στην ομάδα του. Δεν έβλεπαν, μάλιστα, ότι το έκανε χωρίς να σκεφτεί αν αυτό θα μπορούσε να «κλείσει» πόρτες για ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίας, απλά και μόνο επειδή ταυτιζόταν με την ομάδα που δούλευε.

Τελικά, αυτός που επιμένει στις αρχές του και την δουλειά του δικαιώνεται και από χθες βλέπουμε ένα κρεσέντο εγκωμιαστικών σχολίων για τον 53χρονο τεχνικό.


Ο Σοάρες μπορεί να έχει την λύση για μία βασική αδυναμία του ΠΑΟΚ

Κλείνοντας, ας μην μείνουμε μόνο στον επικό χαρακτήρα της πρόκρισης του ΠΑΟΚ, αλλά τώρα που έχουν περάσει και κάμποσες ώρες, ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε και κάποια συμπεράσματα που προκύπτουν από την αγωνιστική εικόνα του. Ποια είναι αυτά; Στο πρώτο ημίχρονο, η ομάδα φαινόταν να παίζει σε πολύ χαμηλό ρυθμό. Ενώ είχε την διάθεση να βγει και να δημιουργήσει, δεν μπορούσε να να προωθήσει όσο γρήγορα χρειαζόταν την μπάλα. Αυτό άρχισε να το πετυχαίνει από την είσοδο του Μιτρίτσα και έπειτα, γιατί έχει ταχεία μεταφορά της μπάλας όταν είναι στην κατοχή του. 

Ο Ρουμάνος, θα έλεγε κανείς, έκανε την δουλειά όχι μόνο του εξτρέμ, αλλά και ενός χαφ που πρέπει να βγαίνει από πίσω με ταχύτητα. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται μία αδυναμία που πρέπει να διορθώσει ο ΠΑΟΚ και έχω την αίσθηση ότι ακριβώς εκεί βρίσκεται και το γιατί της μεταγραφής του Φιλίπε Σοάρες. Ο ΠΑΟΚ τον θέλει για να ανεβάσει ταχύτητα στην μεσαία του γραμμή και κατά συνέπεια να γίνει πιο γρήγορο το επιθετικό παιχνίδι του. Χθες, προφανώς, δεν μπορούσε να μπει στο πλάνο, αλλά έχω την αίσθηση ότι από την Κυριακή κόντρα στον Ατρόμητο, αυτό θα είναι μία από τις βασικές στοχεύσεις του Λουτσέσκου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.