Ο «ιπτάμενος» Δουβίκας πέταξε μακριά και δικαιώνεται

Κωστής Παναγιώτου04 Φεβρουαρίου 2023

Η Ολλανδία και το πρωτάθλημα της Eredivisie ήταν ανέκαθεν ένα περιβάλλον ιδανικό για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές να δείξουν τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους. Εδώ και χρόνια αποτελεί ένα ασφαλή σκαλοπάτι, για αρκετούς παίκτες που προέρχονται από τη χώρα μας, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους.

Στη λίστα των Ελλήνων που επιλέγουν το ολλανδικό πρωτάθλημα συμπεριλήφθηκε και ο Τάσος Δουβίκας. Μπορεί το όνομα του 23χρονου επιθετικού να διαφημίστηκε ακόμη περισσότερο στην πρόσφατη αναμέτρηση της Άλκμααρ με την Ουτρέχτη, καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και ο Βαγγέλης Παυλίδης σημείωσαν χατ-τρικ, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που έληξε 5-5, αλλά ο Έλληνας φορ από την αρχή της αγωνιστικής χρονιάς διανύει μια εξαιρετική σεζόν, με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και της Eredivisie.

Βέβαια, ο Δουβίκας για να καταφέρει να ζήσει αυτές τις στιγμές στην Ολλανδία, χρειάστηκε να πάρει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες όμως τον δικαίωσαν.

Το «όχι» σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό

Τη σεζόν 2020/21 ο 23χρονος φορ πραγματοποίησε την πρώτη του γεμάτη χρονιά στη Super League με τη φανέλα του ΝΠΣ Βόλου, πετυχαίνοντας 14 γκολ σε 34 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, αυτό είχες ως αποτέλεσμα το όνομά του να βρεθεί στις μεταγραφικές λίστες των μεγάλων ομάδων της Ελλάδας.

Μάλιστα, η ομάδα της Μαγνησίας είχε συμφωνήσει προφορικά με τον ΠΑΟΚ για τη μεταγραφή του, αλλά η επιθυμία του ποδοσφαιριστή να μετακομίσει στην Ολλανδία υπερίσχυσε και τελικά ο Δουβίκας αποκτήθηκε από την Ουτρέχτη έναντι 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η ΠΑΕ Βόλος ανακοινώνει ότι ήρθε σε συμφωνία για τη μεταγραφή του Τάσου Δουβίκα στην Ολλανδική Ουτρέχτη από την 1η Ιουλίου. Επιθυμία της ΠΑΕ Βόλος ήταν να μεταγραφεί ο Τάσος Δουβίκας στην ομάδα του ΠΑΟΚ, ωστόσο ήμασταν υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε την επιθυμία του ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί στο εξωτερικό», ανέφερε το καλοκαίρι του 2021 η ανακοίνωση του Βόλου.

Θυμίζουμε πως εκείνη την περίοδο οι "ασπρόμαυροι" δεν είχαν μπει στη διαδικασία του νέου πρότζεκτ που εφαρμόζουν φέτος, δίνοντας ρόλο και χρόνο σε νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο Δουβίκας μετά από το νικηφόρο παιχνίδι με την ΑΕΛ είχε δηλώσει στην κάμερα της Nova: «Ήθελα εξωτερικό, είναι τιμή μου που με ήθελε μια τόσο μεγάλη ομάδα(σ.σ. ο ΠΑΟΚ) αλλά έχω επιλέξει την Ουτρέχτη. Θα με πιστέψουν θα πάρω χρόνο συμμετοχής και αν μπορέσω να ανταποκριθώ θα συνεχίσω να παίζω».

Η πρώτη του σεζόν στην Eredivisie ολοκληρώθηκε με 9 τέρματα σε 34 αγώνες (2.381 λεπτά). Το φετινό καλοκαίρι το όνομά του βρέθηκε πάλι στα ραντάρ των ελληνικών ομάδων και συγκεκριμένα του Ολυμπιακού, αλλά σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ολλανδικού Τύπου και πάλι ο Δουβίκας ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές πρωτιές στην Eredivisie

Όπως αναφέραμε και πριν ο Τάσος Δουβίκας διανύει μια εξαιρετική σεζόν στην Ουτρέχτη, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και του ολλανδικού πρωταθλήματος, με 10 τέρματα σε 17 παιχνίδια (9 ως βασικός).

Αυτές δεν είναι όμως οι μοναδικές πρωτιές που κατέχει στη φετινή Eredivisie, καθώς είναι πρώτος σε τελικές ανά αγώνα με 4.25 και πρώτος στις τελικές εντός εστίας με 2.17. Παράλληλα είναι πρώτος σε γκολ ανά 90 λεπτά με 1.04, ενώ δεύτερος στη λίστα είναι ο Βαγγέλης Παυλίδης με 1.01. Επίσης, είναι πρώτος στα τέρματα ανά παιχνίδι χωρίς τα πέναλτι με 0.93, με τον Παυλίδη να είναι πάλι δεύτερος με 0.90.

Μάλιστα, στον αγώνα με την Άλκμααρ έγραψε το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου, καθώς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Ουτρέχτης, μετά το 1987, που πετυχαίνει περισσότερα από ένα χατ-τρικ σε μια σεζόν. Το πρώτο το σημείωσε στην εκτός έδρας επικράτηση επί της Φορτούνα Σιτάρντ (4-3) και το δεύτερο κόντρα στην ομάδα του Παυλίδη.

Φέτος έχει 6.8 xG, με αποτέλεσμα να είναι τέταρτος στα xG ανά αγώνα, έχοντας 0.70, με τον Παυλίδη να είναι τρίτος με 0.76 xG ανά 90 λεπτά. Οι αριθμοί είναι απλά η επιβεβαίωση της σωστής απόφασης που πήρε πριν από περίπου δύο χρόνια να αφήσει την Ελλάδα για την πρόκληση του εξωτερικού.

Data: FBref

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.