Ο Γκαρσία κατάλαβε πώς θα πατήσει γερά στον πάγκο του ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός16 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΠΑΟΚ έκανε στο Περιστέρι κόντρα στον ΠΑΣ το πιο μεστό φετινό παιχνίδι του. Ζήτησε επιτακτικά την νίκη, χωρίς όμως σε κανένα σημείο της αναμέτρησης να πιαστεί αδιάβαστος και αφελής ανασταλτικά. Χθες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά ακούστηκε η λέξη «ισορροπία» στις αναλύσεις μετά τον αγώνα. Την είχε ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι του με γραμμές που είχαν μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και με ομαδική δουλειά που δεν επέτρεψε στην ηπειρωτική ομάδα να ξεδιπλώσει το ταλέντο της στις κόντρα επιθέσεις.

Ο Γκαρσία και οι συνεργάτες του ήταν διαβασμένοι σε κάθε λεπτομέρεια του αγώνα και απόδειξη είναι και η δήλωση που έκανε ο Ουρουγουανός για εντολή στον Ουάρντα να κινείται προς την αριστερή πλευρά κοντά στον Τζόλη για να δημιουργείται υπεραριθμία, καθώς είχε μελετήσει τα κενά που άφηναν τα Γιάννινα σ΄αυτούς τους χώρους.

Το όλο στήσιμο της της ενδεκάδας του ΠΑΟΚ έπεισε ότι ο 43χρονος τεχνικός έλαβε τα σωστά μηνύματα από τα προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας του. Τι είδαμε, λοιπόν, σχετικά:

-Διατήρηση της επιλογής των ακραίων μπακ στους ρόλους που τους είδαμε και στο προηγούμενο, καλό, παιχνίδι τους: Ο Ροντρίγκο ήταν στα δεξιά και ο Βιεϊρίνια στα αριστερά.

-Επιμονή στο δίδυμο Ινγκασον-Κρέσπο για το κέντρο της άμυνας που φαίνεται ότι είναι πιο λειτουργικό από το Βαρέλα-Ινγκασον.

-Τον Τσιγγάρα να αποτελεί και πάλι τον παίκτη που κάνει την χαμαλοδουλειά στην μεσαία γραμμή προσφέροντας αρκετά τρεξίματα που βοηθούν πολύ τον παρτενέρ του (χθες ήταν ο Σβαμπ).

-Τον Κρμέντσικ να «κουμπώνει» πολύ καλά στην τριάδα Τζόλη – Ουάρντα – Αντρίγια και αυτή την φορά μάλιστα να προσφέρει περισσότερο με τους διαδρόμους που άνοιγε και όχι με τις τελικές που έκανε.

Ήταν ένα πλάνο δουλεμένο σε όλα τα σημεία του, γι’ αυτό και έφερε μία εμφάνιση γεμάτη σε όλους τους τομείς.

Θα μπορούσε μάλιστα, κανείς, να πει ότι ακριβώς το γεγονός ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ άρχισε να βρίσκει σταθερές στην ενδεκάδα είναι και το μεγαλύτερο όφελος από αυτό το παιχνίδι. Προφανώς για να μιλάμε με σιγουριά για σταθερές και έναν ΠΑΟΚ που ρολάρει θα πρέπει να δούμε κι άλλα παιχνίδια στη συνέχεια, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα μηνύματα που εκπέμπει αυτή την περίοδο η ομάδα του Δικεφάλου.

Η γνώση του υλικού είναι το πιο ισχυρό όπλο ενός προπονητή

Φυσικά, αν θέλει κανείς να επιχειρήσει μία βαθύτερη ανάλυση της χθεσινής εμφάνισης θα καταλήξει και σε ένα ακόμη συμπέρασμα: Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει αρχίσει να μαθαίνει σε βάθος το ρόστερ με το οποίο δουλεύει καθημερινά. Υπάρχει ένα μεγάλο δείγμα αγώνων πλέον που έδωσε στον «Κανάριο» την δυνατότητα να διαπιστώσει ποιος μπορεί να προσφέρει τι. Το ότι επιλέγει τα δίδυμα που αναφέραμε πιο πάνω σημαίνει ότι έχει ήδη μετρήσει από τα προηγούμενα παιχνίδια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παίκτη και πώς μπορεί να αλληλοσυμπληρώνει με βάση αυτά την ενδεκάδα. Η διαδικασία εκμάθησης του έμψυχου δυναμικού, όμως, είναι δυναμική και χρειάζεται συνεχώς ένας προπονητής να ψάχνει όλες τις πτυχές του ταλέντου των παικτών του. Γι’ αυτό όσο κυλάει η σεζόν, ο Γκαρσία θα αποκτά ακόμη καλύτερη εικόνα των παικτών του.

Ο Πάμπλο αφήνει τον ΠΑΟΚτσή που έχει μέσα του σε δεύτερο ρόλο

Κάνοντας λόγο περί διαχείρισης του ρόστερ. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε την σταδιακή μεταμόρφωση του Γκαρσία. Όταν πρωτοανέλαβε τα ηνία της ομάδας έδειχνε ότι αισθανόταν μία υποχρέωση να λειτουργήσει ως γνήσιος οπαδός του ΠΑΟΚ (που είναι). Εδωσε ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες γιατί ήθελε να ενεργοποιήσει περιουσιακά στοιχεία που ο ΠΑΟΚ τα είχε ακριβοπληρώσει (Τσόλακ και Αουγκούστο είναι οι δύο πιο ηχηρές περιπτώσεις), δεν είπε το παραμικρό για τις μεταγραφές που δεν έγιναν (αμυντικό χαφ) ή άργησαν να υλοποιηθούν (κάλυψη του κενού του άφησε πίσω του ο Γιαννούλης), παρά μόνο προσπάθησε με τους παίκτες που διέθετε να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο.

Τον υπερβολικό συναισθηματισμό του σε πορισμένα ματς τον πλήρωσε, όμως, αυτή του η επιλογή άφησε και κάτι χρήσιμο πίσω του: Ο Γκαρσία κατάλαβε ότι η καλύτερη ασπίδα για το παρόν και το μέλλον ενός προπονητή είναι τα αποτελέσματα της ομάδας του. Ίσως να ‘παιξε ρόλο το βαρύ (και δυσανάλογο με την διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων) 3-0 από τον Ολυμπιακό και λίγο αργότερα η γκέλα με τον Απόλλωνα Σμύρνης, όπως και να ‘χει όμως, ο Γκαρσία απελευθερώθηκε. Ο 43χρονος τεχνικός άρχισε πλέον να μετρά τα πράγματα καθαρά με το πρίσμα του τι χρειάζεται η ομάδα του και κάνει επιλογές πάνω σ’ αυτή την αλλαγή στάσης. Γνωρίζει ότι στο τέλος της περιόδου αυτό που θα βάλει το πρόσημο στην δουλειά του στον ΠΑΟΚ θα είναι τα αποτελέσματα και η γενικότερη ανανέωση της ομάδας. Ο οπαδός Πάμπλο υποχωρεί, ο κόουτς Γκαρσία έρχεται και μοιάζει πιο αποφασισμένος από ποτέ να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον τωρινό ΠΑΟΚ. Κι αυτό το πείσμα και η καθαρή στόχευση που έχει προς την κορυφή μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να φέρει συνολικά στον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.