Ο Γιώργος Αβαρλής απαντά σε καίρια ερωτήματα

Metrosport Team30 Μαρτίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο φοροτεχνικός Γιώργος Αβαρλής και αναφέρθηκε στα νέα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού.

Ο γνωστός φοροτεχνικός είχε την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να απαντήσει και σε ερωτήματα ακροατών δίνοντας οδηγίες και καταθέτοντας τις επισημάνσεις του για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας ανακούφισης επαγγελματιών, εργαζόμενων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ: «Είναι ένα θετικό μέτρο, ήταν αναγκαίο να γίνει ευθύς εξαρχής. Με αυτά τα μέτρα λήγει το θέμα της διατροφής. Αυτό που έχω ως πληροφόρηση, μάλιστα, είναι πως το επίδομα των 800 ευρώ θα το πάρουν όλοι, είτε τετράωροι, είτε οκτάωροι. Δεν είναι επίσημο. Απλά μελετώντας δεν είδα να γράφει πουθενά ότι εξαιρούνται οι ημιαπασχολούμενοι ή ότι θα το πάρουν αναλογικά».

Για τους ανέργους: «Σε όσους έληξε η επιδότηση το πρώτο τρίμηνο του έτους, το επίδομα ανεργίας παρατείνεται για άλλους δύο μήνες».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες: «Αυτά τα εκπαιδευτικά voucher για μένα είναι κοροϊδία. Πρέπει όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πάρουμε τα 800 ευρώ στο χέρι. Ειδικά αυτές τις μέρες έπεσε το βάρος στους λογιστές, διότι όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά από λογιστές, όμως δεν πληρώνει κανείς λόγω της κατάστασης. Το συντομότερο δυνατό πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα είναι μια σημαντική βοήθεια σε μια τέτοια εποχή».

Για τις επιχειρήσεις: «Οι επιχειρήσεις καλύπτονται από τα μέτρα για τους εργαζόμενους. Είναι μεγάλη ανάσα. Όπως και η ρύθμιση της έκπτωσης 25% για όσες επιχειρήσεις πληρώσουν στην ώρα τους. Υπάρχουν κάποιες που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και εγώ τους συστήνω. Θα συμψηφιστούν με μελλοντικές οφειλές. Θα πάρουν και τα 800 ευρώ, αν και γραπτώς δεν το έχουμε δει ακόμη για τους εργοδότες. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχοντας συναίσθηση της κατάστασης θα τηρήσει τη δέσμευσή της. Το θέμα είναι να μπει άμεσα η βοήθεια. Το πόσα τηλεφωνήματα δέχομαι από μικροεπιχειρήσεις δεν μπορείτε να φανταστείτε. Πολλές δουλεύουν για χίλια ευρώ το μήνα. Τα 800 ευρώ γι’ αυτές είναι σημαντική ανάσα».

Για τις επιταγές: «Είναι σωστό το μέτρο της παράτασης 75 ημερών, όμως αντίστοιχα πρέπει να στηριχθούν και αυτοί που έχουν στα χέρια τους τις επιταγές. Κι αυτοί από την πλευρά τους περιμένουν αυτές τις εισπράξεις για να πληρώσουν δικές τους υποχρεώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι στη νομοθετική διάταξη θα υπάρξει πρόβλεψη και γι’ αυτούς».

Για τις πιστωτικές κάρτες: «Έχει να κάνει με τις τράπεζες. Δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη».

Για τους μακροχρόνια ανέργους: «Εκτός από αυτούς που έληξε το πρώτο τρίμηνο τους έτους η επιδότηση, υπάρχει πρόβλεψη να πάρουν χρήματα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα πάρουν ένα επίδομα, όμως δεν θυμάμαι το ύψος του ποσού».

Για τα προγράμματα ΕΣΠΑ: «Θα πληρωθούν τα ΕΣΠΑ. Υπάρχουν χρήματα γι’ αυτά τα προγράμματα και πρέπει να διοχετευθούν στην αγορά».

Για όσους έχουν τετράωρη απασχόληση σε δύο δουλειές: «Αν η μία από τις δύο δουλειές έχει κλείσει τότε ο εργαζόμενος δεν δικαιούται το επίδομα των 800 ευρώ. Αν έχουν κλείσει και οι δύο, τότε πρέπει να επιλέξει για ποια από τις δύο θα το πάρει. Αν δουλεύει στη μία θα πρέπει να ζητήσει από τον εργοδότη του να τον βάλει σε αναστολή σύμβασης για να πάρει τα 800 ευρώ».

Για τους διακανονισμούς στην εφορία: «Όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο πήραν αναβολή για μετά τις 30 Ιουνίου».

Για τα ενοίκια που δικαιούνται μείωση: «Την μείωση στο 60% τη δικαιούνται μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά με την παρέμβαση της κυβέρνησης».

Για τους εργαζομένους που μπορεί λόγω της κατάστασης να μετατραπεί η εργασία τους από οκτάωρη σε τετράωρη: «Μόνο αν ο εργοδότης τους βάλει σε αναστολή σύμβασης μπορούν να εισπράξουν το ποσό των 800 ευρώ».

Για το τι θα ισχύσει με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης: «Οι επιχειρήσεις θα καλύψουν τα ένσημα μέχρι την μέρα που έκλεισαν. Τις υπόλοιπες υποχρεώσεις θα τις καλύψει το κράτος».

Για όσους εισπράττουν το ΚΕΑ: «Αυτοί θα συνεχίσουν να παίρνουν το ΚΕΑ και δεν παίρνουν το 800 ευρώ».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.