Ο Γιακουμάκης, ο Παυλίδης και οι άλλοι: Οι Έλληνες που εντυπωσιάζουν στο εξωτερικό

Metrosport Team12 Απριλίου 2022

Ολοένα και περισσότερα παιδιά, ωθούνται στο να εγκαταλείψουν το εγχώριο ποδόσφαιρο και να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, σε ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα, με εντελώς άλλη νοοτροπία και φιλοσοφία. Η Ολλανδία είναι ένας αρκετά δημοφιλής, ελληνικός προορισμός, η Γερμανία επίσης, ενώ τείνει να εξελιχθεί σε τέτοιο και η Ιταλία.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Δεν είναι λίγες οι φορές τη φετινή σεζόν, που ακούσαμε ένα ελληνικό όνομα να πρωταγωνιστεί σε ομάδα του εξωτερικού. Ο Μπακασέτας σταθερά με τα... «καμώματά» του στην Τουρκία βρίσκεται στη μεταγραφική λίστα πολλών ομάδων, ο Παυλίδης στην Ολλανδία κάνει τη χρονιά του... περσινού Γιακουμάκη, ο οποίος φέτος φορτώνει τα σκωτσέζικα δίχτυα με γκολ, φορώντας τη φανέλα της Σέλτικ.

Υπήρξαν και άλλοι, λιγότερο γνωστοί παίκτες που φέτος απασχόλησαν -έστω και για λίγο- το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ένας εξ αυτών ήταν ο Δημήτρης Κεραμίτσης, που έκανε το ντεμπούτο του με τη Ρόμα του Μουρίνιο, ένας άλλος ήταν ο Χρήστος Κουρφαλίδης με την Κάλιαρι.

Η «καυτή» χρονιά των Μπακασέτα, Παυλίδη και Γιακουμάκη

«On fire» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την αγωνιστική κατάσταση των τριών επιθετικών της Εθνικής Ελλάδας. Ο Τάσος Μπακασέτας, έχει μετατραπεί σε απόλυτο πρωταγωνιστή στην Τουρκία, φορώντας τη φανέλα της Τράμπζονσπορ, με την οποία φέτος σε 35 ματς, μετράει 8 γκολ και 8 ασίστ. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός, φιγουράρει στη λίστα πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων, ενώ πρόσφατα είχε βγει στο «φως» το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ, με μερικά δημοσιεύματα να αναφέρουν πως οι Πορτογάλοι τον απέκτησαν ενόψει του καλοκαιριού.

Όπως και να 'χει, ο «Μπάκα» από την στιγμή που έφυγε από την ΑΕΚ, είδε τις ποδοσφαιρικές του μετοχές να ανεβαίνουν, έχοντας φτάσει σε σημείο που πλέον κοστολογείται στα 10.000.000 ευρώ, σύμφωνα με το transfermarkt. Πλέον, μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ για να κάνει το μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του, όντας πιο ώριμος και πνευματικά έτοιμος.

Ο Βαγγέλης Παυλίδης, ακολουθεί τα χνάρια του Γιώργου Γιακουμάκη στην Ολλανδία. Το καλοκαίρι η Αλκμάαρ αποφάσισε να επενδύσει πάνω του, δίνοντας 2.500.000 ευρώ στη Βίλεμ και ο Παυλίδης την έβγαλε ασπροπρόσωπη. Φέτος, μετράει 18 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας και 7 ασίστ, διατηρώντας παράλληλα τη θέση του στην εθνική Ελλάδας.

Μάλιστα, ο Θεσσαλονικιός φορ της Αλκμάαρ, σκόραρε 4 φορές στο Conference League, «κουβαλώντας» την Αλκμάαρ ως τους "16", εκεί όπου δεν μπόρεσε να αποκλήσει την Μπόντο/Γκλιμτ, με τον Παυλίδη να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και να σκοράρει 2 φορές στον επαναληπτικό της Ολλανδίας.

Περνώντας στον προαναφερθέντα, Γιώργο Γιακουμάκη, δεν είχε και το πιο ονειρικό ξεκίνημα στην Σέλτικ. Ο 27χρονος φορ πέρασε κάποιο διάστημα στο οποίο προσπαθούσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ποδοσφαίρου, στα οποία καλούνταν να ανταπεξέλθει, μιας και οι «Κέλτες» δαπάνησαν 2.500.000 ευρώ το καλοκαίρι για λογαριασμό του.

Εν τέλει το Ηρακλειώτικο «κανόνι» ξεκίνησε να παίρνει... μπρος και μετράει 12 γκολ σε 23 εμφανίσεις με τη φανέλα της Σέλτικ, έχοντας πετύχει μάλιστα και 2 χατ-τρικ, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες στο απαιτητικό κοινό του Σέλτικ Παρκ.

Τρελαίνει κόσμο ο Αθανασιάδης, σταθερός ο Κυριακόπουλος, βρήκε την Ιθάκη του ο Γούτας

Μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς, αναμφίβολα ήταν ο Γιώργος Αθανασιάδης. Το καλοκαίρι παραχωρήθηκε από την ΑΕΚ ως δανεικός στη Σερίφ Τιρασπόλ, αποχωρώντας από την Ένωση με τη ταμπέλα... «λίγος». Εν τέλει, ο 29χρονος κίπερ από τη Θεσσαλονίκη, απέδειξε την αγωνιστική του αξία συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ξέφρενη πορεία της Σερίφ στην Ευρώπη.

Αφού υπέταξε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου (1-2), η ομάδα του Γιώργου Αθανασιάδη συνέχισε στο Europa League, εκεί όπου αποκλείστηκε άδοξα από την Μπράγκα στα πέναλτι.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως ο Αθανασιάδης έχει δεχθεί μόλις 17 τέρματα σε 31 εμφανίσεις, ενώ 21 φορές κράτησε ανέπαφη την εστία του (τις 8 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις).

Από το 2020, ο Γιώργος Κυριακόπουλος αγωνίζεται στην Serie A με τη φανέλα της Σασουόλο. Ο Έλληνας μπακ, βρίσκεται σταθερά στις επιλογές της ομάδας του για τα αριστερά της άμυνας, αγωνιζόμενος φέτος μάλιστα σε 26 ματς, μετρώντας και 5 ασίστ.

Ο 26χρονος Πατρινός μπακ, κατέχει ένα μερίδιο της φετινής επιτυχημένης -τηρουμένων των αναλογιών- χρονιά της ομάδας του, συναγωνιζόμενος τον 24χρονο Βραζιλιάνο, Ροζέριο, για μια θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Αναγεννημένος στην Τουρκία μοιάζει να είναι ο Δημήτρης Γούτας, ο οποίος από την αποχώρησή του το καλοκαίρι από τον Ατρόμητο, κατάφερε να ανεβάσει την αξία του κατά 2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το transfermarkt.

Αγωνιζόμενος πλέον στην Σεβάστεια για λογαριασμό της Σίβασπορ, ο έμπειρος Έλληνας μπακ αποτελεί βασικό πυλώνα της τούρκικης άμυνας, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα και στο επιθετικό κομμάτι, έχοντας σκοράρει 5 φορές σε 31 ματς συνολικά που έχει αγωνιστεί φέτος.

Οι... βενιαμίν

Η σεζόν αυτή, είχε και κάποιες σημαντικές εμφανίσεις νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι βρήκαν τη δική τους «Γη της Επαγγελίας» στο εξωτερικό.

Ο Δημήτρης Κεραμίτσης της Ρόμα, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την ομάδα ανδρών του συλλόγου, έπειτα από εισήγηση του Ζοσέ Μουρίνιο. Από φέτος το καλοκαίρι ανήκει στις ακαδημίες της Ρόμα, οι οποία πλήρωσε τροφεία (30.000 ευρώ) στην Έμπολι για την απόκτησή του, ενώ στο παρελθόν όσο ακόμη βρίσκονταν στην Ελλάδα, είχε περάσει απ' τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Απόλλων Πόντου.

Παρόμοια περίπου είναι η ιστορία του Χρήστου Κουρφαλίδη. Αρχηγός στην ομάδα Πριμαβέρα της Κάλιαρι και με 2 ολιγόλεπτες συμμετοχές στην Serie A με την πρώτη ομάδα.

Από τον Μακεδονικό Λιτής το καλοκαίρι του 2018 μετακόμισε στη Σαρδηνία και την Κάλιαρι και έκτοτε ανεβαίνει τα σκαλιά, σταθερά, ένα-ένα, με τον Γκουστάβο Πογιέτ να τον καλεί για πρώτη φορά στην αποστολή της Εθνικής Ανδρών. Ο χαφ της Κάλιαρι μετράει φέτος 3 γκολ και 5 ασίστ σε 29 ματς.

Στην Ιταλία αγωνίζεται και ο τρίτος νεαρός, Ηλίας Κουτσουπιάς και πιο συγκεκριμένα στην Τερνάνα, ως δανεικός από την Βίρτους. Διεθνής με τις εθνικές Ελπίδων της Ελλάδας, ο Κουτσουπιάς έχει 19 συμμετοχές στην Serie B και 1 γκολ, ενώ παράλληλα είδε τη χρηματιστηριακή του αξία να ανεβαίνει στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Προϊόν των ακαδημιών του ΟΦΗ και του Πλατανιά, ωστόσο από το 2017 βρίσκεται στις ακαδημίες της Βίρτους, με έναν ενδιάμεσο δανεισμό σε αυτές της Μπολόνια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.