Ο «εξωγήινος» Εμπαπέ και ο αφανής ήρωας Γκριεζμάν

Κωστής Παναγιώτου30 Νοεμβρίου 2022

Το 2018 η Γαλλία επιβεβαίωσε το ρόλο του φαβορί και έφτασε μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κατακτώντας και το τρόπαιο, φέτος καλείται να κάνει κάτι που έχει να συμβεί από το 1962. Να στεφθεί για δεύτερη συνεχομένη φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, με τον Κίλιαν Εμπαπέ να έχει επωμιστεί το ρόλο του ηγέτη, γράφοντας ιστορία στο Μουντιάλ του Κατάρ, ισοφαρίζοντας ιερά τέρματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Μπορεί ο Εμπαπέ να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας με όσα κάνει στα γήπεδα του Κατάρ, και δικαιολογημένα, αλλά υπάρχουν και οι αφανείς ήρωες στην ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ, ένας εκ αυτών είναι ο Αντουάν Γκριεζμάν, οποίος έχει αναλάβει το ρόλο του δημιουργού αλλά και του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην επίθεση και τη μεσαία γραμμή, πραγματοποιώντας μέχρι στιγμής ένα εξαιρετικό τουρνουά.

Ο πιο απειλητικός παίκτης του Μουντιάλ

Ο Εμπαπέ με τα δύο τέρματα που σημείωσε απέναντι στη Δανία, οδηγώντας την ομάδα του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, έφτασε τον θρυλικό Πελέ και πλέον είναι οι μοναδικοί ποδοσφαιριστές που έχουν πετύχει επτά γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν γιορτάσουν τα 24α γενέθλιά τους. Μάλιστα, ο 23χρονος επιθετικός έχει την ευκαιρία την ευκαιρία να ξεπεράσει τον μυθικό Βραζιλιάνο, καθώς στις 20 Δεκεμβρίου θα σβήσει τα κεράκια με τον αριθμό 24.

Επίσης, ο σούπερ σταρ της Γαλλίας και της Παρί Σεν Ζερμέν ισοφάρισε τον Ζιντάν, φτάνοντας τα 31 γκολ με την Εθνική ομάδα της χώρας του, όσα δηλαδή είχε και ο "Ζιζού". Αλλά τα επιτεύγματά του δεν σταματούν εδώ, αφού πλέον είναι ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία των "τρικολόρ" σε Μουντιάλ, αφήνοντας πίσω του τον Τιερί Ανρί (6 γκολ), τον Μισέλ Πλατινί (5 γκολ) και τον Ζινεντίν Ζιντάν (5 γκολ). Ο μόνος που έχει πετύχει διψήφιο αριθμό τερμάτων σε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ο Ζουστ Φοντέν, οποίος το 1958 σημείωσε 13 γκολ.

Αφού αναφέραμε τα ιστορικά επιτεύγματα του 23χρονου πάμε να δούμε και τι κάνει μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Ο Εμπαπέ παρότι δεν αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης των Γάλλων είναι ο παίκτης που βρίσκεται πιο ψηλά από την ομάδα του Ντεσάμπ, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του, η οποία μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες.

Όλα αυτά μεταφράζονται ότι είναι ο πιο απειλητικός παίκτης της διοργάνωσης με 2.3 xG σε δύο αγώνες (3 γκολ), ενώ είναι πρώτος σε τελικές με 13, εκ των οποίων οι πέντε πήγαν εντός εστίας. Παράλληλα έχει δημιουργήσει πέντε ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του και άλλες πέντε φορές έχει συμμετέχει σε build up επιθέσεις που κατέληξαν σε τελική.

Σαν να μην φτάνουν όλα όσα αναφέραμε παραπάνω ο 23χρονος Γάλλος έχει περισσότερες επαφές στην αντίπαλη περιοχή από εννέα ομάδες του Μουντιάλ. Σε δύο αγώνες έχει συνολικά 141 επαφές, με τις 28 να είναι στην περιοχή των αντιπάλων, με το Μαρόκο, το Κατάρ, την Αυστραλία, την Κόστα Ρίκα, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γκάνα, το Μεξικό και την Ολλανδία να έχουν λιγότερες επαφές στην αντίπαλη περιοχή από τον Εμπαπέ τις πρώτες δύο αγωνιστικές των ομίλων.

Ο πιο δημιουργικός παίκτης του Μουντιάλ

Η Γαλλία δεν έχει όμως μόνο τον πιο απειλητικό ποδοσφαιριστή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, αλλά και τον πιο δημιουργικό, καθώς ο Αντουάν Γκριεζμάν είναι πρώτος σε xA με 2.2 (δηλαδή πάσες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί κάποιο γκολ), εκ των οποίων οι 1.7 xA έχουν προέλθει από κανονική ροή παιχνιδιού (δηλαδή εξαιρούνται οι στημένες φάσεις), ενώ έχει φτιάξει 9 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

Ο ρόλος του 31χρονου μεσοεπιθετικού των "τρικολόρ" είναι πολυδιάστατος, καθώς πέρα από το ρόλο του δημιουργού είναι καθοριστικός και στην πίεση ψηλά, βοηθώντας στα μέγιστα στην άμεση ανάκτηση της κατοχής στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Επίσης, ο Γκριεζμάν κατάφερε και εκείνος με τη σειρά του να βάλει το όνομά του δίπλα στον σπουδαίο "Ζιζού", αφού με την ασίστ που έδωσε στο Εμπαπέ στο δεύτερο γκολ των Γάλλων επί των Δανών έφτασε τις 26 ασίστ με την Εθνική Γαλλίας, όσες είχε δηλαδή και ο Ζιντάν.

Καλοί οι αριθμοί, άκρως σημαντικοί για το σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλά εξίσου σημαντικό για τη Γαλλία είναι πως ο Ντεσάμπ παρά την πίεση που δέχεται από το γαλλικό Τύπο, εξαιτίας της φήμης πως αυτή είναι η τελευταία διοργάνωση του στο πάγκο των "τρικολόρ" με τον Ζιντάν να είναι ο διάδοχός του, έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα δεμένο σύνολο, το οποίο μέσα στον αγωνιστικό χώρο έχει αρχή, μέση και τέλος. Ίσως οι τραυματισμοί να τον βοήθησαν να κρατήσει κάποιες ισορροπίες μέσα στα αποδυτήρια.

Data: OptaAnalyst

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.