Ο Ετέμπο δεν... φέρνει την άνοιξη αλλά ομορφαίνει τον Άρη

Κωστής Παναγιώτου27 Οκτωβρίου 2022

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Άρη τη φετινή σεζόν είχε πολλά ερωτηματικά, τα οποία επικεντρωνόντουσαν κυρίως στη μεσαία γραμμή και στα μετόπισθεν της ομάδας. Από τη μια ο Ενκουλού ήρθε για να προσθέσει μια έξτρα λύση στους κεντρικούς αμυντικούς και από την άλλη η μεταγραφή του Πίτερ Ετέμπο ήταν αναγκαία, όχι μόνο ποσοτικά, αλλά βάσει των αγωνιστικών χαρακτηριστικών του, με τον Νιγηριανό να ομορφαίνει τον άξονα των "κίτρινων" από τα πρώτα του λεπτά με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Μπορεί ο Άρης να ηττήθηκε από τον πρωτοπόρο και αήττητο Παναθηναϊκό, στο Απόστολος Νικολαΐδης, αλλά έχει λόγους να βλέπει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Και σε αυτό ευθύνεται ο Ετέμπο, οποίος με την απόδοση του απέδειξε πως η αναμονή, σχεδόν ενός μήνα, για την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη άξιζε τον κόπο. Ο 26χρονο Αφρικανός ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής των "κίτρινων" στην αναμέτρηση με την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Εκτός όμως από τη δική του ενθαρρυντική εμφάνιση βοήθησε και τον Μπράιαν Νταμπό να απελευθερωθεί και να βγάλει στο χορτάρι ορισμένα από τα χαρίσματά του. Ο 30χρονος μέσος στο πλάι του Ετέμπο μπορεί να παίξει πιο ελεύθερα, βοηθώντας την ομάδα του στο οργανωτικό κομμάτι, όπως έχει κάνει στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις δίπλα στον Νιγηριανό.

Ηγέτης στη μεσαία γραμμή

Ο μεγαλύτερος αστερίσκος της μεταγραφής του Ετέμπο στον Άρη ήταν η φυσική του κατάσταση και πόσο σύντομα θα μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα στις αγωνιστικές τις υποχρεώσεις. Εν τέλει ο 26χρονος μέσος έδειξε πως παρότι ήταν χωρίς ομάδα από τις αρχές του καλοκαιριού είχε διατηρήσει το σώμα του και τη φυσική του κατάσταση σε καλά επίπεδα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Άλαν Πάρντιου να του δώσει φανέλα βασικού στους τελευταίους αγώνες.

Στο πρώτο του παιχνίδι με τον Ιωνικό ο Ετέμπο φανέρωσε ορισμένα από τα στοιχεία που διαθέτει, ασταμάτητα τρεξίματα, ατελείωτο πρέσινγκ και σιγουριά στις μεταβιβάσεις του. Ο Νιγηριανός στον αγώνα με την ομάδα της Νίκαιας είχε 96% επιτυχημένες πάσες (49/51), ενώ ήταν αλάνθαστος στις μακρινές μεταβιβάσεις, έχοντας 100%, με 4 επιτυχημένες long balls σε ισάριθμες προσπάθειες.

Σίγουρα το επίπεδο του Ιωνικού δεν είναι το ίδιο όπως αυτό των "πρασίνων", αλλά και στην αναμέτρηση της "Λεωφόρου" οι αριθμοί του παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ενώ ήταν ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες επαφές με τη μπάλα από την πλευρά του Άρη. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα ήταν η ηγετική του παρουσία μέσα στο γήπεδο, καθοδηγώντας πολλές φορές τους συμπαίκτες είτε σε φάση άμυνας, είτε σε φάση επίθεσης.

Τα στατιστικά του Ετέμπο απέναντι στον Παναθηναϊκό:

-Επαφές

62

-Επιτυχημένες πάσες

41/49 (84%)

-Επ. μακρινές μεταβιβάσεις

3/5 (60%)

-Τάκλιν

5

-Κλεψίματα

2

-Κερδισμένες μονομαχίες

6/11

Heatmap – Ετέμπο απέναντι στον Παναθηναϊκό

Το δείγμα των δύο αγώνων του Ετέμπο στη βασική ενδεκάδα του Άρη σίγουρα δεν είναι το κατάλληλο για εμπεριστατωμένα συμπεράσματα. Παρόλα αυτά μπορούμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα με όσα μπορεί να προσφέρει ο Νιγηριανός στη νέα του ομάδα.

Τα στατιστικά του Ετέμπο στη Super League:

Ανά αγώνα

-Επαφές

61.0

-Επιτυχημένες πάσες

45.0 (90%)

-Επ. πάσες στην επίθεση

21.0 (86%)

-Επ. μακρινές μεταβιβάσεις

3.5 (78%)

-Τάκλιν

3.5

-Κλεψίματα

1.5

-Κερδισμένες μονομαχίες

4.0 (44%)

Από τον παραπάνω πίνακα είναι φανερό πως ο 26χρονος μέσος δεν περιορίζεται μόνο σε πάσες πίσω από τη σέντρα, οι οποίες έχουν μικρότερο ρίσκο, καθώς επιχειρεί κατά μέσο όρο 21 πάσες στην επίθεση, έχοντας και εκεί μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, με 86%.

Ο προπονητής του στην Εθνική Νιγηρίας και πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ζοσέ Πεσέιρο, είχε μιλήσει στο Metropolis 95.5 για τα βασικά του χαρακτηριστικά: «Είναι παίκτης ομάδας, θα δείξει την ποιότητα το, θα βγει μπροστά και θα παίξει για την ομάδα». Και αν μη τι άλλο στις πρώτες του εμφανίσεις με την κιτρινόμαυρη φανέλα ο Ετέμπο έχει επιβεβαιώσει τον ομοσπονδιακό του προπονητή και με το παραπάνω.

Ο συνδετικός κρίκος που έψαχνε ο Άρης

Το φετινό καλοκαίρι η διοίκηση του Άρη προχώρησε σε ολική αναδιαμόρφωση του ρόστερ, αλλάζοντας ριζικά την ομάδα σχεδόν σε όλες τις γραμμές της. Σε ορισμένες θέσεις έγινε το step up, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την περίπτωση του Μανού Γκαρθία, αλλά σε άλλες φάνηκε να κάνει βήματα προς τα πίσω.

Η αποχώρηση των Τζέγκο, Σάσα και Ματίγια προσπάθησε να καλυφθεί από τους Ντουκουρέ, Ντιόπ και Νταμπό. Σε αυτό το σημείο δεν έχει νόημα να κρίνουμε πόσο ποιοτικοί ποδοσφαιριστές ήρθαν στην Αλκμήνης, αλλά κατά πόσο μπορούν να συνθέσουν μαζί μια δυάδα ή τριάδα στο χώρο του κέντρου.

Μετά τους πρώτες αγώνες της σεζόν όλοι εντός και εκτός ομάδας αντιλήφθηκαν πως κάτι λείπει από τη μεσαία γραμμή του Άρη. Έτσι αποφασίστηκε να ενισχυθεί η ομάδα στη συγκεκριμένη θέση, με έναν ποδοσφαιριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους ήδη υπάρχοντες, με τη μπίλια να κάθεται στον όνομα του Πίτερ Ετέμπο.

Ο Νιγηριανός δείχνει μέχρι στιγμής πως μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην άμυνα και στην επίθεση των "κίτρινων", έχοντας όλα τα στοιχεία που έλειπαν ή δεν είχαν καταφέρει να δείξουν οι υπόλοιποι. Στις πρώτες συμμετοχές του Ετέμπο στον Άρη ο Πάρντιου επέλεξε να βάλει δίπλα του τον Νταμπό, οποίος από την αρχή της σεζόν έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, όχι μόνο από αγώνα σε αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Στις τελευταίες αναμετρήσεις ο 30χρονος μέσος φαίνεται πως έχει απελευθερωθεί με παρτενέρ τον Ετέμπο, παίρνοντας πλέον περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τις πάσες-κλειδιά που είχε πριν και μετά τη συνύπαρξη του με τον Νιγηριανό στο χώρο του κέντρου. Σε πέντε ματς πριν βρεθεί δίπλα στον Ετέμπο είχε μόλις δύο πάσες-κλειδιά, δηλαδή πάσες που δημιουργούν άμεσα ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ. Στα τελευταία δύο ματς με τον Ετέμπο παρτενέρ έχει 3 πάσες-κλεδιά, ενώ πλέον πατάει με μεγαλύτερη άνεση είτε έξω από τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου, είτε μέσα σε αυτή.

Μπορεί «ένας κούκος να μην φέρνει την άνοιξη», αλλά η παρουσία του 26χρονου Νιγηριανού δεν ομορφαίνει μόνο το παιχνίδι του Άρη, αλλά και εκείνο των συμπαικτών του.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.