Ο Έρικσεν, το «ηλεκτροσόκ» του Βαν Λου, ο Μπλιντ και ο άτυχος Μουάμπα

Παναγιώτα Χαλκιά18 Ιουνίου 2021

Βηματοδότης αναμένεται να τοποθετηθεί στον Κρίστιαν Έρικσεν μετά την κατάρρευση του στο 43ο λεπτό της αναμέτρησης της Δανίας με τη Φιλανδία στην πρεμιέρα του δεύτερου ομίλου του Euro 2020.  

Ο Δανός «πάγωσε» την ποδοσφαιρική κοινότητα όταν έπεσε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς τις αισθήσεις του. Ευτυχώς, το ιατρικό επιτελείο έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά και αναπνέει ακόμη. Βέβαια, το ότι η καρδιά του σταμάτησε, δημιουργεί ερωτήματα και για το μέλλον του ως ποδοσφαιριστής. Πόσο εύκολο θα είναι για εκείνον να επιστρέψει και μάλιστα, με ένα βηματοδότη;


Ο καρδιολόγος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αστέριος Δεληγιάννης, υποστηρίζει ότι ο 29χρονος θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην υγεία του.

Ο έμπειρος καθηγητής τόνισε ότι όταν ένας αθλητής βάζει βηματοδότη, τότε ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να αποφεύγει τον υψηλό ρυθμό έντασης. Βέβαια, εάν θέλει να αγωνισθεί και συμφωνήσει και η ομάδα του, ίσως να μπορεί να το κάνει.

Ο Έρικσεν υπέστη καρδιακή ανακοπή…

«Ναι, όπως είχαμε πει, η καρδιακή ανακοπή είναι το αποτέλεσμα μιας βαριάς αρρυθμίας».

Θα του τοποθετηθεί βηματοδοτής. Τι είναι και εάν έχει διαφορά από εκείνον που βάζει ένας άνθρωπος που δεν είναι αθλητής;

«Αυτό που θα του βάλουν είναι ένας εμφυτεύσιμος βηματοδότης απινιδωτής. Είναι μια συσκευή που μοιάζει με τον απλό βηματοδότη σε μέγεθος αλλά έχει διαφορές στη λειτουργία.

Εάν το άτομο εμφανίσει μια βαριά αρρυθμία ή μια κακοήθη αρρυθμία θα δώσει ρεύμα, λειτουργεί όπως απινιδωτής, και τη διορθώνει, την ανατάσσει. Τοποθετείται στις περιπτώσεις που το άτομο κάνει ένα ή περισσότερα επεισόδια και υπάρχει σαν αιτία μια υποκείμενη καρδιοπάθεια».

Δηλαδή, εάν συμβεί ξανά το ίδιο ο βηματοδότης θα τον βοηθήσει...

«Σε πολύ μεγάλο ποσοστό ο βηματοδότης απινιδωτής θα δώσει ρεύμα κατευθείαν στην καρδιά και θα διορθώσει την αρρυθμία μειώνοντας και τις πιθανότητες αυτή να οδηγήσει σε θάνατο».

Θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα του;

«Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι εάν εκδηλώσει, λοιπόν, μια αρρυθμία ξανά, ο βηματοδότης θα λειτουργήσει και θα αναταχθεί αμέσως και θα επανέλθει σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία της καρδιάς του».

Θα μπορεί να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους;

«Παλαιότερα, όταν κάποιος αθλητής έβαζε εμφυτεύσιμο βηματοδότη απινιδωτή, οι οδηγίες ήταν αρκετά αυστηρές. Απαγορευόταν ο αθλητισμός. Σήμερα, είμαστε πιο ελαστικοί και απαγορεύουμε τον αθλητισμό σε δύο μόνο περιπτώσεις.

Η μία, είναι να υπάρχουν αγωνίσματα που εγκυμονούν κίνδυνο έντονης σωματικής επαφής, ιδιαίτερα στο θώρακα, ώστε να μην πάθει κάποια βλάβη το καλώδιο του βηματοδότη».

Μα σχεδόν όλα τα αθλήματα έχουν επαφή και ο Έρικσεν είναι ποδοσφαιριστής…

«Το ποδόσφαιρο με τις έντονες επαφές εγκυμονεί κινδύνους».

Η δεύτερη περίπτωση που απαγορεύεται ο αθλητισμός;

«Η δεύτερη είναι να υπάρχει υποκείμενη καρδιοπάθεια, η οποία να είναι μια εξελικτική πάθηση που μπορεί να δημιουργήσει καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες διαταραχές. Ο βηματοδότης, το μόνο που διορθώνει είναι ο ρυθμός. Δεν μπορεί να διορθώσει την πάθηση που υπάρχει στην καρδιά του αθλητή.

Εάν υπάρχει, λοιπόν, μια βαριά υποκείμενη πάθηση, ο αθλητής δεν θα μπορεί να αγωνισθεί λόγω αυτής όχι του βηματοδότη. Ο γενικός κανόνας είναι αυτός. Η γενική μας αρχή ως καρδιολόγοι, που ασχολούνται με τον αθλητισμό, είναι ότι από τη στιγμή που κάποιος αναγκάζεται να βάλει βηματοδότη απινιδωτή είναι καλό να αποφεύγει τον υψηλής έντασης ρυθμό».

Είναι σχεδόν ακατόρθωτο, λοιπόν, να παίξει ξανά…

«Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στις χώρες. Για παράδειγμα στην Αγγλία, όταν κάποιος κάνει μια ανακοπή, ο κανονισμός είναι αυστηρός και δεν του επιτρέπεται να γυρίσει στο ποδόσφαιρο.

Βέβαια, υπάρχουν αθλητές που έχουν βάλει βηματοδότη και αγωνίζονται. Εάν θέλει να αγωνισθεί και η ομάδα συμφωνήσει σε αυτό λαμβάνοντας υπόψιν της και τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια απόφαση και δεν υπάρχει και απαγόρευση, είναι άλλο θέμα, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.

Σε ανάλογες περιπτώσεις, η οδηγία που υπάρχει είναι ότι προέχει η υγεία και η επιθυμία για υψηλού επιπέδου αθλητισμό έρχεται σε δεύτερη μοίρα».

Εάν αποφασίσει να επιστρέψει, πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να κάνει ξανά προπόνηση;

«Εξαρτάται από την αιτία της ανακοπής. Εάν ισχύει αυτό που ακούστηκε και έχει αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας της καρδιάς ή αλλιώς νόσος της Νάξου, τότε θα έχει απαγορευτικό για τον αθλητισμό.

Παρατηρείται και εσείς, όμως, ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και ανάμεσα στους καρδιολόγους. Για παράδειγμα, ο φίλος μου από την Αγγλία, ο Σάρμα, είπε ότι δεν θα επανέλθει στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Άλλοι μπορεί να πουν το αντίθετο. Είναι νωρίς ακόμη για να παρθεί μια τελική απόφαση. Το καλύτερο για εκείνον είναι να κοιτάξει την υγεία του, γιατί σαν τη ζωή δεν έχει».

Ο βηματοδότης του Ντάλεϊ Μπλιντ

Ανάλογη είναι και η περίπτωση του Ντάλεϊ Μπλιντ. Ο αμυντικός του Άγιαξ κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τη Βαλένθια για το Champions League στις 10 Δεκεμβρίου του 2019 είχε αισθανθεί ζάλη και έπεσε στον αγωνιστικό χώρο.

Οι γιατροί έσπευσαν κοντά του, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε μια σειρά εξετάσεων. Τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι έχει μυοκαρδίτιδα. Η διάγνωση για το πρόβλημα στην καρδιά έγινε μετά τη γέννηση του γιου του.

Το ιατρικό επιτελείο του «Αίαντα» αποφάσισε να τοποθετήσει στον Ολλανδό μια ειδική συσκευή στην καρδιά, ένα βηματοδότη, ώστε να μπορεί να αγωνιστεί ξανά.

Φυσικά, ο κίνδυνος είναι μεγάλος κάτι που επιβεβαιώθηκε και λίγους μήνες μετά την επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους (Αύγουστος 2020), όταν κατέρρευσε και πάλι σε ένα φιλικό ανάμεσα σε Άγιαξ και Χέρτα.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επέμβαση, πατάει χορτάρι, τρέχει, αγωνίζεται και κέρδισε και μια θέση στο φετινό Euro. Mάλιστα, όταν έγινε αλλαγή στο 64ο λεπτό της αναμέτρησης με την Ουκρανία ήταν φανερά συγκινημένος και επηρεασμένος από ό,τι συνέβη στον Κρίστιαν Έρικσεν.

«Όσα έγιναν χτες με επηρέασαν πολύ. Εκτός από το ότι είμαστε φίλοι με τον Κρίστιαν, η κατάσταση του είναι τρομακτική. Επειδή έχω περάσει κι εγώ ανάλογα σκηνικά, έπρεπε πνευματικά να ξεπεράσω ένα μεγάλο εμπόδιο.

Βασανίστηκα πολύ, όμως είμαι περήφανος που τελικά τα κατάφερα. Σίγουρα, σκέφτηκα να μην παίξω, οι εικόνες με κατέβαλλαν και εξαιτίας τους δεν κοιμήθηκα καλά. Πραγματικά, είχα ένα βουνό μπροστά μου».

Έζησε χάρη στο βηματοδότη

Στις 9 Ιουνίου του 2009 στην αναμέτρηση της Ρόζελαρ με την Αντβέρπ για τα μπαράζ μιας θέσης στην Jupiler, ο Άντονι Βαν Λου, σώθηκε από το βηματοδότη.

Ο Βέλγος ποδοσφαιριστής κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς τις αισθήσεις του. Οι γιατροί έφτασαν γρήγορα κοντά του αλλά ο 21χρονος σώθηκε χάρη στο βηματοδότη απινιδωτή που του είχε τοποθετηθεί πριν από ένα χρόνο λόγω προβλήματος στην καρδιά.

Ο δρ. Μποστάν που ήταν εκεί, τόνισε ότι: «υπήρξε μία στιγμή πανικού, αλλά η συσκευή του έσωσε την ζωή».

Ο Μουάμπα βλέπει μπάλα από την κερκίδα

Ο μέσος της Μπόλτον σωριάστηκε ξαφνικά στο χορτάρι σε ένα παιχνίδι του FA Cup το 2012 με την Τότεναμ λόγω καρδιακής ανακοπής. Οι γιατροί προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν για 78 ολόκληρα λεπτά. Άνοιξε τα μάτια του, ανέπνευσε ξανά αλλά κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία μόλις 24 ετών.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.