Ο Δημήτρης Σίσκος για τα Πρωταθλήματα και το κύπελλο της ΕΠΣΜ

Metrosport Team08 Μαΐου 2020

Η πανδημία λόγω του κορωνοϊού και η εξάπλωση του ιού, ήταν φυσικό επακόλουθο να φέρει αναστάτωση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση επηρέασε και το ποδόσφαιρο τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Το υποχρεωτικό σταμάτημα όλων των Πρωταθλημάτων και φυσικά το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων – γηπέδων, δημιούργησε νέα δεδομένα.

Πρόσφατα η ΕΠΟ, κατόπιν ανάλογης εισήγησης των ειδικών επιστημόνων, αποφάσισε να θεωρηθούν όλα τα Πρωταθλήματα περαιωμένα, επειδή αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να διεξαχθεί κανένας αγώνας και επιπρόσθετα για να προστατευτεί η υγεία των αθλητών, των συνοδών και των συντελεστών μίας αθλητικής συνάντησης και του περιορισμού εξάπλωσης του covid-19.

Ηταν φυσικό να δημιουργηθούν πολλά ερωτήματα και οι τοπικές Ενώσεις υποχρεούνται να αποφασίσουν για το τι πρέπει να γίνει για τα Πρωταθλήματα αρμοδιότητάς τους.

Θέσαμε όλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των σωματείων και των ανθρώπων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στον πρόεδρο της Επιτροπής Πρωταθλημάτων της ΕΠΣΜ, Δημήτρη Σίσκο και με ξεκάθαρο τρόπο μας απάντησε.

Κύριε Σίσκο, τι θα γίνει για την ανάδειξη του κυπελλούχου;

«Η ΕΠΟ αποφάσισε πρόσφατα, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας ο κυπελλούχος να αναδειχθεί με κλήρωση, επειδή δεν μπορούν να γίνουν αγώνες, δεν παρατάθηκε η αγωνιστική περίοδος και πιθανόν να ξεκινήσει η νέα διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας περί τα τέλη Αυγούστου. Κανένας δεν πρέπει να επηρεάζεται από τις ανεύθυνες απόψεις που κυκλοφορούν. Με τα δεδομένα που υπάρχουν θα γίνει υποχρεωτικά κλήρωση για την ανάδειξη του κυπελλούχου που θα εκπροσωπήσει την ΕΠΣΜ στο νέο κύπελλο Ελλάδας. Υπάρχει η σκέψη, αν όλα πάνε καλά, να ξεκινήσουμε τη νέα αγωνιστική περίοδο μ’ αυτήν την αναμέτρηση, αντί του Super Cup και να διοργανώσουμε με διαφορετικό τρόπο το φετινό κύπελλο καθώς συμπληρώνουμε 50 χρόνια διοργάνωσής του και θα είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο δημοσιογράφο, Σταύρο Ρεπανά».

Ποιες θα είναι οι προτάσεις της Επιτροπής Πρωταθλημάτων  στο διοικητικό συμβούλιο;

«Δυστυχώς υπήρξε «ξαφνικός θάνατος». Σταμάτησαν ξαφνικά τα Πρωταθλήματά μας και δεν θα συνεχιστούν με αποφάσεις των αρμοδίων φορέων. Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας αγώνας, η Ενωση μας πρέπει να αποφασίσει καταρχήν αν τα πρωταθλήματα μας θεωρηθούν λήξαντα ή μη γενόμενα.

Η περίπτωση να θεωρηθούν τα πρωταθλήματα μη γενόμενα και να ξαναπαίξουν οι ίδιες ομάδες στις ίδιες κατηγορίες δεν προκρίνεται, άρα πρέπει να προσδιορίσουμε με ποια κριτήρια θα υπάρξουν προβιβασμοί και υποβιβασμοί ανά κατηγορία.

Στις προτάσεις που καταλήξαμε είναι:

Α. Να ανέλθουν στην επόμενη κατηγορία δύο από την Α1 καθώς είναι υποχρεωτικό, οι πρώτοι από κάθε όμιλο της Α’, οι πρώτοι από κάθε όμιλο της Β’ και οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο της Γ’.

Β. Να εξασφαλίζουν απ’ ευθείας την άνοδό τους στην ανώτερη κατηγορία οι παραπάνω ομάδες και ν’ ανέβουν ακόμη τρεις ομάδες (μία από κάθε όμιλο) που βρίσκονται στη 2η θέση στην Α’, έξι δεύτεροι (μία από κάθε όμιλο) στη Β’ και τέσσερις τρίτοι (μία από κάθε όμιλο) στη Γ’. κατηγορία της ΕΠΣΜ

Γ. Το απότομο σταμάτημα των Πρωταθλημάτων άφησε κάποιες εκκρεμότητες. Κάποιες ομάδες είχαν ένα παιχνίδι λιγότερο, ενώ δεν διεξήχθησαν κάποια ντέρμπι. Υπάρχει η σκέψη να γίνει κλήρωση για το δεύτερο εισιτήριο ανόδου σε Α1, Α’ και Β’ κατηγορία και για το τρίτο εισιτήριο στη Γ’ κατηγορία, με την προϋπόθεση ότι θα ανέλθουν απ’ ευθείας οι ομάδες της πρώτης περίπτωσης. Με το σκεπτικό ότι βάσει προκήρυξης στα πλέι οφ θα συμμετείχαν οι ομάδες που θα τερμάτιζαν από την 2η έως την 5η θέση σε Α1, Α’ και Β’ και από την 3η έως την 6η στη Γ’, θα προτείνουμε να μπουν σε διαδικασία κλήρωσης οι ομάδες που θα έχουν βαθμολογική διαφορά από τον δεύτερο του κάθε ομίλου μέχρι έξι βαθμούς (δηλαδή δύο νίκες). Το ίδιο θα ισχύσει αντίστοιχα και στη Γ’ κατηγορία και σε κλήρωση θα μπουν οι ομάδες που θα απέχουν μέχρι έξι βαθμούς από τον τρίτο κάθε ομίλου. Σε περίπτωση που θα συμμετέχουν τέσσερις ομάδες από κάποιο όμιλο στην κλήρωση, στην κληρωτίδα θα μπουν οχτώ μπαλάκια, από τα οποία τέσσερα θα αντιστοιχούν στο δεύτερο της βαθμολογίας, δύο στον τρίτο, ένα στον τέταρτο και ένα στον πέμπτο. Σε περίπτωση που θα συμμετέχουν μόνον δύο ομάδες στην κλήρωση, τότε θα μπουν στην κληρωτίδα έξι μπαλάκια, τέσσερα για το δεύτερο και δύο για τον τρίτο. Σε περίπτωση που η βαθμολογική διαφορά από το δεύτερο είναι μεγαλύτερη των έξι βαθμών, τότε ο δεύτερος εξασφαλίζει το εισιτήριο ανόδου χωρίς κλήρωση.

Δ. Να υποβιβαστεί μία ομάδα από κάθε όμιλο. Η τελευταία της Α1, οι τελευταίες από κάθε όμιλο της Α’ και οι τελευταίες από κάθε όμιλο της Β’ κατηγορίας.

Στην Α1, επειδή υπάρχει σε εκκρεμότητα η εκδίκαση της έφεσης της ΑΕ Ευόσμου για τον αγώνα της με τον Φοίνικα Πολίχνης, η γνωστοποίηση των δύο ομάδων που θα μας εκπροσωπήσουν στη νέα Γ’ Εθνική θα γίνει αργότερα καθώς θα περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής Εφέσων της ΕΠΟ, αλλά με την ίδια διαδικασία που θα αποφασίσει το δ.σ. και για τις άλλες κατηγορίες».

Τι σχεδιάζεται να κάνετε με τα νέα Πρωταθλήματα;

«Αυτό που θέλουμε είναι η επόμενη ημέρα να βρει όλους υγιείς και παρόντες στα γήπεδα, όπως και όλα τα σωματεία της δύναμής μας να δηλώσουν συμμετοχή στα νέα Πρωταθλήματα. Μ’ αυτό το σκεπτικό θα προτείνουμε να διεξαχθούν τα πρωταθλήματά μας με περισσότερους ομίλους ανά κατηγορία και με λιγότερες ομάδες ανά όμιλο, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρωθούν αυτά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε περίπτωση έξαρσης της επιδημίας τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Στις προθέσεις μας είναι να διεξαχθούν λιγότεροι αγώνες σ’ όλες τις κατηγορίες και να μειωθούν τα ετήσια λειτουργικά έξοδα των σωματείων. Τα Πρωταθλήματα θα είναι πιο ευέλικτα και θα έχουμε εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που χρησιμοποιούν πολλές ομάδες την ίδια έδρα και συνωστίζονται πολλά άτομα στον ίδιο χώρο ή γήπεδο. Επίσης, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία επεξεργάζεται κι άλλα οικονομικά μέτρα και περεταίρω οικονομική ελάφρυνση των σωματείων, προκειμένου να δηλώσουν όλα συμμετοχή και να έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της νέας χρονιάς. Η κατάσταση που ζούμε λόγω της πανδημίας είναι πρωτόγνωρη και πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηριχτεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά και η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τακτικές επιχορηγήσεις. Τα ερασιτεχνικά σωματεία επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο στις περιοχές που δραστηριοποιούνται και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας, όπως και οι ανιδιοτελείς παράγοντες που τα βοηθούν από το υστέρημά τους και επλήγησαν πάρα πολύ αυτήν την περίοδο».

Πότε θα αρχίσουν τα νέα Πρωταθλήματα;

«Θα περιμένουμε τις εξελίξεις, προκειμένου να πάρουμε οριστικές αποφάσεις. Αν υπάρξουν έκτακτα γεγονότα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και έξαρση της πανδημίας, τότε ενδεχομένως να ξεκινήσουμε στις αρχές Νοεμβρίου. Αν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο μπορούν να διεξαχθούν αγώνες, χωρίς κανέναν κίνδυνο, τότε σκεφτόμαστε να γίνουν αγώνες κυπέλλου για να προετοιμαστούν καλύτερα οι ομάδες και να επανέλθουν στην κανονικότητα σταδιακά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Τι θα γίνει με το μέτρο των μικρών

«Καλό θα είναι να συνεχιστεί, έστω με μια μικρή διαφοροποίηση».

Τι θα γίνει με τα παιδικά Πρωταθλήματα

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κανένας αγώνας. Τη νέα περίοδο αν θα μπορέσουν να γίνουν κάποια τουρνουά αυτό θα το αποφασίσουν καταρχήν οι αρμόδιοι φορείς. Πάντως πρόταση μου θα είναι να μην γίνει κανένας αγώνας χωρίς την δική μας άδεια»

Για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων τι πρέπει να προσέξουν οι ομάδες;

«Η επιστημονική κοινότητα έκρινε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να ανοίξουν στο τελευταίο στάδιο, επειδή σ’ αυτές συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού. Μεταφέροντας τις ανησυχίες όλων συναδέλφων κάνω έκκληση σ’ όλους τους παράγοντες σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια να βελτιώσουν όσο μπορούν τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις και ν’ αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό με ιδιαίτερη σχολαστικότητα. Να γίνουν απολυμάνσεις σ’ όλους τους κοινόχρηστους χώρους, να καθαριστούν τα αποδυτήρια, οι κερκίδες, οι τουαλέτες, να βαφτούν τα κάγκελα και να λάβουν όσα μέτρα υγιεινής χρειάζονται».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Σίσκος τις σκέψεις του επισήμανε: «Πρέπει να το καταλάβουν όλοι ότι η υγεία και η προστασία της ζωής των συνανθρώπων μας είναι πάνω απ’ όλα. Τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα, σύνεση, αλληλεγγύη και ενωμένοι να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που θα βρούμε μπροστά μας. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους στα γήπεδα, υγιείς και αισιόδοξους για το μέλλον».

*Aπό την έντυπη έκδοση της χθεσινής Μetrosport  

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.