Ο Δημήτρης Πανοζάχος απαντά σε όλα τα ερωτήματα του κόσμου

Metrosport Team20 Μαρτίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο φοροτεχνικός Δημήτρης Πανοζάχος και απάντησε σε όλες τις απορίες του κοινού δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης λόγω του κορωνοϊού.

Αναλυτικά ενδεικτικές απαντήσεις του Δημήτρη Πανοζάχου σε ορισμένες εκ των αποριών των πολιτών:

Για το τι ισχύει σχετικά με το επίδομα των 800 ευρώ και τις απολύσεις: «Το δικαιούνται όλοι οι απολυμένοι από 1ης Μαρτίου και όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου».

Για το αν δικαιούνται τα 800 ευρώ οι αδήλωτοι εργαζόμενοι: «Η αδήλωτη εργασία θεωρείται μη νόμιμη. Οπότε αυτοί δεν παίρνουν τα 800 ευρώ».

Για το αν θα ισχύσει η τρίμηνη αναστολή πληρωμών σε όσους έκαναν ρύθμιση οφειλών με την εφορία: «Όπως φαίνεται θα πάμε σε συνολική ρύθμιση και τρίμηνη αναστολή όλων των βεβαιωμένων οφειλών. Λέω όπως φαίνεται διότι δεν έχει ανακοινωθεί κάτι».

Για τα επιδόματα παιδιών: «Δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση ότι δεν θα δοθούν. Άρα θα δοθούν. Δεν έχει λόγο το κράτος να μην τα δώσει».

Για το τι θα ισχύσει με τις ασφαλιστικές εισφορών των οδηγών ταξί: «Για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων θα υπάρχει αναστολή τριών μηνών. Προσοχή όμως. Η χθεσινή ανακοίνωση μνημονεύει τις εισφορές του Φεβρουαρίου, ενώ του Ιανουαρίου οι οποίες λήγουν σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται στην αναστολή».

Για τις περιπτώσεις ομόρρυθμων εταιρειών: «Αν η εταιρεία θεωρείται ότι πλήττεται το επίδομα των 800 ευρώ πάει σε καθένα από φυσικά πρόσωπα».

Για το αν δικαιούνται οι άνεργοι το ποσό των 800 ευρώ: «Η ενίσχυση των 800 ευρώ έχει να κάνει με αυτούς που μεταβλήθηκε η εργασιακή τους σχέση λόγω της κρίσης. Μέχρι στιγμής δεν ισχύει για τους ανέργους. Η μόνη ρύθμιση που ισχύει για τους ανέργους έχει να κάνει με αυτούς που η επιδότηση λήγει τον Μάρτιο. Αυτοί θα πάρουν το επίδομα και τον Απρίλιο και τον Μάιο».

Για το αν τα μέτρα αφορούν και δευτερεύουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες: «Δεν διευκρινίζεται από τις ανακοινώσεις».

Για το πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 800 ευρώ: «Με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Βρούτση, οι επιχειρήσεις έχουν προθεσμία ως τις 31 Μαρτίου να μπουν στην Εργάνη και να καταχωρίσουν τους εργαζομένους τους. Στη συνέχεια θα υπάρξει ειδική πλατφόρμα για να μπουν και να δηλώσουν τα στοιχεία τους οι εργαζόμενοι».

Για το αν η αναστολή οφειλών αφορά μετάθεση πληρωμών μετά το πέρας του τετραμήνου ή ματαίωση πληρωμών: «Μέχρι στιγμής μιλάμε για τετράμηνη αναστολή. Τον Ιούλιο, δηλαδή, ο κόσμος θα κληθεί να πληρώσει τα τρέχοντα συν αυτά που ήταν σε αναστολή. Μιλάμε, δηλαδή, για αναστολή και όχι εξαίρεση».

Για τους λογιστές: «Είναι κλάδος που θα επηρεαστεί και με αυξημένη εργασία και με μείωση εσόδων. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα το αξιολογήσει το κράτος».

Για το αν δικαιούνται επίδομα όσων μετατράπηκε η εργασιακή σχέση λόγω της κρίσης από 40ωρη σε 16ωρη: «Η απάντηση είναι ναι. Μεταβάλλεται η εργασιακή σχέση. Το δικαιούνται μεν, ωστόσο, περιμένουμε την υπουργική απόφαση για το αν θα το πάρει ολόκληρο ή εν μέρει».

Για όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους για σύνταξη και δεν την εισπράττουν ακόμη: «Δεν προβλέπεται κάτι. Η κρίση αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για το κράτος να επανεξετάσει τις διαδικασίες του. Δεν είναι δυνατόν από τη μια να προκρίνεις την τηλεργασία και από την άλλη να αφήνεις ανθρώπους 18 μήνες σε εκκρεμότητα».

Για όσους έχουν τετράωρη απασχόληση σε επιχειρήσεις που πλήττονται: «Το δικαιούνται, πιθανότατα κατ’ αναλογία».

Για τους καθηγητές φροντιστηρίων που έκλεισαν και βγαίνουν τον Ιούνιο στο ταμείο ανεργίας: «Για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται ανακοινώθηκε πως θα δοθεί στους εργαζόμενους η ενίσχυση των 800 ευρώ, ενώ παράλληλα το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένοι και τον Ιούνιο θα έχουν τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα, σαν να μην έκλεισε ποτέ η επιχείρηση».

Για τους ιδιοκτήτες ταξί: «Από τη στιγμή που συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητες που πλήττονται δικαιούνται τα 800 ευρώ και τις υπόλοιπες ευεργετικές διατάξεις».

Για τα γραμμάτια και τις επιταγές: «Δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό, επομένως πληρώνονται κανονικά».

Για το αν η μείωση ενοικίου κατά 60% ισχύει και για τα ενοίκια σπιτιών των εργαζομένων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό: «Η μείωση ισχύει μόνο για τα επαγγελματικά ακίνητα. Είναι υπό συζήτηση για το αν θα μεταφερθεί η ρύθμιση αυτή και για τα υπόλοιπα».

Για όσους ειδοποιήθηκαν για απόλυση τις προσεχείς μέρες: «Η απόλυση από τη Δευτέρα δεν θα είναι νόμιμη. Ο εργαζόμενος μπαίνει σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Θα πάρει τα 800 ευρώ και με το πέρας της κρίσης επανέρχεται στην εργασία του».

Για όσους πήραν άδεια άνευ αποδοχών: «Δεν επιτρέπονται οι άδειες άνευ αποδοχών χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζόμενου. Και εδώ, ο εργαζόμενος θα μπει σε αναστολή σύμβασης, θα πάρει τα 800 ευρώ και με το πέρας της κρίσης επανέρχεται στην εργασία του».

Για όσους εργάζονται ως μισθωτοί σε ταξί: «Ισχύει ότι για όλους τους μισθωτούς των επιχειρήσεων που θεωρούνται κλάδοι που επλήγησαν από τον κορωνοϊό».

Για τις επιτροπές αναπηρίας που δεν συνεδριάζουν: «Δεν υπάρχει ακόμη κάποια ανακοίνωση. Είναι μια ειδική περίπτωση, φαντάζομαι ότι θα υπάρξει τοποθέτηση τις επόμενες ημέρες».

Για τους αγρότες: «Αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν αξιολογηθεί ότι πλήττονται από τον κορωνοϊό θα λάβουν κι αυτοί τα μέτρα ενίσχυσης».

Για το δώρο Πάσχα στο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων: «Βάσει της ανακοίνωσης, το δικαιούνται όχι μόνο γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και το λοιπό προσωπικό».

Για το τι ισχύει με όσους έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών με τις τράπεζες μέσω πάγιων εντολών: «Πρέπει να το προλάβουν και να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα».

Για όσους έληξε το προηγούμενο διάστημα η σύμβαση εργασίας τους με το Δημόσιο: «Δεν συμπεριλαμβάνονται στην ενίσχυση των 800 ευρώ».

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι μισθωμένα σε επιχειρήσεις που ακόμη παραμένουν ανοιχτές: «Δεν ισχύει σε αυτήν την περίπτωση η μείωση του ενοικίου στο 60%».

Για όσους φοιτητές διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους: «Δεν δικαιούνται κάτι».

Για το δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: «Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλουν το δώρο το Πάσχα, αλλά το καλοκαίρι».


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.