Ο δημιουργός Λύρατζης, στο καλύτερο φετινό του παιχνίδι

Κωστής Παναγιώτου19 Οκτωβρίου 2022

Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης για να δώσει έναν αγώνα χωρίς αύριο, καθώς τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα είχαν φέρει την ομάδα και τον Ραζβάν Λουτσέσκου στα σχοινιά, αλλά ο "δικέφαλος" κατάφερε να φύγει με το μάξιμουμ από το γήπεδο των Πειραιωτών, παίρνοντας μια σπουδαία νίκη, η οποία του εξασφαλίζει ηρεμία, ενώ του δίνει αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Το σημαντικότερο κέρδος από το χθεσινό τρίποντο του ΠΑΟΚ ήταν η εξαιρετική απόδοση που είχαν οι νεαροί παίκτες της άμυνάς του, με τον Λευτέρη Λύρατζη και τον Μάριο Τσαούση να ξεχωρίζουν από την πίσω γραμμή. Βέβαια, δίπλα τους υπάρχει και ο Ίνγκασον, οποίος είναι ο ηγέτης της οπισθοφυλακής, καθοδηγώντας εξαιρετικά τους συμπαίκτες του. Ο χθεσινός μέσος όρος ηλικίας της αμυντικής πεντάδας του "δικεφάλου" ήταν 22,6 έτη, και μέσα από τέτοιες αναμετρήσεις οι νεαροί παίκτες της ομάδας μπορούν να μεγαλώσουν αγωνιστικά. Σίγουρα το βραβείο του MVP της χθεσινής αναμέτρησης διεκδικεί και ο Κάλεντ Νάρεϊ, με το εκπληκτικό γκολ που πέτυχε, το οποίο ήταν και το νικητήριο τέρμα.

Η στόχευση του Μίτσελ έδωσε τη δυνατότητα στον Λύρατζη για ανεβάσματα

Ήταν ξεκάθαρο από τα πρώτα λεπτά του αγώνα πως ο Ολυμπιακός στόχευσε το αριστερό άκρο της άμυνας του ΠΑΟΚ, προσπαθώντας να δημιουργήσει υπεραριθμίες, με αποτέλεσμα ο Τσαούσης να μένει χαμηλά στο γήπεδο. Αντίθετα αυτό έδινε τη δυνατότητα στον Λύρατζη να ανεβαίνει πάνω από τη γραμμή του κέντρου, δίνοντας βοήθειες στον Νάρεϊ, που αγωνιζόταν μπροστά του.

Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εμφανές πως ο Λουτσέσκου έδωσε σαφή εντολή στον 22χρονο ακραίο αμυντικό να ανεβαίνει πιο συχνά και να βρίσκεται κοντά στον Γερμανό, ώστε να βάλουν στη μέση τον Ρέαμπτσιουκ. Οπότε σε πολλές κατοχές του ΠΑΟΚ η ανάπτυξη ξεκινούσε από τα αριστερά, μετακινώντας την άμυνα των γηπεδούχων, και κατέληγε στα δεξιά που υπήρχαν μεγάλα κενά.

Αυτό αντικατοπτρίζεται πλήρως στη φάση του δεύτερου γκολ. Ο Κουλιεράκης βρήκε εξαιρετικά τον Λύρατζη στην πλάτη του Αγκιμπού Καμαρά, εκείνος κέρδισε κατά κράτος τη μονομαχία από τον παίκτη του Ολυμπιακού, ο Νάρεϊ σύγκλινε προς τα μέσα, πατώντας στην αντίπαλη περιοχή, και την κατάλληλη στιγμή ο Έλληνας μπακ πάσαρε, με τον Γερμανό να ξεδιπλώνει την εκτελεστική του δεινότητα και να σημειώνει ένα πανέμορφο τέρμα τόσο σε εκτέλεση, όσο και σε δημιουργία.

Ήταν ο κορυφαίος δημιουργός του ΠΑΟΚ

Όπως αναφέραμε και πριν η στόχευση του Μίτσελ στο αριστερό άκρο της άμυνας του ΠΑΟΚ, απελευθέρωσε τον Λύρατζη, οποίος πήρε περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες από τον Τσαούση που έπρεπε να έχει περισσότερα ανασταλτικά καθήκοντα, με αποτέλεσμα ο 22χρονος να μην χρειάζεται να δώσει πολλές μονομαχίες, ούτε να βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με τους επιτιθέμενους του Ολυμπιακού.

Μπορεί κάποιος να του χρεώσει τη μη καλή αντίδραση στο γκολ του Χάμες Ροντρίγκες, καθώς από την πλευρά του βγήκε η σέντρα προς τον Κολομβιανό, αλλά στη συγκεκριμένη φάση υπήρχε κακή αμυντική λειτουργία από όλους.

Ο Λύρατζης χθες θύμισε πάλι τον καλό περσινό εαυτό του, δείχνοντας πως έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε από την αρχή της σεζόν. Ο διεθνής αμυντικός ήταν κομβικός στο επιθετικό πλάνο του Ρουμάνου τεχνικού και ήταν ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες, έχοντας 2 πάσες-κλειδιά στο χθεσινό παιχνίδι, δηλαδή πάσες που δημιουργούν άμεσα ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ.

Τα στατιστικά του Λύρατζη απέναντι στον Ολυμπιακό:

Επαφές

49

Επιτυχημένες πάσες

22 (79%)

Πάσες-κλειδιά

2

Μακρινές μεταβιβάσεις

2 (40%)

Κλεψίματα

1

Κερδισμένες μονομαχίες

2 (50%)

Heatmap - Λύρταζη απέναντι στον Ολυμπιακό

Τέτοιες εμφανίσεις, όπως του Λύρατζη, μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στους μικρούς του "δικεφάλου" και να τους δώσουν τη δυνατότητα να συνθέσουν μαζί μια πεντάδα άμυνας για τα επόμενα χρόνια της ομάδας. Ο Λύρατζης από την περασμένη σεζόν είχε αποδείξει πως πρόκειται για ένα σύγχρονο μπακ με προοπτική να εξελιχθεί σε βασικό στέλεχος του ΠΑΟΚ. Ο 22χρονος πάτησε την κατάλληλη στιγμή το κουμπί του restart, πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.