Ο «χρυσός» ΠΑΟΚ των 70s έχει... γενέθλια

Γιώργος Πετρίδης23 Μαΐου 2020

Περίμενε 50 ολόκληρα χρόνια γι' αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό και ο πρώτος τίτλος Πρωταθλήματος για τον ΠΑΟΚ ήταν ξεχωριστός. Είχε ιστορική χροιά και ήταν ένας τίτλος πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Ήταν σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια, στις 23 Μαίου 1976 όταν ο Δικέφαλος έβαλε στη βιτρίνα των τροπαίων του, το πρώτο από τα τρία τρόπαια πρωταθλητή που έχει μέχρι σήμερα.

Το έκανε με την ομάδα που έκανε τους πάντες να υποκλιθούν μπροστά της. Βλέπετε τότε δεν υπήρχε η σημερινή τοξικότητα και η σημερινή τάση μέσα από το ατέρμονο επικοινωνιακό παιχνίδι, να περνάει σε δεύτερη μοίρα ακόμη και η ουσία του πράγματος. Το ποδόσφαιρο. Ποιος θα μπορούσε να μειώσει όμως το πραγματικό μέγεθος εκείνης της ομάδας; Ο ΠΑΟΚ των 70s αποτελεί, ακόμη και σήμερα, σημείο αναφοράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο τίτλος του 1976 ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που άρχισε μερικά χρόνια πριν με τη συγκέντρωση ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που αποτέλεσαν τον «κορμό» του για σχεδόν μία δεκαετία.

Ήταν 23 Μαίου 1976 λοιπόν, όταν στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ «σφράγισε» τον τίτλο του μέσα στο «Καραϊσκάκη». Νίκησε τον Εθνικό με 4-0 στον Πειραιά και έδωσε τέλος στην αναμονή 50 χρόνων. Κέρδισε εκείνο που του στερήθηκε από το τότε ποδοσφαιρικό κατεστημένο, τρία χρόνια νωρίτερα. Το αποτέλεσμα στο ματς με τον Εθνικό είχαν διαμορφώσει ο Κούδας με δύο γκολ στο 21' και στο 43', ο Σαράφης με ένα στο 32' και με αυτογκόλ στο 36' ο Σταματάκης.

Ο ΠΑΟΚ της περιόδου 1975-76 είχε μετρήσει 21 νίκες, επτά ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες στα Γιάννινα και από τον Ατρόμητο εντός έδρας. Ήταν μία ομάδα που παρά το ανεξάντλητο μεσοεπιθετικό ταλέντο της, στηριζόταν κατά πρώτο λόγο στην άμυνα. Είχε άλλωστε το μικρότερο παθητικό σε εκείνη τη σεζόν με 17 γκολ σε 30 ματς ενώ είχε και την καλύτερη επίθεση με 60 γκολ.

Εκείνη η διαδρομή χαρακτηρίστηκε όπως άλλωστε και κάθε πορεία τίτλου, από μικρές και μεγάλες στιγμές. Αναμφίβολα οι μεγαλύτερες ήταν οι νίκες επί της ΑΕΚ με το γκολ του Νέτο Γκουερίνο και το επικό διπλό επί του Ολυμπιακού με 4-0 που αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο βαριά εντός έδρας ήττα στην ιστορία των Πειραιωτών.

Μικροί και μεγάλοι πρωταγωνιστές

Στην πορεία μέχρι τον τίτλο του 1976 πρωταγωνίστησαν όλοι εκείνοι οι ποδοσφαιριστές που απέκτησαν στην πορεία τον χαρακτηρισμό των «θρύλων του ΠΑΟΚ». Εκείνοι που δεν έχασαν ούτε ένα από τα 30 παιχνίδια του Πρωταθλήματος ήταν τρεις: Ο Μλάντεν Φούρτουλα, ο Νέτο Γκουερίνο και ο Φιλώτας Πέλλιος.

Αναλυτικά η λίστα...

Ο Γιώργος Κούδας ήταν ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ στον δρόμο προς τον τίτλο ενώ σε διψήφιο αριθμό τερμάτων έφτασαν ακόμη ο Σταύρος Σαράφης και ο Νέτο Γκουερίνο. Η λίστα των σκόρερ του Δικεφάλου σε εκείνο το Πρωτάθλημα...

Η Τούμπα που ασφυκτιούσε


Εκείνη η ομάδα έχτιζε σεζόν με τη σεζόν, αγώνα με τον αγώνα τον μύθο της. Η Τούμπα αποδείχτηκε πολλές φορές μικρή για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου του ΠΑΟΚ. Σε αυτήν σημειώθηκαν οι δύο κορυφαίες επιδόσεις προσέλευσης κόσμου της σεζόν. 45.010 άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει το ντέρμπι με την ΑΕΚ και 42.296 εκείνο με τον Άρη.

Όσο για την πορεία των 30 αγωνιστών μέχρι εκείνο τον ιστορικό τίτλο...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.