«Ο Χριστοδουλόπουλος έχει ηγετική φυσιογνωμία, θα ταιριάξει στον Άρη»

Metrosport Team08 Φεβρουαρίου 2023

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ο Άρης... ψάχτηκε τις τελευταίες ημέρες για μια λύση ενίσχυσης στην αγορά των ελεύθερων ποδοσφαιριστών και αυτός που επιλέχθηκε γ είναι ο γνωστός σε πολλούς στο ελληνικό πρωτάθλημα, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Με 337 συμμετοχές σε πέντε ομάδες, ο Έλληνας έμπειρος εξτρεμ δεν είναι ούτε άγνωστος, ούτε... στοίχημα για τον σύλλογο.

Ωστόσο πριν έρθει εκ νέου στην Ελλάδα πιθανότατα για να κλείσει την καριέρα του, όπως ανέφερε ο ίδιος, ο νέος παίκτης των «κιτρίνων» πέρασε ενάμιση χρόνο στην γειτονική Κύπρο και την Ανόρθωση. Μάλιστα είχε μια εξαιρετική πρώτη σεζόν δείχνοντας πως μόνο «τελειωμένος» δεν πρέπει να θεωρείται.

Ο ρεπόρτερ της Ανόρθωσης, στην ιστοσελίδα Κerkida.net Σάββας Πηλακούτας αναφέρεται στο πέρασμα του 36χρονου έμπειρου εξτρεμ από την Αμμόχωστο. Μεταξύ άλλων στέκεται στα επιτεύγματα του στο γήπεδο, την σχέση του με τους οπαδούς της Ανόρθωσης, τους λόγους που τερματίστηκε η συνεργασία των δύο πλευρών αλλά και όσα μπορεί να προσφέρει στον Άρη. 

«Στην Ανόρθωση έδειξε την ηγετική του φυσιογνωμία, όταν έλειπε η ομάδα είχε πρόβλημα»

Στην Ανόρθωση ο Χριστοδουλόπουλος έμεινε ενάμιση χρόνο. Όσο ήταν εκεί ποια ήταν η άποψη που σχηματίσατε για τον ίδιο ως παίκτη και ως χαρακτήρα;

Σ. Πηλακούτας: «Κοιτάξτε, με το άκουσμα του ονόματος του η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε ο ανάλογος ενθουσιασμός στον κόσμο, ιδιαίτερα και λόγω της ηλικίας του παρά την ποιότητα που έχει ως ποδοσφαιριστής. Από τις πρώτες του μέρες ωστόσο που πάτησε το πόδι του στο "Αντώνης Καράς" (σ.σ. προπονητικό κέντρο Ανόρθωσης), έδειξε την ηγετική του φυσιογνωμία. Ενδεικτικό αποτελεί άλλωστε το γεγονός ότι ο ίδιος φαίνεται να είπε από τις πρώτες μέρες άφιξης του «ότι εγώ ήρθα εδώ για να κατακτήσω τίτλους».

Αρχικά ακούστηκε λίγο αλαζονικό, αλλά στην πορεία με τις εμφανίσεις του και τους αριθμούς του (15 γκολ και 5 ασίστ σε 53 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις) βοήθησε τα μέγιστα την «Κυρία». Ένα από τα πιο σημαντικά και ωραία τέρματα ήταν και αυτό με την Γάνδη στο ΓΣΠ, το οποίο «χάρισε» ουσιαστικά την 1η νίκη της ομάδας της Αμμοχώστου σε ομίλους Κόνφερενς Λιγκ. Για 1η φορά μετά το 2008 η Ανόρθωση εισήλθε σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και ο Λάζαρος ήταν εκ των πρωταγωνιστών αυτής της επιτυχίας.

Ιδιαίτερα την 1η χρονιά έκανε φοβερή σεζόν σε όλα τα επίπεδα και όποτε απουσίαζε από την ενδεκάδα η ομάδα έδειχνε να έχει θέμα μεσοεπιθετικά. Ήταν επίσης πολύ καλός εκτελεστής πέναλτι και για την ιστορία σε 2 αγώνες στους οποίους απουσίαζε και ανέλαβε άλλος ποδοσφαιριστής την εκτέλεση του πέναλτι, κανένα από αυτά δεν μετατράπηκε σε τέρμα. Σε αυτά τα 2 παιχνίδι αν έμπαινε έστω το 1 από τα 2 στα δίχτυα, τότε η Ανόρθωση πολύ πιθανό να κατέληγε και πρωταθλήτρια».


«Ο Λάζαρος επηρεάστηκε από διάφορους παράγοντες φέτος, αγαπήθηκε από τους οπαδούς σαν δικό τους παιδί»

Το συμβόλαιο του είχε μεγαλύτερη ισχύ; Τι συνέβη και τερματίστηκε στα μέσα της σεζόν;

Σ. Πηλακούτας: «Το συμβόλαιο του είχε ισχύ μέχρι το τέλος της σεζόν. Ουσιαστικά ανανεώθηκε για 1 χρόνο την περσινή σεζόν πριν η χρονιά ολοκληρωθεί, απόρροιά της ικανοποίησης που ένιωθαν οι άνθρωποι της Ανόρθωσης για τον ίδιο.

Γενικότερα ωστόσο είναι μια περίεργη σεζόν η φετινή για την Ανόρθωση σε όλα τα επίπεδα. Αυτή την στιγμή ο Βέσκο Μιχαϊλοβιτς είναι ο τρίτος προπονητής στην σειρά, η διοίκηση έχει αλλάξει ενώ άλλαξε επίσης και ο αθλητικός διευθυντής. Ήταν μια χρονιά που άλλα υποσχέθηκε η διοίκηση της Ανόρθωσης και άλλα έγιναν ουσιαστικά στην πράξη. Οπότε ίσως να έπαιξε ρόλο ως ένα βαθμό και αυτή η αστάθεια σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό με κάποιους τραυματισμούς που είχε ο Λάζαρος και κάποιες επιλογές που άφηναν στον πάγκο τον ίδιο.

Επίσης ίσως τον επηρέασε και το γεγονός ότι από ένας παίκτης την περσινή σεζόν που ήταν εκ των κορυφαίων της ομάδας βρέθηκε τη φετινή σεζόν να αγωνίζεται ως αλλαγή. Θεωρώ ότι ο ίδιος ένιωθε ότι μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα αλλά ο προπονητής φαίνεται να είχε διαφορετική αντίληψη και άποψη γι' αυτό. Είναι λογικό και συμβαίνει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αυτό.»

Τι γνώμη είχαν σχηματίσει οι οπαδοί γι' αυτόν και ποια η σχέση του μαζί τους; Πως αντέδρασαν όταν έμεινε ελεύθερος;

Σ. Πηλακούτας: «Οι οπαδοί είχαν αγαπήσει τον Λάζαρο σαν δικό τους παιδί. Αν ρωτήσετε και τον ίδιο για την αγάπη που εισέπραξε από τον κόσμο της Ανόρθωσης είμαι σίγουρος θα σας πει τα καλύτερα. Γενικότερα όταν ένας Έλληνας ξεχωρίσει ιδιαίτερα στην Ανόρθωση που η ιστορία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ελληνική ιστορία, ο κόσμος αγκαλιάζει τον παίκτη πολύ πιο ζεστά από άλλους. Παρόμοιες περιπτώσεις αποτελούν άλλωστε και ο Κατσαβάκης, ο Σκοπελίτης, ο Ξενίδης ο Φρούσος, μέχρι και ο Κουλούρης που δεν αγωνίστηκε και για μεγάλο διάστημα στην ομάδα.

Για την φυγή του υπήρξαν διάφορων ειδών αντιδράσεις για να είμαι ειλικρινής. Κάποιοι διαμαρτύρονταν ότι δεν έχουμε ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά του Λάζαρου και η επιλογή να αποχωρήσει ήταν λάθος και θα στοίχιζε στην Ανόρθωση, κάποιοι άλλοι θεωρούσαν ότι μπορεί να βρεθεί κάτι καλύτερο. Από την στιγμή όμως που ο Μουνιόθ (ο προηγούμενος προπονητής) μαζί με την διοίκηση πήραν αυτή την απόφαση, ο κόσμος το μόνο που ευχήθηκε ήταν απλά να έρθει όντως κάποιος καλύτερος από τον ίδιο για να καλύψει ένα σημαντικό κενό που θα προέκυπτε.»


«Η προσωπικότητα του είναι ατού για κάθε ομάδα, ο Άρης του ταιριάζει»

Έρχεται στον Άρη σε μια δύσκολη περίοδο για την ομάδα. Ποια είναι τα στοιχεία που έχει και μπορεί να δώσει στους κίτρινους;

Σ. Πηλακούτας: «Την φετινή σεζόν είχε κάποιους τραυματισμούς ενώ και η προετοιμασία γενικότερα στην Ανόρθωση δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι τραυματισμοί φέτος σε σχέση με την περσινή σεζόν, την ίδια στιγμή που και οι παίκτες της «Κυρίας» δεν δείχνουν να έχουν και μεγάλες αντοχές. Οπότε είναι ένα θέμα η διάρκεια στην αγωνιστική του απόδοση θεωρώ.

Από εκεί και πέρα είτε αγωνίζεται είτε όχι σίγουρα η προσωπικότητα του είναι κάτι που θέλει κάθε ομάδα να έχει, ιδιαίτερα αν έχει υψηλούς στόχους. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποια στοιχεία αυτά είναι τα πάρα πολύ καλά στημένα του και το δυνατό του πόδι, είτε αυτό αφορά εκτελέσεις φάουλ, είτε μακρινά σουτ είτε ακόμα και εκτελέσεις κόρνερ.

Αντιλαμβάνεστε πως στην ηλικία που βρίσκεται δεν έχει την ταχύτητα που ίσως να είχε πριν 6-7 χρόνια αλλά σίγουρα έχει την απαραίτητη ωριμότητα, η οποία σε συνδυασμό με την ανάλογη συντήρηση δυνάμεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη κατάλληλη βοήθεια που ψάχνει ο Άρης μεσοεπιθετικά

Ο Χριστοδουλόπουλος έχει παίξει σε αρκετές θέσεις μεσοεπιθετικά. Σε ποια απέδωσε καλύτερα στην Ανόρθωση και σε ποια θεωρείς ότι θα αποδώσει στον Άρη και γιατί;

Σ. Πηλακούτας: «Στην Ανόρθωση η αλήθεια είναι ότι απέδιδε καλύτερα σαν επιτελικός μέσος παρά σαν δεξί εξτρέμ (αριστερά αγωνιζόταν ο Ουάρντα). Όχι ότι δεν ήταν καλός όταν αγωνίστηκε στα δεξιά, απλά το να αγωνίζεται ως επιτελικός μέσος τον βοηθούσε πολύ περισσότερο να αφοσιωθεί στα επιθετικά του καθήκοντα και να αποδώσει όσο το δυνατό καλύτερα.

Σε αντίθεση με το να αγωνίζεται στο δεξί άκρο που έπρεπε να προσφέρει τις απαραίτητες αλληλοκαλύψεις και στον δεξιό μπακ σε φάση άμυνας. Ο Αμπαρτζουμιάν μάλιστα (σ.σ. βασικό δεξί μπακ) είναι ένας ποδοσφαιριστής που ανεβαίνει συχνά πυκνά και πιστώνεται ασιστ, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι χρειαζόταν η κάλυψη να γίνεται πολύ πιο συχνά απ' ότι αν το δεξί μπακ ήταν πιο αμυντικογενές και αυτό κόστιζε στον Λάζαρο.»

Ποτέ αφέθηκε ελεύθερος από την ομάδα; Πριν τον Άρη ενδιαφέρθηκαν και άλλες ομάδες γι’ αυτόν;

Σ. Πηλακούτας: «Έμεινε εκτός πλάνων γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να προπονείται μόνος του όλο αυτό το διάστημα. Δεν γνωρίζω αν ενδιαφέρθηκε κάποια ομάδα για να είμαι ειλικρινής εντός Κύπρου. Ίσως να ενδιαφέρθηκαν κάποιες ομάδα από τις λεγόμενες μικρομεσαίες του Κυπριακού πρωταθλήματος.

Θεωρώ ωστόσο ότι αυτή η προοπτική για ένα ποδοσφαιριστή όπως τον Λάζαρο είναι κάτι δεν θα τον ενδιέφερε, παρά και το καλό συμβόλαιο που πιθανόν να πρότειναν στον ίδιο. Ο Άρης Θεσσαλονίκης είναι όντως κάτι που πιστεύω πως του ταιριάζει, ως μια ομάδα με κόσμο, δικό της γήπεδο, μεγάλη ιστορία και στην οποία μπορεί εύκολα να αγαπηθεί αν προσφέρει όσα πρόσφερε στην Ανόρθωση τον πρώτο χρόνο.»

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.