Ο χορός του Μέσι και ο καλπασμός του Εμπαπέ

Κωστής Παναγιώτου18 Δεκεμβρίου 2022

Οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι στον κόσμο επιθυμούσαν να δουν τον τελικό που ονειρεύονται σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, Βραζιλία απέναντι στην Αργεντινή, Μέσι εναντίον Νεϊμάρ, ή έστω την παρέα του Pulga απέναντι στην Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο. Το ποδόσφαιρο όμως είναι σκληρό και άδικο άθλημα, δεν εκπληρώνει πάντα τα θέλω του κοινού του. Την Κυριακή (18/12, 17:00) το παρόν και το μέλλον συναντάει το ένδοξο παρελθόν, η Αργεντινή του Μέσι απέναντι στη Γαλλία του Εμπαπέ.

Αμφότεροι είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές των ομάδων τους, βοηθώντας τα μέγιστα ώστε να φτάσουν στο μεγάλο τελικό του Κατάρ. Ο αρχηγός της "αλμπισελέστε" παρότι 35 ετών έχει πάρει στις πλάτες του το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, πραγματοποιώντας ένα σπουδαίο τουρνουά, καταρρίπτοντας το έναν ρεκόρ μετά το άλλο.

Από την άλλη ο 23χρονος επιθετικός των "τρικολόρ" αποδεικνύει για ποιο λόγο θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη, βάζοντας το όνομά του δίπλα σε μύθους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως του Ζιντάν και του Πελέ.

Στον τελευταίο χορό του… είναι μυθικός

Φτάνοντας λίγες ώρες πριν το μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 είναι ξεκάθαρο πως ο Λιονέλ Μέσι είχε στοχεύσει το Μουντιάλ του Κατάρ, ώστε να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμος για την τελευταία μεγάλη του διοργάνωση.

Πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχαμε κάνει ειδική αναφορά στην κατάσταση του 35χρονου άσου και στο "πρέπει" που κουβαλάει στις πλάτες του από τότε που φόρεσε τη φανέλα της Αργεντινής. Πλέον είναι φανερό πως η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα 2021 έδιωξε το βάρος που κουβαλούσε ο Pulga, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στα γήπεδα του Κατάρ πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή ξεχωριστά.

Λίγοι μπορούσαν να φανταστούν πως παρά τα 35 του χρόνια θα πραγματοποιούσε τέτοιες εμφανίσεις. Μετά από έξι αγώνες στη διοργάνωση ο Μέσι είναι πρώτος στη δημιουργία ευκαιριών για τους συμπαίκτες του, έχοντας 14, ενώ παράλληλα έχει 10 συμμετοχές σε επιθέσεις με build up που κατέληξαν σε τελική.

Με τις δύο ασίστ που έδωσε στους αγώνες με την Ολλανδία και την Κροατία έφτασε τις πέντε σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις, με αποτέλεσμα να γίνει ο μοναδικός παίκτης που έχει πέντε ασίστ σε νοκ-άουτ Παγκοσμίου Κυπέλλου, ξεπερνώντας τον θρυλικό Πελέ.

Τα σπουδαία ρεκόρ όμως για τον Μέσι δεν σταματούν, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει και δίνει ασίστ σε τρία διαφορετικά παιχνίδια ενός Μουντιάλ, από το 1966 μέχρι σήμερα.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο για την κατάσταση του Pulga στο Κατάρ είναι ότι το γεγονός ότι είναι τόσο απειλητικός μπροστά από την εστία των αντιπάλων του όσο είναι και στη δημιουργία ευκαιριών. Πριν τον τελικό ο Μέσι μετράει πέντε γκολ και τρεις ασίστ, δηλαδή έχει συμμετοχή στα 8 από τα 12 τέρματα της Αργεντινής στη διοργάνωση.

Ένα βήμα πριν μπει στο πάνθεον του παγκοσμίου ποδοσφαίρου

Η Γαλλία βρίσκεται ένα βήμα μακριά από το γράψει ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς από το 1962 έχει ομάδα να κατακτήσει δύο φορές συνεχόμενες το Μουντιάλ, η τελευταία ήταν η Βραζιλία (προπολεμικά το είχε πετύχει πρώτη η Ιταλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 και του 1938). Αλλά δεν είναι μόνο οι "τρικολόρ" που ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία, καθώς και ο Κιλιάν Εμπαπέ θα γίνει ο δεύτερος νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της διοργάνωσης που κερδίζει δύο συνεχόμενα Μουντιάλ, μετά τον Πελέ. Επίσης, ο 23χρονος επιθετικός έγινε ο νεότερος παίκτης που σκόραρε 9 τέρματα σε Μουντιάλ πριν συμπληρώσει το 24ο έτος της ζωής του, ξεπερνώντας τον σπουδαίο Βραζιλιάνο.

Αλλά εδώ υπάρχει μια διαφορά! Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 έχει περάσει στην ιστορία ως η διοργάνωση του Πελέ, αφού ήταν η πρώτη φορά που ο Βραζιλιάνος συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό, μαγεύοντας τους πάντες. Μετά από τέσσερα χρόνια ο Πελέ ήταν ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου και όλοι ανυπομονούσαν για το Μουντιάλ της Χιλής (1962). Ο σούπερ σταρ της "σελεσάο" ξεκινάει το τουρνουά εντυπωσιακά πετυχαίνοντας ένα γκολ και μια ασίστ στη νίκη με 2-0 επί του Μεξικού. Το δεύτερο παιχνίδι όμως απέναντι στη Τσεχοσλοβακία ήταν και το τελευταίο του, αφού τραυματίστηκε και έμεινε εκτός για το υπόλοιπο της διοργάνωσης, βλέποντας την ομάδα του να σηκώνει το δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Εμπαπέ το 2018 μπορεί να μην ήταν απόλυτος πρωταγωνιστής της Γαλλίας, αλλά ξεκίνησε βασικός στα έξι από τα επτά παιχνίδια, πετυχαίνοντας 4 γκολ και μια ασίστ. Φέτος ο 23χρονος επιθετικός είναι καταλυτικός για την πορεία της ομάδας του, έχοντας 5 γκολ και δύο ασίστ. Αν ο Εμπαπέ στεφθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής θα το έχει πετύχει με τέτοιον τρόπο όπως κανένας άλλος στο παρελθόν.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ο σούπερ σταρ των Γάλλων είναι ο πιο επιδραστικός ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης, καθώς έχει εμπλοκή σε 45 επιθέσεις είτε τελειώνοντας ο ίδιος τις φάσεις, είτε πασάροντας στους συμπαίκτες του σε κανονική ροή παιχνιδιού (εξαιρούνται οι στημένες φάσεις). Αναλυτικά έχει 24 τελικές, όντας πρώτος στην κατηγορία, έχει δημιουργήσει 10 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες, κάτι που τον τοποθετεί στην τρίτη θέση και έχει 11 συμμετοχές σε επιθέσεις με build up που κατέληξαν σε τελική.

Όπως ο Εμπαπέ καλπάζει στο γήπεδο έτσι με ένα καλπασμό έφτασε στο σημείο να είναι έτοιμος να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Μουντιάλ και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μήπως όμως είναι η ώρα του Μέσι και της Αργεντινής να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου μετά 36 χρόνια; Λίγες ώρες έμειναν για να μάθουμε.

Data: OptaAnalyst

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.