Ο χάρτης με τους πιο δημοφιλείς αθλητές ανά περιοχή: Ποιοι είναι στην Θεσσαλονίκη;

Metrosport Team27 Οκτωβρίου 2022

Έναν παγκόσμιο χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει τα ονόματα των προσωπικοτήτων με επιρροή και δημοφιλία, αντί για τους συνήθεις τίτλους πόλεων και χωρών σχεδίασε ένας γεωγράφος. Στον χάρτη αντί για τα ονόματα πόλεων και περιοχών εμφανίζονται διάσημοι αθλητές, αρχαίοι φιλόσοφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες ακόμη και διαβόητοι εγκληματίες, που έχουν γεννηθεί στην συγκεκριμένη πόλη-περιοχή.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Mapbox ο ερευνητής Topi Tjukanov σχεδίασε τον χάρτη που βασίζεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό Nature. Στόχος της μελέτης που έγινε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού ήταν να υπολογίσουν την αναγνωρισιμότητα ενός προσώπου με βάση πληροφορίες που συλλέχθηκαν κυρίως από τη Wikipedia και το Wikidata.

«Ένα νέο σκέλος της βιβλιογραφίας στοχεύει στη δημιουργία της πιο ολοκληρωμένης και ακριβούς βάσης δεδομένων αξιόλογων ατόμων», είπε η ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με το nypost. «Συλλέγουμε τεράστιο όγκο δεδομένων από διάφορες εκδόσεις της Wikipedia και των Wikidata.». Βέβαια, επειδή οι αρχικές πληροφορίες συλλέχθηκαν από μη αξιόπιστες πηγές από διάφορες εκδόσεις της Wikipedia και των Wikidata, τα αποτελέσματα, όπως πιθανότατα θα διαπιστώσετε, σε πολλές περιοχές είναι αμφιλεγόμενα.


Αν κανείς λοιπόν κάνει zoom στην Θεσσαλονίκη, όσον αφορά τον αθλητισμό, τα  ονόματα που θα δει είναι αυτά των ποδοσφαιριστών Δημήτρη Σαλπιγγίδη (στην περιοχή του κέντρου), του Γιώργου Κούδα (στην περιοχή του Αγίου Παύλου), του Διαμαντή Σλαφτσάκη (στο Πανόραμα), του Τριαντάφυλλου Πασσαλίδη (στο Κορδελιό), του Μανώλη Πατράλη (στη Ραιδεστό), του Κωνσταντίνου Μπάρμπα ( στην Ευκαρπία), αλλά και του σπρίντερ Δημήτρη Γράβαλου στην περιοχή της Καλαμαριάς.




Στo κομμάτι της κουλτούρας, τα μοναδικά ονόματα που υπάρχουν στην περιοχή είναι αυτά του Τούρκου ποιοητή Ναζίμ Χικμέτ αλλά και του Βασίλη Τριανταφυλλίδη γνωστού και ως Χάρρυ Κλυνν. Στην πιολιτική, με μεγάλα γράμματα (λόγω του μεγάλου σκορ στην μέτρηση) αναγράφεται το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ στην περιοχή της Νεάπολης υπάρχει και αυτό του Χρήστο Σαρτζετάκη, που είχε διατελέσει πρόεδρος της Δημοκρατίας, το 1985-1990. Φυσικά, στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, πρωταγωνιστεί το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στον χάρτη που συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες στην Ελλάδα, εκ πρώτης όψεως εκτός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεχωρίζουν τα ονόματα του Πλάτωνα στην Αθήνα, του Ελ Γκρέκο στην Κρήτη, του Δημόκριτου στην Θράκη αλλά και του Αριστοτέλη στην Χαλκιδική. Μπορείτε να κάνετε περιήγηση στον χάρτη πατώντας εδώ.





Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.