Ο Αυγενάκης, η ηλεκτρονική ψήφος και η υποκρισία των παραγόντων

Βασίλης Μάστορας18 Φεβρουαρίου 2021

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Θα ήταν είδηση αν οι αθλητικοί παράγοντες, αυτοί οι οποίοι προσέφεραν αλλά και ποδηγέτησαν το αθλητικό κίνημα σιωπούσαν μετά την απόφαση του κ. Αυγενάκη, να περάσει την τροπολογία (αναμενόταν χθες στη βουλή), με την οποία θα δίδεται η δυνατότητα διεξαγωγής ψηφοφορίας και με τη χρήση σύγχρονων μέσων Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε). Η τροπολογία έχει σκοπό την απομακρυσμένη συμμετοχή των μελών των Ομοσπονδιών στις εκλογές.

Αντιδράσεις υπήρξαν και κατά της υπουργού Παιδείας για την συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις «τηλε-εκλογές» για την ανάδειξη των υπηρεσιακών τους συμβουλίων. Επιχείρημα; Οτι η νέα διαδικασία καταργεί τις συλλογικές διαδικασίες και απαξιώνει τους θεσμούς των αιρετών και των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Παρόμοιες ψηφοφορίες, όπως και αυτή με τις αθλητικές ομοσπονδίες, γίνονται με το σύστημα «ΖΕΥΣ». Αυτό βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά́ πρότυπα για τη διεξαγωγή́ ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.

Αρα επί του αδιάβλητου της διαδικασίας, παρότι η Ν.Δ. έχει ένοχο παρελθόν με τις εσωκομματικές εκλογές, θεωρητικά δεν τίθεται. Από εκεί και πέρα θα συμφωνήσω ότι μπαίνουν θέματα συμμετοχικότητας, αλλά αυτό είναι περιφερειακό θέμα με δεδομένο ότι οι κοινωνίες πλήττονται από την πανδημία.

O κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος χαρακτηρίζει «απροκάλυπτα αντιδημοκρατική πολιτική με στόχο την άλωση των αθλητικών ομοσπονδιών προς όφελος οικείων και κάθε μορφής συνεργατών», την απόφαση του κ. Αυγενάκη να γίνουν οι εκλογές στις Αθλητικές Ομοσπονδίες με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία επιτίθενται στον υφυπουργό Αθλητισμού, κατηγορώντας τον ότι η αιφνιδιαστική τροπολογία υποκρύπτει σκοπιμότητα.

Ισως να είναι και έτσι, από έναν υφυπουργό που έχει κάνει πολλές ανορθογραφίες. Οσοι όμως υποκριτικά διαμαρτύρονται θα πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να απαντήσουν στο ερώτημα: Τα τελευταία χρόνια που εκλογές γινόταν με φυσική παρουσία των σωματείων ή των Ενώσεων χαρακτηρίζονταν για το δημοκρατικό τους αποτέλεσμα; Οχι φυσικά. Οπότε προς τι τόσος θόρυβος για μία διαδικασία την οποία απ’ όπου κι αν την πιάσεις μυρίζει;

Focus

Η καταγγελία του ιδιοκτήτη του ΠΑΣ Γιάννινα κ. Χριστοβασίλη, χθες στο Metropolis 95,5, ότι ο Παναθηναϊκός έκλεισε ξενοδοχείο στο Αγρίνιο, πριν η ομάδα των Ιωαννίνων ενημερωθεί για την έδρα του αναβληθέντα αγώνα Κυπέλλου, μήπως θα πρέπει να απασχολήσει και κάποιον Εισαγγελέα;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.