Ο Αυγενάκης για Πρωταθλήματα, κολυμβητήρια και χιονοδρομικά

Metrosport Team27 Ιανουαρίου 2021

O Λευτέρης Αυγενάκης στην πρώτη ημέρα διαλόγου με τα σωματεία αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση των σωματείων, το μητρώο αλλά και την έναρξη των μικρότερων κατηγοριών. Αναλυτικά είπε:
«Ενισχύσαμε τα ερασιτεχνικά σωματεία και με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, στις 16/12/2020 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ ο κατάλογος των 3.408 αθλητικών σωματείων που με διαφανείς διαδικασίες, εισέπραξαν 9.672.000 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση-αποζημίωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και 12 χρόνια.
Επιπλέον, εκκρεμεί ακόμη η πληρωμή 1479 ακόμη σωματείων εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος τους. Ωστόσο, δηλώσαμε ότι θα στηρίξουμε να νομιμοποιηθούν και όλα τα υπόλοιπα σωματεία που παλεύουν να επιβιώσουν. Είμαστε δίπλα τους. Δεν τιμωρούμε κανένα. Βάζουμε τάξη.
Δίνουμε ρόλο και λόγο στους ίδιους τους αθλητές. Με πιο ενεργή και πιο ουσιαστική συμμετοχή στις διοικήσεις των ίδιων των Ομοσπονδιών τους. Για πρώτη φορά θεσπίσαμε την παρουσία και των αθλητών στις διοικήσεις με δικαίωμα ψήφου, μάλιστα. Προβλέψαμε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε 22% από 45% για τα συμβόλαια των αθλητών. Δώσαμε φοροκίνητρα για δωρεές στα Ερασιτεχνικά Σωματεία. Μειώσαμε το ποσό του φόρου κατά είκοσι τοις εκατό (20%) επί των ποσών δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
Επιπλέον, από τα μέσα Μαρτίου, όποιο σωματείο δε φέρει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γ.Γ.Α. δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις της Γ.Γ.Α.. 

Αντίστοιχη διάταξη έχει ψηφιστεί και για τις εγκαταστάσεις των Δήμων.


Τα σωματεία όχι μόνο αναγνωρίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο θα έχουν δικαίωμα στην απευθείας οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, αλλά και όλα τα ενεργά και νόμιμα θα έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου.

Ρυθμίσαμε ώστε τα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων να υπαχθούν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από το 24%. Προβλέψαμε η φορολόγηση των εισοδημάτων των προπονητών να εξομοιωθεί με αυτή των αμειβόμενων αθλητών, στο 22%. Επιτρέψαμε την παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους, καθώς και την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή/και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αναβιώσαμε το τόσο σημαντικό Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.) και του δίνουμε κομβικό ρόλο, με προτεραιότητα στον ερασιτέχνη αθλητή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής. Μεριμνήσαμε αστραπιαία για την ένταξη των αθλητικών σωματείων στην ομπρέλα των μέτρων στήριξης και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown (Μάρτιος-Απρίλιος) και του δεύτερου lockdown (Νοέμβριος-Δεκέμβριος). 

Και θέλω σε αυτό το σημείο να κάνω μια παρατήρηση -γιατί γνωρίζω πως πολλοί από εσάς θα το θίξετε στις τοποθετήσεις σας- σε ότι αφορά το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Όπως γνωρίζετε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, βάσει των αιτημάτων των διοργανωτριών αρχών και της επεξεργασίας τους από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, εισηγείται στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων τα αθλήματα και τους όρους με τους οποίους δύναται να επανεκκινήσουν, κι εκείνοι εισηγούνται θετικά ή αρνητικά στην Κυβέρνηση. Σ’ αυτό, το β’, λοκντάουν καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις προπονήσεις της προολυμπιακής και προπαραολυμπιακής ομάδας, εκείνες των εθνικών ομάδων και των συλλόγων που είχαν διεθνείς υποχρεώσεις, καθώς και των κορυφαίων κατηγοριών στα επαγγελματικά αθλήματα, πάντα με αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και της υποχρέωσης όλων να διεξάγουν εβδομαδιαία τεστ. Στη συνέχεια, πετύχαμε την επιστροφή στις προπονήσεις των κορυφαίων κατηγοριών ανδρών και γυναικών στα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα (Α1 γυναικών μπάσκετ και βόλεϊ, πόλο ανδρών και γυναικών, χάντμπολ ανδρών και γυναικών).

 Τώρα έχουμε αιτηθεί και αναμένουμε έγκριση για να περάσουμε από τη φάση των προπονήσεων σε εκείνη των αγώνων. 

Επιπλέον, έχουμε ζητήσει την έναρξη προπονήσεων στην Α’ Εθνική ποδοσφαίρου γυναικών, στη Football League και τη Γ’ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών, Α΄ Εθνική ποδοσφαίρου Σάλας, τους αθλητές στα χιονοδρομικά και να ανοίξουν τα κολυμβητήρια και μέχρι την Πέμπτη θα προσθέσουμε και άλλα αθλήματα και άλλες κατηγορίες. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου ανοίγματος. Μαζί με τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους αθλητές, τους προπονητές και τους γονείς, οι οποίοι τήρησαν πιστά τα μέτρα στην προηγούμενη φάση ανοίγματος του αθλητισμού, πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε. Καταλαβαίνω την κόπωση, την αγωνία και το θυμό πολλές φορές. Λαμβάνω πολλά μηνύματα καθημερινά και μπορώ να σας πω πως κι εγώ ο ίδιος -ως γονιός και ως πολίτης- διαπιστώνω κάποια λάθη. Ωστόσο σας ζητώ να εμπιστευθούμε τους ειδικούς. Η πανδημία δεν τελείωσε. Απευχόμαστε να έχουμε 3ο κύμα της πανδημίας και ελπίζουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Καταλαβαίνω τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία. Κάναμε ότι μπορούσαμε για το προηγούμενο έτος και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και για φέτος. Κυρίες και Κύριοι, κλείνοντας θέλω να σας πω πως κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την αθλητική μεταρρύθμιση. Την Πέμπτη περνά από το Υπουργικό Συμβούλιο το επόμενο νομοσχέδιο μας που θα φέρουμε στη Βουλή και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για: • Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού • Διατάξεις εναρμόνισης με την ολιστική μελέτη των FIFA-UEFA• Την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου • Διατάξεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών• Ρυθμίσεις για τον ΕΟΚΑΝ και την πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ»• Τροποποιήσεις αναφορικά με την ειδική αθλητική αναγνώριση.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.