Ο Αρτέτα άντεξε και πλέον δικαιώνεται

Κωστής Παναγιώτου14 Οκτωβρίου 2022

Όσα χρόνια και να περάσουν, όσοι τίτλοι και να έρθουν η σκιά του Αρσέν Βενγκέρ θα βρίσκεται πάντα πάνω από το πάγκο της Άρσεναλ. Οι συγκρίσεις με τους νέους προπονητές των "κανονιέρηδων" αναπόφευκτες, η μνημόνευση των χρυσών εποχών της ομάδας δεν θα σταματήσει ποτέ, ο εκάστοτε τεχνικός που αποφάσισε ή θα αποφασίσει να κάτσει στον πάγκο των Λονδρέζων θα πρέπει να μάθει να ζει με το φάντασμα του Βενγκέρ από πάνω του αλλά παράλληλα να κοιτάζει το μέλλον και ουδέποτε το παρελθόν. Ο Μικέλ Αρτέτα το έπραξε και πλέον βλέπει την υπομονή του και το πείσμα του να αποδίδουν καρπούς.

Μέσα Οκτωβρίου θα ήταν αφελές να πούμε πως η Άρσεναλ είναι το φαβορί για το πρωτάθλημα, αλλά πρέπει να τονίσουμε πως ο Ισπανός τεχνικός έχει καταφέρει να τρυπήσει το ταβάνι της ομάδας του και να παρουσιάζει ένα σύνολο που βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Η απόσταση που χωρίζει τους "κανονιέρηδες" από τη Μάντσεστερ Σίτι είναι μεγάλη, μπορεί στο βαθμολογικό πίνακα να μην αντικατοπτρίζεται πλήρως, αλλά ο Αρτέτα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πόσα βήματα πρέπει να γίνουν για να φτάσει στο επίπεδο των πρωταθλητών Αγγλίας.

Τη φετινή χρονιά οι Λονδρέζοι φαίνεται πως έχουν κάνει άλματα όσο αφορά τη μείωση της απόστασης από την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα και η σεζόν που διανύουμε μπορεί να αποδειχθεί ως εφαλτήριο για να επιστρέψουν οι Λονδρέζοι στις πρώτες θέσεις της Premier League.

Απαξιώθηκε αλλά άντεξε

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2019 η Άρσεναλ ανακοινώνει επίσημα την έναρξη της συνεργασίας της με τον Αρτέτα. Ο μέχρι πρότινος βοηθός του Γκουαρδιόλα αναλαμβάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του τα ηνία του πρώτου προπονητή, με τους "κανονιέρηδες» να βρίσκονται στην 10η θέση του πρωταθλήματος με 22 βαθμούς. Η κατάκτηση του FA Cup δίνει στην ομάδα ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και οι οπαδοί βλέπουν μια χαμένη σεζόν να σώζεται στο τέλος.

Την επόμενη σεζόν η πορεία της Άρσεναλ στο πρωτάθλημα γκρεμίζει τα όνειρα των φίλων της ομάδας για κάτι καλύτερο, καθώς οι Λονδρέζοι μένουν για πρώτη φορά εκτός Ευρώπης, μετά από 25 χρόνια. Μπορεί η συμμετοχή της ομάδας στα ημιτελικά του Europa League να γλύκανε την κάκιστη πορεία, αλλά η γκρίνια αντικαθιστά την αισιοδοξία και ο 40χρονος τεχνικός βρίσκεται στα σχοινιά.

Αλλά το μεγαλύτερο τεστ τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη διοίκηση έρχεται τη σεζόν 2021/22. Το ξεκίνημα στην Premier League εφιαλτικό. Τις πρώτες τρεις αγωνιστικές στο πρωτάθλημα οι Λονδρέζοι βρίσκονται στο πάτο της βαθμολογίας με ισάριθμες ήττες, εννέα γκολ παθητικό και μηδέν τέρματα ενεργητικό, κάνοντας το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία του συλλόγου. Οι οπαδοί ήταν οργισμένοι από την αγωνιστική εικόνα της ομάδας ζητούν την παραίτηση του Αρτέτα, ενώ ορισμένοι τον περιμένουν έξω από το Έμιρεϊτς φωνάζοντάς του: «Σε παρακαλώ φύγε από το κλαμπ».

@hussthegooner These performances are not good enough #arsenal #arteta #premierleague #football #artetaout #chelsea #aftv ♬ Ramenez la coupe à la maison - Vegedream

Οι διοικούντες όμως παραμένουν πιστοί στο πλάνο και στηρίζουν τον Ισπανό. Ο Αρτέτα αλλάζει το κλίμα, απόδειξη της καλής σχέση που είχε με τους παίκτες του, και στο τέλος της χρονιάς η Άρσεναλ κυνηγάει την έξοδο στο Champions League. Τελικά τερματίζει στην 5η θέση, μένοντας δύο βαθμούς πίσω από τη συμπολίτισσα Τότεναμ.

Το καλύτερο ξεκίνημα μετά από εννέα χρόνια

Από το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία του συλλόγου και την απαξίωση, στο καλύτερο ξεκίνημα τα τελευταία εννέα χρόνια και την αποθέωση. Η Άρσεναλ με όπλο την ένταση, τα τρομερά τρεξίματα των παικτών της και την εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί της σε κάθε εντός έδρας αγώνα βρίσκεται μόνη στην πρώτη θέση της Premier League, με 8 νίκες και μόλις μια ήττα.

Για να βρούμε ανάλογο ξεκίνημα πρέπει να γυρίσουμε πίσω τη σεζόν 2013/14, όταν οι «κανονιέρηδες» τις πρώτες 9 αγωνιστικές είχαν 7 νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα, με τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο και τον Αρτέτα να φοράει ακόμα ποδοσφαιρικά παπούτσια και να είναι ο εγκέφαλος της ομάδας μέσα στο γήπεδο.

Ένα από τα μεγαλύτερα ατού της φετινής Άρσεναλ είναι η αντίδραση που βγάζουν οι ποδοσφαιριστές της όταν τα παιχνίδια στραβώνουν ή όταν οι αντίπαλοί σκοράρουν κόντρα στη ροή του αγώνα. Αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς και πάνω από όλα πίστης στο αγωνιστικό πλάνο. Και υπεύθυνος για αυτό είναι ο Μικέλ Αρτέτα.

Το μαρτυρούν και οι αριθμοί

Μπορεί κάποιοι να χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα της Άρσεναλ βατό αλλά οι επιδόσεις στο γήπεδο είναι εκείνες που την έχουν φέρει στην πρώτη θέση της Premier League. Οι "κανονιέρηδες" είναι η δεύτερη καλύτερη επίθεση και η δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος βάσει των xG, πίσω μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ένα καλό ξεκίνημα τις πρώτες αγωνιστικές ενός πρωταθλήματος μπορεί ορισμένες φορές να είναι αποτέλεσμα ρέντας, στην περίπτωση της Άρσεναλ δεν ισχύει κάτι τέτοιο, η ομάδα του Αρτέτα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και το μαρτυρούν και οι αριθμοί της.

Παρακάτω θα δούμε τις πιο σημαντικές κατηγορίες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο των έξι πρώτων της Premier League. Τα xG, τα xGA (τα xG που δέχονται οι ομάδες), τα xGDifference (τη διαφορά ανάμεσα στα xG και στα xGA) και τα xGDifference ανά αγώνα.

xG (Γκολ υπέρ)

xGA (Γκολ κατά)

Άρσεναλ

17.9 (23)

7.7 (10)

Μάντσεστερ Σίτι

20.9 (33)

5.1 (9)

Τότεναμ

13.9 (20)

10.3 (10)

Τσέλσι

11.1 (13)

8.6 (10)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

10.7 (13)

11.9 (15)

Νιούκαστλ

17.4 (17)

9.7 (9)

Να σημειώσουμε πως Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο από τις υπόλοιπες ομάδες της πρώτης εξάδας.

xGDifference

xGADifference ανά αγώνα

Άρσεναλ

+10.2

+1.13

Μάντσεστερ Σίτι

+15.9

+1.77

Τότεναμ

+3.6

+0.4

Τσέλσι

+2.5

+0.31

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

-1.2

-0.15

Νιούκαστλ

+7.7

+0.86


Η Άρσεναλ είναι ξεκάθαρα η μοναδική ομάδα που πλησιάζει τις επιδόσεις της Μάντσεστερ Σίτι, ενώ η ευχάριστη έκπληξη είναι η Νιούκαστλ, η οποία αδικείται από τη βαθμολογική της θέση. Οι «κανονιέρηδες» φέτος έχουν πραγματοποιήσει ένα άλμα όσο αφορά τις επιδόσεις τους και αν καταφέρουν να διατηρήσουν αυτούς τους αριθμούς η συμμετοχή στο Champions League της επόμενης σεζόν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ύστερα από επτά χρόνια απουσίας από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Data: FBref

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.