Ο Άρης των 1,55 γκολ μπορεί να πάει στα ημιτελικά

Γιώργος Στράντζαλης07 Φεβρουαρίου 2020

Για μία ομάδα που στοχεύει τη διάκριση στον θεσμό του Κυπέλλου, ο καθένας μας θα περίμενε σίγουρα περισσότερη αποφασιστικότητα απ’ αυτή που είδαμε χθες το βράδυ στο «Κλεάνθης Βικελίδης». 

Ο Αρης εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων σ’ ένα από τα πιο κρίσιμα 90άλεπτα, βάσει των στόχων που έχουν οριοθετηθεί, και μάλιστα στην έδρα του. Εγκλωβίστηκε στο παιχνίδι του αντιπάλου, είχε σε μέτρια έως κακή μέρα τα βαριά χαρτιά του, οι περισσότερες προσπάθειες στην επίθεση ήταν ημιτελείς, δεν βρήκε τρόπο δράσης, με αποτέλεσμα το εισιτήριο της πρόκρισης στα ημιτελικά να κρίνεται αποκλειστικά από τις… ορέξεις του στο Περιστέρι.

Και αναφέρω αποκλειστικά τις δικές του ορέξεις καθώς είμαι της άποψης οτι η δική του εικόνα θα καθορίσει τον νικητή (και) στο ματς της επόμενης εβδομάδας. Ο Ατρόμητος προσέγγισε το πρώτο παιχνίδι αμυντικά, δύσκολα να πράξει αναλόγως και στην έδρα του. 

Ο Αρης δε έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι λίγο να παίξει ανάλογα με τις δυνατότητες του μπορεί να κερδίσει, με την προϋπόθεση προφανώς ότι θα τον θέλει λίγο και η μπάλα. Κάτι που δεν ισχύει στην φάση με το χαμένο πέναλτι του Γκάμα, αφού αν ο Πορτογάλος το αξιοποιούσε τώρα θα μιλούσαμε με διαφορετικά δεδομένα για τον αγώνα ρεβάνς.

Επειδή όμως με τα “αν” πρόκριση δεν παίρνεις, ο Αρης οφείλει στο Περιστέρι να είναι τουλάχιστον το ίδιο δημιουργικός σε σχέση με άλλα παιχνίδια και σίγουρα αποτελεσματικός. Μετά το 0-0 δεν του μπήκε δα και το μαχαίρι στο λαιμό, ένα γκολ μπορεί να αποδειχθεί αρκετό για να τον στείλει στα ημιτελικά, ακόμα κι αν παραβιαστεί (μία φορά) η εστία του Κουέστα. Θα το βρει όμως το γκολ; Ναι, μπορεί να το βρει.

Μιλάμε για την 4η πιο παραγωγική ομάδα του Πρωταθλήματος με 34 γκολ και η 5η σε δημιουργία φάσεων με 252 στο σύνολο. Την ομάδα με 1,55 γκολ ενεργητικό κατά μέσο όρο (εντός-εκτός έδρας) και με 1,18 παθητικό, η οποία έχει σκοράρει στα 22 από τα 29 φετινά της παιχνίδια σε Ευρώπη, Super League, Κύπελλο! Από την άλλη, ο Ατρόμητος έμεινε για έκτο σερί 90άλεπτο χωρίς να βρει δίχτυα. Εχει 28 γκολ υπέρ και 33 κατά, με 1,5 μ.ο. παθητικό. Έναντι του Αρη έχει κάνει 70 λιγότερες τελικές προσπάθειες.

Το σίγουρο είναι ότι το “δεύτερο ημίχρονο” θα είναι πολύ διαφορετικό συγκριτικά με το χθεσινό. Ο Σάββας Παντελίδης το χαρακτήρισε δυσκολότερο, αντιλαμβανόμενος προφανώς τη διαφορετική διαχείριση από πλευράς του, γιατί η ομάδα του θα επιδιώξει το κάτι παραπάνω από το να κάτσει να περιμένει τόσο πολύ τον Αρη. Θα χρειαστεί να τον παίξει στα ίσια. Και εκεί οι κιτρινόμαυροι έχουν τα βασικά όπλα για να επιτεθούν, αρκεί βέβαια να δείξουν περισσότερη συνοχή μεσοαμυντικά.

Ο Μίκαελ Ένινγκ διαπίστωσε αυτό που όλοι είδαμε, την έλλειψη ενέργειας στο παιχνίδι της ομάδας του. Είδε παίκτες όπως ο Λίντσεϊ Ροζ, ο Λούκας Σάσα, ο Ντάνιελ Λάρσον να πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις, τους δε Γκάμα και Φετφατζίδη, τα οποία πιο δυνατά “βιολιά” της ορχήστρας του, να εγκλωβίζονται στο αμυντικό πρέσινγκ του αντιπάλου, τακτική που επέλεξε ο πρώην προπονητής τους γιατί απλά ξέρει πού βασίζει το παιχνίδι του Αρης. 

Πολύς λόγος, μετά το παιχνίδι, έγινε και για τις δικές του καθυστερημένες “παρεμβάσεις” από τον πάγκο. Επέλεξε να αντιδράσει στο τελευταίο 20άλεπτο κι ενώ έβλεπε τη αγωνιστική καθίζηση. Το έκανε βάζοντας αρχικά τον Ντουρμισάι, ο οποίος ήταν ακίνδυνος. Οπως και οι συμπαίκτες του. Ο δε Μαρτίνες δεν έδωσε το παραμικρό, το κάτι διαφορετικό, από τη στιγμή που μπήκε. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και τα χέρια του Γερμανού είναι πολλές φορές δεμένα (ελέω FIFA), όταν ψάχνει αντίδραση γυρίζει στον πάγκο και βλέπει περιορισμένες επιλογές. 

Επιλογές μάλιστα που όποτε τις χρειάστηκε σπάνια να του έδωσαν κάτι. Βασίζεται – και θα συνεχίσει να βασίζεται – σ’ έναν συγκεκριμένο κορμό 12-13 ποδοσφαιριστών. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται δεν είναι τόσο γιατί καθυστέρησε να κάνει αλλαγές, αλλά ποιοι θα του δώσουν το κάτι παραπάνω απ’ αυτούς που θα αντικαταστήσει, όπως και από πού θα αντλήσει την ενέργεια την οποία θα χρειαστεί η ομάδα στο σετ συνεχόμενων απαιτητικών αγώνων που ακολουθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων (Τρίπολη-Περιστέρι-ΑΕΚ εντός).

Εν κατακλείδι, ο Αρης καλείται να βασιστεί στην ποιότητα του, στη δίψα, στον μεγάλο πόθο που υπάρχει στις τάξεις του για το Κύπελλο και να κοιτάξει την ερχόμενη Πέμπτη να απαντήσει σε αυτούς οι οποίοι σε διάστημα τεσσάρων ημερών, από τον Πανιώνιο μέχρι το χθεσινό 90λεπτο στον Ατρόμητο, στην κακή της μέρας αμφισβήτησαν τις δυνατότητες της ομάδας! Ο Αρης μπορεί να μην κέρδισε, έχασε απλώς μια σπουδαία ευκαιρία να αποκτήσει προβάδισμα. Δεν σημαίνει ότι αποκλείστηκε κιόλας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.