Ο Αρης έστρωσε... χαλί σε ευρωπαϊκά πρότυπα - Οι εργασίες και το κόστος της επένδυσης

Γιώργος Στράντζαλης16 Νοεμβρίου 2021

Στο διάστημα που μεσολάβησε, από το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του Αρη (24/10) μέχρι αυτό του Σαββάτου κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Κιτρινόμαυροι έστρωσαν ένα… χαλί στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Με τις εργασίες που έγιναν, πλέον δεν θα είναι μόνο στο μάτι ωραίο αλλά πρόκειται για τον πιο σύγχρονο αγωνιστικό χώρο σε ελληνικό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Η ΠΑΕ αξιοποίησε στο έπακρο το διάστημα της διακοπής, αλλά και το γεγονός ότι μετά το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό ακολούθησαν δύο σερί εκτός έδρας αγώνες, κάνοντας όλες τις απαραίτητες – προγραμματισμένες- εργασίες στον χλοοτάπητα ενόψει της χειμερινής περιόδου, επενδύοντας χρόνο και χρήμα.

Η σπορά ολοκληρώθηκε στις 29 Οκτωβρίου και ακολούθησε το σκέπασμα του αγωνιστικού χώρου με ειδικό πανί, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη φυτρωτικότητα και η ταχύτερη ανάπτυξη του χλοοτάπητα.

Ακολούθησε εκ νέου σκέπασμα του χλοοτάπητα και σταδιακά μειώθηκε το ύψος του ώστε να φτάσει στη μέγιστη πυκνότητα, ενώ από χθες έχει ξεκινήσει το κούρεμα με ειδικό μηχάνημα το οποίο η ΠΑΕ αγόρασε από την Αγγλία.


Επένδυση 300 χιλιάδων ευρώ

Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση από πλευρά της διοίκησης, η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά από το καλοκαίρι, όταν χρειάστηκε να γίνουν εργασίες αντικατάστασης του προηγούμενου χλοοτάπητα, και συνεχίζεται αυτή την περίοδο. Τόσο με την απαραίτητη συντήρηση ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα των προηγούμενων ετών, όπου ουσιαστικά ο χλοοτάπητας «καιγόταν». Όσο και με την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται σε μεγάλα γήπεδα της Ευρώπης, αλλά στην Ελλάδα ο Αρης είναι από τις ελάχιστες ομάδες που τα χρησιμοποιούν. Ενδεικτικό της επένδυσης της ΠΑΕ αλλά και της συνέπειας που επιδεικνύει ώστε το «Κλεάνθης Βικελίδης» να διαθέτει έναν από τους καλύτερους και πιο σύγχρονους χλοοτάπητες στην Ελλάδα. Συνολικά η επένδυση του Θόδωρου Καρυπίδη, για την επανασπορά του αγωνιστικού χώρου αυτή την περίοδο, κόστισε πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ.


Εργασίες σε τρεις φάσεις

Η σπορά και συντήρηση του χλοοτάπητα του «Κλεάνθης Βικελίδης» έγινε στις εξής τρεις φάσεις:

1. Η πρώτη φάση: τοποθέτηση υβριδικού συστήματος ενδυνάμωσης της αμμώδους ριζόσφαιρας για την επίτευξη μιας σταθερής και ανθεκτικής επιφάνειας για όλη την αγωνιστική περίοδο.

2. Η δεύτερη φάση: αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού ανακατασκευής και συντήρησης του αγωνιστικού χώρου με ταυτόχρονη δημιουργία εσωτερικής ομάδας πρασίνου και συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία Διασφάλισης Ποιότητας του χλοοτάπητα σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα της UEFA. Σε αυτή την φάση ενσωματώθηκαν στον εξοπλισμού του γηπέδου και δυο φωτιστικά σώματα υποβοήθησης της ανάπτυξης του χλοοτάπητα με την μεγαλύτερη δυνατή ισχύ.

3. Η τρίτη φάση: αναπτύσσει επιπλέον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συντήρησης του χλοοτάπητα, δίνοντας έμφαση στις περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές και στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εργασιών συντήρησης.


Ο Αρης πρωτοπορεί

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν, για πρώτη φορά σε αγωνιστικό χώρο ελληνικού γηπέδου: σύστημα παρακολούθησης των μικροκλιματικών χαρακτηριστικών με συνεχή αποτύπωση της θερμοκρασίας, υγρασίας, ηλιακής ακτινοβολίας κτλ.

Θα ενσωματωθεί ένα μοντέλο πρόγνωσης φυτονόσων, ώστε να μειωθεί η εισροή φυτο-προστατευτικών προϊόντων χωρίς να μειωθεί η ποιότητα του χλοοτάπητα, καθώς και σύστημα μείωσης του υδατικού αποτυπώματος μέσω συνεχούς παρακολούθησης της εδαφικής υγρασίας σε κρίσιμα βάθη της ριζόσφαιρας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.