«Ο απινιδωτής δεν κοστίζει τίποτα σε σχέση με τα εκατομμύρια του ποδοσφαίρου»

Παναγιώτα Χαλκιά15 Ιουνίου 2021

Η κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στην αναμέτρηση της Δανίας με τη Φιλανδία πυροδότησε μια συζήτηση για την έγκαιρη παρέμβαση των γιατρών, τη σημαντικότητα της ύπαρξης ενός απινιδωτή στο γήπεδο ενώ άνοιξε και το φαύλο κύκλο για το πώς ένας επαγγελματίας αθλητής μπορεί να εμφανίσει από το πουθενά καρδιακό πρόβλημα.

Ο καρδιολόγος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής των ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αστέριος Δεληγιάννης, στάθηκε στις ορθές και άμεσες κινήσεις των ιατρών καθώς και στο ρόλο που έπαιξε η ύπαρξη απινιδωτή.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο ελάχιστος χρόνος που χρειάστηκε για να επανέλθει ο ποδοσφαιριστής, θα βοηθήσει να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα ενώ ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή του θα εξαρτηθεί από την αιτία του επεισοδίου και από το εάν υπάρχει βλάβη του μυοκαρδίου.

Τέλος, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση τονίζοντας ότι πόσο σημαντικός είναι ένας απινιδωτής σε κάθε αθλητικό χώρο και η ύπαρξη ανθρώπων που γνωρίζουν πως να τον χρησιμοποιούν. 

Πού μπορεί να οφείλεται η κατάρρευση του Έρικσεν;

«Το γεγονός είναι ότι ο ποδοσφαιριστής εμφάνισε μια καρδιακή ανακοπή, που ήταν αποτέλεσμα μιας βαριάς αρρυθμίας. Πολύ σημαντικό ήταν το πόσο γρήγορα έγινε η διαχείριση της ανακοπής. Σε κάποιο βαθμό έπαιξε ρόλο και ο συμπαίκτης του. Είχε γνώσεις ο άνθρωπος και φάνηκε. Πιο σημαντικές ήταν οι κινήσεις της ομάδας διαχείρισης. Πήγανε γρήγορα, είχανε απινιδωτή και γνώριζαν πως να του κάνουν σωστά καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και μετά πήγε στο νοσοκομείο».

Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη και χρήση απινιδωτή;

«Η χρήση του απινιδωτή είναι σημαντική. Παρατηρούμε, όμως, ότι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό δεν έχουμε μια ομάδα ανθρώπων που να ξέρουν να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις και πολλές φορές απουσιάζει και το μηχάνημα.

Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι εάν θέλουμε να περιορίσουμε τον αιφνίδιο θάνατο, θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε αθλητικό χώρο, άνθρωποι που να έχουν γνώση από καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και ένας έξυπνος απινιδιωτής.

Πραγματικά, σώζει ζωές. Δεν είναι ένα ακριβό μηχάνημα. Μιλάμε για ένα ποσό κοντά στα 1.500 ευρώ. Με βάση τα χρήματα που υπάρχουν στον αθλητισμό, το να έχεις ένα τέτοιο μηχάνημα είναι βασικό, δεν κοστίζει πολλά».

Ο Έρικσεν ως επαγγελματίας αθλητής σίγουρα έκανε προαγωνιστικός έλεγχο και εργομετρικά. Πώς γίνεται να εμφάνισε ένα τέτοιο πρόβλημα;

«Ο προγνωστικός έλεγχος είναι βασικός. Ο έλεγχος που γίνεται είναι ο βασικός, δηλαδή περιλαμβάνει την κλινική εξέταση του ποδοσφαιριστή, λαμβάνεται το ιστορικό του, γίνεται ένα καρδιογράφημα και ίσως ένα υπερηχογράφημα.

Όταν υπάρχουν διαταραχές στην καρδιά, είναι αδύνατον να τις ελέγξεις με αυτού τους είδους έλεγχο. Χρειάζονται ειδικές εξετάσεις. Βέβαια, όταν μιλάμε για συγγενή ανωμαλία των στεφανιαίων αρτηριών ή ακόμη και αποφρακτική βλάβη σε μεγαλύτερη ηλικία χρειάζεται στεφανιογράφημα. Φυσικά, το να κάνουμε στεφανιογράφημα σε όλους τους αθλητές είναι αδύνατον. Δεν θα μπορούσε να γίνει σε κανένα μέρος».

Πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος που «ξοδεύτηκε» για να επανέλθει για τη σωματική και πνευματική του λειτουργία;

«Συνήθως εάν μπορέσουμε να οξυγονώσουμε τον εγκέφαλο σε λιγότερο από 10 λεπτά, τότε τις περισσότερες φορές δεν έχουμε βλάβη και υπάρχει πλήρη αποκατάσταση του ατόμου. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος. Δηλαδή εάν μπορεί ένας να κάνει μαλάξεις και να δίνει οξυγόνο μέχρι να έρθει ο απινιδωτής είναι σωτήριο για το άτομο.

Υπάρχουν περιστατικά αθλητών που η όλη διαδικασία άργησε. Αυτό είχε αποτέλεσμα το άτομο να μην έχει εγκεφαλική λειτουργία ή να είναι χρόνια με μηχάνημα υποστήριξης στην εντατική μονάδα. Συμβαίνουν αυτά όταν δεν υπάρχει απινιδωτής και άνθρωποι που να γνωρίζουν και περιμένεις να έρθει το ασθενοφόρο που μπορεί να κάνει το λιγότερο 20 λεπτά».

Πόσο εύκολη είναι η χρήση ενός απινιδωτή;

«Ο απινιδωτής με μια απλή και βασική εκπαίδευση είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί. Δίνει οδηγίες από μόνος του, έτσι και αλλιώς, από τη στιγμή που θα συνδεθεί με το άτομο. Θα σε ενημερώσει, δηλαδή, για το εάν υπάρχει κοιλιακή μαρμαρυγή και χρειάζεται ρεύμα. Το μόνο που πρέπει να μάθεις είναι πώς συνδέονται τα καλώδια και πώς ανοίγει».

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την επιστροφή του Έρικσεν στους αγωνιστικούς χώρους

«Εξαρτάται από την αιτία του επεισοδίου και τη βλάβη υπέστη το μυοκάρδιο του. Στους αθλητές που εμφανίζουν βαριά αρρυθμία, τοποθετείται ένας βηματοδότης απινιδωτής, ο οποίος αν εμφανιστεί η αρρυθμία ξανά, δίνει ρεύμα απευθείας».

Πόσο εύκολο είναι για έναν αθλητή να αγωνιστεί με βηματοδότη απινιδωτή;

«Δεν είναι απόλυτα τα πράγματα. Παλαιότερα, θα λέγαμε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο. Σήμερα, υπάρχουν παίκτες που παίζουν με βηματοδότη απινιδωτή».

Η έντονη άσκηση και οι αποστάσεις που καλύπτουν οι ποδοσφαιριστές μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς;

«Βέβαια. Ένας αθλητής κάτω από τον τεράστιο όγκο προπονήσεων, εμφανίζει προσαρμογές στην καρδιά. Αυτό τον βοηθά να ανταπεξέλθει. Εάν ξεπεραστούν κάποια όρια, όπως ο υπερμαραθώνιος, τότε απαιτείται να υπάρχουν πολύ καλές προσαρμογές στην καρδιά και να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Εάν η ισορροπία αυτή διαταραχθεί τότε έχουμε προβλήματα.

Όταν κάποιος αθλητής τρέχει ή προχωρά γρήγορα αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα. Είναι κάτι φυσιολογικό και αναγκαίο. Αλίμονο, σε εκείνον που θα έκανε μια άσκηση και δεν θα ανέβαιναν οι παλμοί του. Την επόμενη στιγμή θα κατέρρεε. Για αυτό στη μέγιστη προσπάθεια ενός αθλητή η καρδιακή του συχνότητα μπορεί να φτάσει όσο το αποτέλεσμα της αφαίρεσης 200 μείον την ηλικία του εκάστοτε αθλητή.

Έχουμε μια αύξηση της καρδιακής συχνότητας ανάλογα με την κίνηση του. Για παράδειγμα, ένας αμυντικός δεν έχει αυξημένη αλλά εάν πάρει την μπάλα και βγει μπροστά, τότε θα αυξηθεί η καρδιακή του συχνότητα. Η ένταση της προσπάθειας ενός αθλητή επηρεάζει και την καρδιακή του συχνότητα».

Λόγω του κορωνοϊού, οι ποδοσφαιριστές παίζουν non stop. Αυτό μπορεί να τους επηρεάσει;

«Ένας αθλητής που έχει κάποιο καρδιολογικό και παθολογικό πρόβλημα, η μεγάλη αυτή προσπάθεια που κάνει σίγουρα μπορεί να το πυροδοτήσει».

Οι προπονήσεις σε μικρό χώρο κατά πόσο επιβαρύνουν τους αθλητές;

«Αυτό έχει σχέση με την εκγύμναση του αθλητή και με την εκδήλωση προσαρμογών ή όχι. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος να εμφανιστούν πιο έντονες επιπλοκές. Σε έναν αθλητή που έχει πρόβλημα καρδιολογικό συνήθως οι ταχυδυναμικές κινήσεις σε αθλήματα όπως το τένις και η επιτάχυνση ενός πλάγιου εξτρέμ ή μπακ που ανεβαίνει επηρεάζουν περισσότερο την καρδιά σε σχέση με κάποιον που ξεκινά με σταθερό ρυθμό και κάνει και ένα σπριντ στο τέλος για να τελειώσει».

Κάποιοι αθλητές δεν ήταν τυχεροί όπως ο Έρικσεν και έφυγαν από τη ζωή. Υπάρχουν τρόποι που μπορεί να αποφευχθεί ο αιφνίδιος θάνατος;

«Υπάρχουν επτά τρόποι. Ο πρώτος είναι ο προαγωνιστικός έλεγχος. Ο δεύτερος είναι εάν σε μια οικογένεια υπάρχει περιστατικό αιφνίδιου θανάτου ή κάποιο περιστατικό σοβαρής καρδιοπάθειας να κάνουμε γονιδιακό έλεγχο για να εντοπίσουμε εάν υπάρχει κάτι και στα υπόλοιπα άτομα. Ο τρίτος είναι να περιορίσουμε το ντόπινγκ καθώς τα φάρμακα αυτά βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα σε θάνατο.

Ο τέταρτος είναι να περιορίσουμε την εξαντλητική προσπάθεια των αθλητών, ιδίως όταν αγωνίζονται σε ακραίες συνθήκες. Δηλαδή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία ή σε χαμηλή. Ο πέμπτος είναι η χρήση βηματοδότη απινιδωτή ώστε να ελέγχουμε μια πιθανή επόμενη αρρυθμία.

Ο έκτος αφορά, κυρίως, τα άτομα άνω των 35. Μπορούμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν, για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν το κάπνισμα. Ο τελευταίος τρόπος είναι η ύπαρξη ενός καλού απινιδωτή και μιας ομάδας ανθρώπων που να γνωρίζουν πως να τον χρησιμοποιούν σε κάθε αθλητικό χώρο».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.