Ο Αντρίγια είναι βαρόμετρο και ο Μπάμπα πολύ τυχερός

Κώστας Πετρωτός22 Φεβρουαρίου 2021

Μία μικρή ψυχοθεραπεία αποτελούν για τους φίλους του ΠΑΟΚ απογεύματα σαν το χθεσινό κόντρα στην Λαμία. Το άγχος της νίκης... εξαφανίζεται από νωρίς όπως και η αμυντική αφέλεια και η διάθεση των παικτών να δημιουργήσουν συνδυασμούς και ευκαιρίες για γκολ φτιάχνει το κέφι του κόσμου. 

Υπάρχει ένα παράδειγμα παίκτη στο οποίο προσωποποιούνται τα παραπάνω: Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος ήταν αρκετά κεφάτος και μπορεί να το διαπιστώσει κανείς και από την στατιστική του στο παιχνίδι. Πρώτος σε τελικές και σουτ (4 σε κάθε κατηγορία) μαζί με τον Ουάρντα, σε γεμίσματα (2/7), δεύτερος σε κλεψίματα πίσω από τον Τσιγγάρα που είχε ένα παραπάνω (5) μαζί με τον Ροντρίγκο.

Ο Σέρβος έβγαζε ενέργεια και δημιουργικό πνεύμα σε κάθε ευκαιρία και επιβεβαίωσε ότι έχει αρχίσει να ανεβάζει και πάλι ρυθμούς. Υπάρχουν δύο συμπεριφορές που μέτρησαν καταλυτικά στο να ξαναβρεί ο βραχύσωμος άσος τον καλό εαυτό του. Η μία είναι η παρουσία των Ουάρντα-Κρμέντσικ στην ενδεκάδα. Όσο τα ματς κυλούν, τόσο πείθουν ότι με την παρουσία τους έχουν πάρει από τα πόδια του Αντρίγια και του Τζόλη μεγάλο βάρος. Καμία άμυνα, πλέον, δεν μπορεί να ρίχνει το βάρος ΜΟΝΟ σ΄ αυτούς τους δύο παίκτες, το διαρκές ντουμπλάρισμα στα μαρκαρίσματα πλέον δεν επιτρέπεται. 

Η δεύτερη συμπεριφορά αφορά στην διαχείρισή του από τον Πάμπλο Γκαρσία. Ο Ουρουγουανός τεχνικός στήριξε τον Αντρίγια σε όλο το διάστημα του ντεφορμαρίσματός του. Ο ρόλος του ως βασικός δεν αμφισβητήθηκε ακόμη κι όταν δεν του έβγαιναν οι ενέργειες στο παιχνίδι. Ο κόουτς του ΠΑΟΚ έχει δει τον Σέρβο στα καλύτερά του (χαρακτηριστικό παράδειγμα το ματς με την Αϊντχόβεν) και γνώριζε πολύ καλά γιατί έκανε υπομονή.

Πλέον βρήκε ένα-δύο γκολ που χρειαζόταν, πατά καλύτερα στο έδαφος και η αυτοπεποίθησή του είναι και πάλι σε υψηλά επίπεδα. Τώρα που βλέπουμε καλό Αντρίγια, βλέπουμε και τον καλύτερο επιθετικά ΠΑΟΚ (οι 23 τελικές με την Λαμία αποτελούν ρεκόρ στο φετινό Πρωτάθλημα), καθώς μαζί με τους Τζόλη και Ουάρντα δουλεύει καλά και το τρίτο γρανάζι πίσω από τον Κρμέντσικ.

Ο Μπάμπα βρήκε την ιδανική ομάδα να κάνει restart

Υπήρχε, όμως, και ένας επιπλέον λόγος για να σκάνε χαμόγελα οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Έχει να κάνει με το εντυπωσιακό, τηρουμένων των αναλογιών, ντεμπούτο του Ραχμάν Μπάμπα. Τον Γκανέζο τον περίμεναν πώς και πώς γιατί το ματς είχε συζητηθεί πολύ από την στιγμή που αποτέλεσε την απάντηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο ερώτημα «ποιος θα είναι ο αντι-Γιαννούλης». 

Το μπαγκράουντ με τους σοβαρούς τραυματισμούς στην καριέρα του, συν το γεγονός ότι είχε να παίξει ποδόσφαιρο πάνω από έναν χρόνο, έκανε τους πάντες επιφυλακτικούς. Και τον γράφοντα και δεν το κρύβω. Τελικά, μέσα σε 18 λεπτά ο Γκανέζος έκανε αυτό που κανείς δεν σκεφτόταν: σκόραρε, κάτι που είχε να κάνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Δεν υπάρχει καλύτερη ψυχολογική τόνωση από αυτή. Ο 26χρονος μπακ πήρε την ώθηση που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως, πρέπει ήδη να έχει καταλάβει γιατί είναι πολύ τυχερός: ο ΠΑΟΚ είναι η ιδανική ομάδα για να κάνει restart. Και εξηγούμαι.

Το κλίμα στην ομάδα είναι... παραδοσιακά οικογενειακό και δεν είναι τυχαίο που και ο ίδιος στις δηλώσεις του χρησιμοποίησε τον όρο οικογένεια. Επίσης, αν δεν το έχει καταλάβει ακόμη ελέω καραντίνας, θα το αντιληφθεί το επόμενο διάστημα: Κάθε παίκτης του ΠΑΟΚ αποτελεί σημείο αναφοράς στην πόλη. Το όνομά του θα το ακούσει όσο δεν το άκουγε στο Λονδίνο στο πρώτο διάστημα παρουσίας του στην Τσέλσι (γιατί μετά «χάθηκε» στις κακές ειδήσεις των διαδοχικών τραυματισμών»). 

Στην Θεσσαλονίκη... απασχολούν τα πάντα του. Οι αγαπημένες του συνήθειες, η οικογένειά του, το στέκι που (θα) πίνει καφέ. Ενίοτε αυτό μπορεί να γίνεται πειστικό για έναν παίκτη αν δεν πάει καλά στο γήπεδο, αλλά στην δική του περίπτωση, επειδή όλοι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν αθλητή που κάνει μεγάλη προσπάθεια να σηκώσει την καριέρα του, θα τύχει πολύ μεγάλης στήριξης. Κι αυτό το αγκάλιασμα το έχει ανάγκη, πόσο μάλλον όταν είναι ένα παιδί από την Αφρική που η ψυχοσύνθεση έχει περισσότερα κοινά με τους θερμούς Έλληνες παρά με τους ψυχρούς Άγγλους.


Υ. Γ. Υπάρχουν και άλλα συμπεράσματα από το ματς που θα σχολιάσουμε και στην πορεία (όπως για παράδειγμα το εμφανέστατο αμυντικό συμμάζεμα του ΠΑΟΚ κι ας μιλάμε για μία Λαμία με απουσία 13 παικτών). Προς το παρόν, θα προτιμούσα να κλείσουμε με μία προτροπή προς τον Λάζαρο Λάμπρου: Χαλάρωσε και παίξε την μπάλα σου. Έτσι θα ερθει και το γκολ που τόσο σε αγχώνει.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.