Ο άνθρωπος των μεγάλων υποθέσεων: Από τον Μπλάτερ μέχρι την Σίτι

Χρύσανθος Δοβλέτογλου30 Μαΐου 2020

Ένας άνθρωπος που έχει τεράστια εμπειρία στο αθλητικό δίκαιο ορίστηκε να δικάσει στο CAS την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης. Πρόκειται για τον Ολλανδό πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής, Μάνφρεντ Ναν, ο οποίος έχει χειριστεί, έως τώρα, πάνω από 150 υποθέσεις. Στην πατρίδα του, μάλιστα, δηλώνουν υπερήφανοι για το γεγονός ότι έχει συμπεριληφθεί από το Who's Who Legal, που παρουσιάζει σε ενδιαφερόμενους τους κορυφαίους νομικούς συμβούλους ανά τον κόσμο, στις λίστες του.

Οι υποθέσεις του Μπλάτερ και της Μάντσεστερ Σίτι

Στη θητεία του Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό δικαστήριο ήρθαν στα χέρια του δύο μεγάλες υποθέσεις. Κατ' αρχήν του πρώην προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος είχε προσφύγει στο CAS για να μειώσει την εξαετή ποινή αποκλεισμού που του είχε επιβληθεί, ως κατηγορούμενος για διαφθορά. Πρωτόδικα ο επί 17 συναπτά έτη διοικητικός ηγέτης της FIFA είχε τιμωρηθεί με οκταετή αποκλεισμό, από την επιτροπή δεοντολογίας για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης», «σύγκρουση συμφερόντων» και «κακή διαχείριση». Στο συμβούλιο εφέσεων της FIFA η ποινή του μειώθηκε κατά δύο χρόνια, αλλά στο CAS βρήκε σε τοίχο και η τιμωρία του παρέμεινε ως είχε.

Η δεύτερη πολύκροτη υπόθεση που κλήθηκε να διαιτητεύσει ήταν πριν από μερικούς μήνες και αφορούσε την κόντρα της Μάντσεστερ Σίτι με την UEFA λόγω του Financial Fair Play. Η αγγλική ομάδα είχε προσφύγει στο CAS μετά την διαρροή εγγράφων που είδαν το φως της δημοσιότητας, αρχικά, μέσω του Football Leaks και στη συνέχεια μέσω του Der Spiegel. Οι άνθρωποι της Μάντσεστερ Σίτι ήταν εξοργισμένοι που η σύσταση του επικεφαλής οικονομικού ανακριτή της UEFA έφτασε στα ΜΜΕ και ξεκίνησαν νομική αντεπίθεση. Το CAS απέρριψε το αίτημα ως «απαράδεκτο», με το σκεπτικό ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν είχε ολοκληρώσει ακόμη την ερευνά της, αλλά αναγνώρισε ότι τα δικαστικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν δημιουργούν πρόβλημα καθώς έκαναν γνωστές τις θέσεις της κάθε πλευράς.

Ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής, Μάνφρεντ Ναν, είχε εκδώσει απόφαση 35 σελίδων, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» την διαρροή των εγγράφων: «Η φερόμενη διαρροή πληροφοριών από μέλη του ερευνητικού επιμελητηρίου ή της διοίκησης της UEFA σχετικά με τη διαδικασία κατά της Μάντσεστερ Σίτι είναι ανησυχητική. Και πάλι, όμως, η Επιτροπή είναι προσεκτική για να μην παραβιάσει την εξουσία του Δικαστηρίου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες της Μάντσεστερ Σίτι σχετικά με τις διαρροές δεν φαίνονται, εκ πρώτης όψεως, χωρίς αξία». Με αυτή την θέση τάχθηκε, ουσιαστικά, υπέρ της αγγλικής ομάδας, στο κομμάτι της δημοσιοποίησης των απόρρητων εγγράφων.

Το βιογραφικό του

Η πρώτη του ενασχόληση με το ποδόσφαιρο ήταν από το 1978 έως το 1986, όταν και αγωνίστηκε σε επαγγελματικό επίπεδο με τη φανέλα της Τέλσταρ. Το 1985 ξεκίνησε, παράλληλα, την καριέρα του ως δικηγόρος και από το 1998 ήταν συνεργάτης στην εταιρεία De Kempenaer Advocaten N.V. Από το 2002 είναι διαιτητής του CAS, έχοντας χειριστεί μερικές από τις πιο κρίσιμες υποθέσεις που έφτασαν ποτέ στο Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο. Ο 60χρονος, πλέον, Μάνφρεντ Ναν, μιλάει τρεις γλώσσες, ολλανδικά, αγγλικά και γερμανικά.

Την δεκαετία του 80' ο Μάνφρεντ Ναν έπαιζε επαγγελματικό ποδόσφαιρο με την φανέλα της Τέλσταρ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.