Ο ανταγωνισμός, πλέον και με Τάισον, αλλάζει διαρκώς τον ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός08 Ιανουαρίου 2023

Αν δει κανείς κάπως πιο αποστασιοποιημένα το χθεσινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Λαμία θα δώσει εν μέρει δίκιο στον Σάββα Παντελίδη που δήλωσε ότι στα στατιστικά δεν φαινόταν κάποια εντυπωσιακή διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες και εν πολλοίς η ομάδα του πλήρωσε τα λάθη της. Ειδικά, στις φάσεις των δύο πρώτων γκολ οι αντιδράσεις είναι κακές και δίνουν το δικαίωμα στους παίκτες του Λουτσέσκου να πανηγυρίσουν.

Αυτή, όμως, είναι η μία ανάγνωση. Η δεύτερη έχει να κάνει με το πώς οι «ασπρόμαυροι» προκάλεσαν αυτά τα λάθη των γηπεδούχων. Η ταχύτητα με την οποία έβγαιναν στις επιθετικές μεταβάσεις ήταν ένα στοιχείο στο οποίο οι παίκτες της Λαμίας δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν και γι’ αυτό ουκ ολίγες φορές η άμυνα μπροστά από τον Γκαραβέλη και στην συνέχεια, τον Σαράνοφ, ήταν αποδιοργανωμένη.

Προφανώς, αν ο Μουργκ δεν είχε ενοχλήσεις και ο Νάρεϊ έμπαινε αργότερα στο ματς, ο ΠΑΟΚ θα πήγαινε σε ένα πιο κοντρολαρισμένο στυλ επιθέσεων, όμως, και πάλι οι γηπεδούχοι θα είχαν πρόβλημα. Και αυτό θα συνέβαινε, γιατί πλέον ο ΠΑΟΚ έχει αρκετά όπλα. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η τριάδα -πίσω από τον φορ-που, στην κυριολεξία, «βγάζει φωτιές». Αντρίγια-Κωνσταντέλιας και, και ειδικά με την προσθήκη του Νάρεϊ έκαναν ό,τι ήθελαν τους χαφ και τους ακραίους της Λαμίας. Με συνεχή κίνηση, πρέσινγκ, εναλλαγές θέσεων, αποτελούν ό,τι πιο μοντέρνο υπάρχει στα ελληνικά γήπεδα και μεγάλο μπελά για κάθε αντίπαλο προπονητή. Αν ο Γερμανοτογκολέζος δεν είχε μία ανεξήγητη αστοχία αυτή την περίοδο, τότε το σκορ θα μπορούσε να πάρει από πολύ νωρίς τεράστιες διαστάσεις.

Είναι καλό που ο Λουτσέσκου έχει σπαζοκεφαλιές

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί οι τρεις που υποστηρίζουν σωστά τον Νέλσον Ολιβέιρα . Μεγάλο μερίδιο στην δημιουργία του σερί των οκτώ αγωνιστικών χωρίς ήττα (επτά νίκες και μία ισοπαλία) ανήκει στους κεντρικούς μέσους της ομάδας, Στα προηγούμενα ματς ήταν το δίδυμο Ντόουγκλας-Σβαμπ, χθες την θέση του Αυστριακού είχε ο Ντάντας που έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τον ΠΑΟΚ; Τυχαίο; Μάλλον όχι, αφού ο βραχύσωμος Πορτογάλος έδειξε ότι διψάει να έχει σταθερά φανέλα βασικού. Λειτούργησε εξαιρετικά όχι μόνο ως κεντρικός μέσος, αλλά σαν κρυφός επιθετικός, έκανε κινήσεις box to box, πέτυχε ένα γκολ και θα μπορούσε να είχε σημειώσει ένα ακόμη, ενώ βοήθησε ο ΠΑΟΚ να εκδηλώνει γρήγορα επιθέσεις, με πιο χαρακτηριστική την φάση που έβγαλε τον Κωνσταντέλια στο τετ-α-τετ με τον Γκαραβέλη.

Ακόμη και το γεγονός ότι δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι ο Λουτσέσκου αποφάσισε να τον αντικαταστήσει στο 80’ και χρειάστηκε να κάνει έναν διάλογο μαζί του για να του εξηγήσει το σκεπτικό του δείχνει μία δίψας που την έχουν όλοι οι παίκτες που παίζουν αυτή την περίοδο στον ΠΑΟΚ.

«Όποιος παίζει δεν θέλει να βγαίνει από τον αγώνα», ομολόγησε ο Ρουμάνος τεχνικός, χαρακτηρίζοντας αυτή την κατάσταση «ευχάριστο πρόβλημα». Από εδώ και πέρα, φαίνεται ότι θα υπάρχει μία σπαζοκεφαλιά κάθε φορά που θα θέλει ο 53χρονος κόουτς να καταρτίσει ενδεκάδα ή να μοιράσει τις αλλαγές, αφού αρκετοί είναι οι παίκτες που δείχνουν ότι μπορούν και θέλουν πολύ να βοηθήσουν.

Έτσι γίνεται ο πραγματικός πρωταθλητισμός

Αυτό το ρόστερ με έντονο το στοιχείο του εσωτερικού ανταγωνισμού προς όφελος της ομάδας, είναι κάτι που έχει ανάγκη κάθε ομάδα που θέλει να κάνει πραγματικό πρωταθλητισμό. Και εκεί πάνω βρίσκεται και η λογική της απόκτησης του Τάισον. Ο 35χρονος Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός έρχεται να προσθέσει ποιότητα στην τελική ενέργεια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι με το που ενταχθεί στην ομάδα θα πάρει άμεσα την φανέλα του βασικού. Προφανώς, θα έχει και ένα διάστημα προσαρμογής και συμμετοχής σε παιχνίδια επιλεκτικά, μέχρι να πείσει ότι είναι πανέτοιμος να βγάζει σε υψηλό ρυθμό τα παιχνίδια.

Ο πρώην άσος της Σαχτάρ θα βρει ένα περιβάλλον, όπου πλέον, καθημερινά μάχονται οι παίκτες για μία θέση στην ενδεκάδα κι αυτός με την παρουσία του θα βοηθήσει παιδιά που έρχονται από την Λατινική Αμερική να μπαίνουν καλύτερα στο κλίμα (θα είναι παράδειγμα για παίκτες όπως ο Κουαλιάτα).


Υ.Γ. Από χθες που έγινε γνωστή η είδηση της καταρχήν συμφωνίας με τον Τάισον, ο γράφων έχει δεχθεί πολλά μηνύματα του στυλ «και τώρα ποιος πωλείται;». Προφανώς μετά τις εμφανίσεις παικτών όπως ο Αντρίγια στο Κατάρ είναι λογικό να υπάρχει κινητικότητά γύρω από το ονομά τους και να υπάρχει ο κίνδυνος να σκάσει μία πολύ ηχηρή πρόταση. Αν αυτό συμβεί θα δούμε πώς θα αντιδράσει ο ΠΑΟΚ και πως θα κινηθεί για να έχει γεμάτο ρόστερ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.