Ο άλλος ΠΑΟΚ μετά τον Οκτώβριο και τα στοιχεία που τον έβαλαν στις ράγες

Γιώργος Πετρίδης09 Ιανουαρίου 2023

Πόσο μακρινή φαίνεται η 30ή Οκτωβρίου για τον ΠΑΟΚ; Ήταν η μέρα στην οποία έχασε καθαρά από την ΑΕΚ με 2-0 στην Αγιά Σοφιά ΟΠΑΠ Arena και πέραν από τη συνολική εικόνα του μέχρι εκείνο το σημείο που δεν έπειθε κανέναν, η βαθμολογική απόσταση από την κορυφή δεν άφηνε ουσιαστικά κανένα περιθώριο για να πιστέψει κανείς ότι θα μπορούσε να βάλει ψηλά τον πήχη.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν μετά από εκείνο το ντέρμπι που ήταν για τη 10η αγωνιστική είχε απολογισμό 4 νικών, 4 ισοπαλιών και 2 ηττών. Ήταν 5ος πίσω ακόμη και από τον Βόλο και στο -14 από τον Παναθηναϊκό που μετρούσε 10/10. Για κάποιους η σεζόν είχε ήδη τελειώσει. Η πραγματικότητα, μόλις δύο μήνες και επτά αγώνες μετά, είναι πολύ διαφορετική.

Ο ΠΑΟΚ μέτρησε έξι νίκες και μία ισοπαλία σε επτά ματς Πρωταθλήματος, ανέβηκε στην 3η θέση και είναι πια σε απόσταση επτά βαθμών από τον Παναθηναϊκό και τριών από την ΑΕΚ. Μέσα σε επτά ματς δηλαδή «ροκάνισε» τη διαφορά από τους 14 στους επτά. Αρκεί αυτό για να τον βάλει στους υποψήφιους για τον τίτλο; Σίγουρα πάντως έχει πάψει να είναι κομπάρσος της μάχης της τετράδας.

Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μία άτυπη βαθμολογία αυτών των τελευταίων επτά αγωνιστικών από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα δηλαδή, θα διαπιστώσουμε ότι ο ΠΑΟΚ όχι απλά έκανε πορεία πρωταθλητισμού σε αυτό το διάστημα αλλά και το ότι είναι ο πρώτος αυτής της άτυπης βαθμολογίας αφού περιόρισε τις απώλειες του στην ισοπαλία με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Ως προς τον ΠΑΟΚ αναμφίβολα το βασικό «κλειδί» είναι το ότι κατάφερε να περιορίσει στο ελάχιστο το αμυντικό παθητικό του. Γιατί δέχτηκε 10 γκολ στα πρώτα 10 ματς και μόλις ένα στα επόμενα επτά. Έχει δηλαδή ένα γκολ παθητικό σε περισσότερα από 650 λεπτά παιχνιδιού, χωρίς να υπολογίζουμε το Κύπελλο.

Παράλληλα βέβαια έχει και την πιο παραγωγική επίθεση, μαζί με τον Ολυμπιακό σε αυτό το διάστημα με τα 15 γκολ. Κάτι περισσότερο από δύο γκολ δηλαδή ανά αγώνα ενώ στις πρώτες 10 αγωνιστικές, μόλις που ξεπερνούσε το ένα κατά μέσο όρο (11 σε 10).

Ένα επιπρόσθετο πολύ σημαντικό στοιχείο για τον ΠΑΟΚ του δεύτερου διαστήματος, των τελευταίων επτά αγωνιστικών δηλαδή, είναι η αποτελεσματικότητα του στην επίθεση. Μέχρι και το ντέρμπι με την ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν 10 τελικές για να βάλει ένα γκολ, είχε 11 με 113 τελικές. Στις επτά αγωνιστικές που ακολούθησαν, μέτρησε 15 γκολ με 82 τελικές, ένα γκολ δηλαδή ανά 5,4 τελικές προσπάθειες, τις μισές δηλαδή από εκείνες του πρώτου διαστήματος.

Η σταθερά πολύ καλή απόδοση καταρχήν, η βαθμολογική συγκομιδή, η ανασταλτική λειτουργία που θυμίζει πια ομάδα Λουτσέσκου έχουν δημιουργήσει την εικόνα μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Το πού μπορεί να φτάσει μέσα και από την απαραίτητη ενίσχυση που γίνεται πράξη, θα το δείξει ο χρόνος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.