Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά σε όλα τα ερωτήματα του κόσμου

Metrosport Team19 Μαρτίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και έδωσε διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το βοήθημα των 800 ευρώ: «Θα το πάρουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν, καθώς επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν. Η πληρωμή του θα γίνει στις αρχές Απριλίου».

Για όσους θεωρούν πως τα 800 ευρώ είναι λίγα: «Λέτε να μπορούμε να δώσουμε παραπάνω και να μην το κάνουμε; Κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Για το αν θα γίνει καταβολή του δώρου Πάσχα: «Θα γίνουν ξεχωριστές ανακοινώσεις από τον υπουργό Εργασίας. Είναι αρμοδιότητά του».

Για το τι ισχύει με τα ενοίκια: «Τα ενοίκια για τα καταστήματα που έκλεισαν θα πέσουν στο 60%. Αυτά που λειτουργούν πληρώνουν κανονικά. Αυτοί που νοικιάζουν σπίτια και είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν θα πληρώσουν κι αυτοί το 60%. Πρέπει και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πάρουν πάνω τους ένα μέρος του κόστους που έχουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι από το κλείσιμο των επιχειρήσεων».

Για τα δάνεια: «Θα κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις αλλά πρέπει να είναι σταθμισμένες προκειμένου να μην αλλάξει η κουλτούρα των πληρωμών. Όποιοι μπορούν πρέπει να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι δεν θα το κάνουν. Θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις».

Για τους ανέργους: «Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις για περαιτέρω μέτρα».

Για τις απολύσεις: «Επιχείρηση που έκλεισε είναι παράνομο να απολύσει εργαζόμενο. Κάθε τέτοια απόλυση θα θεωρηθεί άκυρη».

Για το τι θα γίνει με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων: «Από την ώρα που θα ανοίξουν και πάλι οι επιχειρήσεις θα ανακοινωθούν εργαλεία ρευστότητας».

Για τις εισφορές στον ΕΦΚΑ: «Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που πλήττονται οι πληρωμές θα ανασταλούν μέχρι τον Ιούνιο και βλέπομε».

Για την τιμή του πετρελαίου: «Έχουν βγει έξω συνεργεία, γίνονται έλεγχοι, θα δούμε πώς θα παρέμβουμε. Έχει πέσει η τιμή του, όμως θεωρώ ότι θα έπρεπε να πέσει κι άλλο».

Για τις επιταγές: «Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση. Προσανατολιζόμαστε σε μια λύση ανάλογη με αυτή που δόθηκε την περίοδο των capital controls».

Για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις διότι ο διαφημιστικός τζίρος έχει εκμηδενιστεί. Θα ισχύσει και γι’ αυτά ότι ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις».

Για το πότε θεωρεί ότι θα είναι έτοιμο το εμβόλιο: «Από την εμπειρία μου από την περίοδο που ήμουν υπουργός Υγείας εκτιμώ πως είναι μικρός ο χρόνος για να μιλήσουμε για φάρμακα. Χρειάζονται κλινικές δοκιμές, δεν δίνουμε έτσι ένα φάρμακο στον κόσμο. Για το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξει εμβόλιο. Από του χρόνου και βλέπουμε. Αν μιλάμε, βέβαια, για ένα φάρμακο αντίστοιχο του ταμιφλού στην απλή γρίπη μπορεί να είναι έτοιμο νωρίτερα. Ένα εμβόλιο για να μην κολλάς είναι πιο σύνθετο. Εκτίμηση κάνω. Δεν είμαι γιατρός, ούτε έχω εσωτερική πληροφόρηση. Από τη μικρή εμπειρία που έχω ως υπουργός Υγείας μιλάω».

Για όσους εργάζονται υπό μορφή ημιαπασχόλησης: «Αν εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται, θα πάρουν κι αυτοί ακέραιο το ποσό των 800 ευρώ».

Για τις λαϊκές αγορές: «Θα μείνουν ανοιχτές με λιγότερα προϊόντα. Δεν θα κλείσουν. Ήδη έχουμε βγάλει έξω τα βιομηχανικά είδη. Αν κλείσουν οι λαϊκές αγορές, όλοι οι άνθρωποι θα πάνε στα σούπερ μάρκετ και θα έχουμε περισσότερο κόσμο σε κλειστούς χώρους. Οι λοιμωξιολόγοι μας εξήγησαν πως είναι καλό να είναι ανοιχτές οι λαϊκές αγορές με κανόνες βέβαια. Όχι ο ένας πάνω στον άλλο».

Για το αν θα χρειαστεί να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες: «Δεν είναι αρμοδιότητά μου η εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού. Δεν θέλω να διακινδυνεύσω κάποια πρόβλεψη. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο σενάριο.

Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά έχουν μεγάλη μείωση τζίρου λόγω του κορωνοϊού: «Αν ο τζίρος έχει μειωθεί περισσότερο από 50% θεωρούνται πληττόμενες επιχειρήσεις και μπαίνουν και αυτές στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να μην κάνουν κάποια απόλυση».

Για τους οδηγούς ταξί: «Οι οδηγοί ταξί ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους. Δεν θα πάρουν αυτοί επίδομα 800 ευρώ διότι δεν είναι μισθωτοί. Θα έχουμε ευεργετήματα και θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες».

Για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στον κόσμο: «Αν μπείτε στο internet υπάρχουν πολλοί Έλληνες που βρίσκονται σε χώρες που είναι πιο ισχυρές και ψάχνουν να βρουν πτήσεις για να επιστρέψουν. Στην Ελλάδα θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλείς. Είμαι περήφανος γι’ αυτό. Η μάχη είναι ακόμη σε εξέλιξη. Θα την κερδίσουμε».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.