Ο 35αρης Μέσι τα κάνει όλα και κουβαλάει την Αργεντινή

Κωστής Παναγιώτου07 Δεκεμβρίου 2022

Τι και αν είναι 35 ετών, τι και αν δεν βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο της καριέρας του, ο Λιονέλ Μέσι έχει πάρει στις πλάτες του την Εθνική Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Στη τελευταία του παράσταση σε Μουντιάλ ο Αργεντινός σούπερ σταρ της "αλμπισελέστε" έχει αποβάλει από πάνω του το "πρέπει" της επιτυχίας και απολαμβάνει κάθε στιγμή στα γήπεδα του Κατάρ.

Στον αγώνα με την Αυστραλία ο Μέσι χρειαζόταν μια στιγμή, μια φάση για να δείξει πως η κλάση του δεν επηρεάζεται από την ηλικία του και στο 1000ο παιχνίδι της σπουδαίας καριέρας του έστειλε την Αργεντινή στα προημιτελικά της διοργάνωσης, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ της ομάδας του στην αναμέτρηση, ξεπερνώντας παράλληλα τον Αρμάντο Ντιέγκο Μαραντόνα στα γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ.

Βαδίζει στα χνάρια του Μαραντόνα

Ο 35χρονος σταρ δεν έγινε μόνο ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Αργεντινής, αφήνοντας πίσω του τον "Ντιεγκίτο", καθώς κατάφερε στον αγώνα με τα "καγκουρό" να πιάσει τον θρυλικό Μαραντόνα στη δημιουργία.

Ο Pulga απέναντι στους Αυστραλούς κατέγραψε το 23 παιχνίδι του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ισοφαρίζοντας την εντυπωσιακή επίδοση του Μαραντόνα σε δημιουργία φάσεων, αλλά και σε ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Μέσι σε 23 αναμετρήσεις στο Μουντιάλ έχει δημιουργήσει 67 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, όσες δηλαδή και ο Μαραντόνα σε 21 αγώνες, ενώ αμφότεροι έχουν και 48 ευκαιρίες σε κανονική ροή παιχνιδιού (open play). Επίσης, ο Pulga έχει 103 ενέργειες στην περιοχή των αντιπάλων, ίδιες με τον Μαραντόνα. 

Πέρα από τα γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο ο Μέσι ξεπερνάει τον "Ντιεγκίτο" και σε πετυχημένες ντρίπλες, με τον Pulga να έχει 194, ενώ ο Μαραντόνα είχε 188.

Βοηθάει στη δημιουργία όσο κανένας άλλος στο Μουντιάλ

Σε όλα τα χρόνια της καριέρας του Μέσι το αναπάντητο ερώτημα ήταν «πως γίνεται να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και παράλληλά ο κορυφαίος δημιουργός της;». Στο φετινό Μουντιάλ ο Μέσι το κάνει ξανά.

Ο 35χρονος Αργεντινός έχει πετύχει, μέχρι στιγμής, τρία τέρματα, έχοντας 2.9 xG, όντας ο πρώτος σκόρερ της Αργεντινής, αλλά δεν περιορίζεται μόνο στην εκτέλεση των φάσεων, καθώς είναι ο πρώτος σε progressive passes (δηλαδή πάσες που δίνουν τη δυνατότητα στην ομάδα του να βρεθεί πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή), έχοντας 34.

Επίσης, είναι πρώτος σε passes into penalty area, με 11 πετυχημένες πάσες, ενώ στη δεύτερη θέση της εν λόγω κατηγορίας βρίσκεται ο Ντι Μαρία με 10, αποδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του στο δημιουργικό κομμάτι της Αργεντινής.

Απαλλαγμένοι από το "πρέπει" Αργεντινοί και Μέσι

«Αυτό θα είναι σίγουρα το τελευταίο μου Μουντιάλ», είχε δηλώσει ο Μέσι πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η τελευταία ευκαιρία του Pulga να στέψει την Αργεντινή παγκόσμια πρωταθλήτρια έχει φτάσει, αλλά η διαφορά με τις προηγούμενες διοργανώσεις είναι ότι τόσο ο 35χρονος, όσο και οι Αργεντινοί οπαδοί έχουν πάει στα γήπεδα του Κατάρ χωρίς να τους βαραίνει το "πρέπει" της επιτυχίας.

Μετά από τρεις χαμένους τελικούς στο Κόπα Αμέρικα (2007, 2015.2016) και ένα χαμένο τελικό στο Μουντιάλ του 2014 άπαντες εκτός και εντός ομάδας έχουν αποβάλλει το "πρέπει" της επιτυχίας. Από τη μια οι οπαδοί είδαν επιτέλους την ομάδα τους να κατακτάει το Κόπα Αμέρικα 2021 με τον Μέσι και από την άλλη ο Αργεντινός έβγαλε από πάνω του το βαρίδιο που έγραφε «πρέπει να κατακτήσεις ένα τρόπαιο με την Αργεντινή».

Ο Pulga στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο φαίνεται πιο χαλαρός από ποτέ, απολαμβάνοντας κάθε παιχνίδι και κάθε στιγμή με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Αυτό αποτυπώνεται πλήρως και στο σύνθημα που τραγουδούν οι ποδοσφαιριστές της Αργεντινής μαζί με τους οπαδούς από την αρχή της διοργάνωσης.

«Γεννήθηκα στην Αργεντινή χώρα του Ντιέγκο και του Λιονέλ, παιδιά των Μαλβίνας (σ.σ Νησιά Φόκλαντ) που ποτέ δε θα ξεχάσω, δεν μπορώ να στο εξηγήσω επειδή δε θα καταλάβεις, έκλαιγα για τους τελικούς που χάσαμε τόσα χρόνια, αλλά αυτό σταμάτησε λόγω του Μαρακανά, ο μπαμπάς κέρδισε τον τελικό με τους "Μπραζούκας" (σ.σ. Βραζιλιάνοι) και πάλι, παιδιά τώρα είμαστε ξανά ενθουσιασμένοι, θέλω να πάρω το τρίτο θέλω να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής, μπορούμε να δούμε τον Ντιέγκο στους ουρανούς, μαζί με τον Δον Ντιέγκο (ο πατέρας του Μαραντόνα) και την Λα Τότα (η μητέρα του) να ενθαρρύνουν τον Λιονέλ».

Data: OptaAnalyst, FBref

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.