Ντραγκομίροβα: Το ατομικό, η ζωγραφική ως ψυχοθεραπεία και ένα... dirollo

Παναγιώτα Χαλκιά07 Απριλίου 2024

Με ένα πινέλο στο χέρι ζωγραφίζει κάθε βήμα της και επιλύει κάθε τρικυμία που χαλάει την ηρεμία του μυαλού της. Είναι δυναμική, με ένα έντονα δημιουργικό και σύνθετο νου. Έκανε κάθε εμπόδιο όπλο της, κυνηγά τη δράση και μισεί την αδράνεια. Δεν της αρέσει να κάθεται ούτε λεπτό και για αυτό τα βήματα της την οδήγησαν στα σύνθετα. 

Η Αναστασία Ντραγκομίροβα ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στη Λεϊρία και μίλησε στο Metrosport.gr για το χάλκινο μετάλλιο, την επίδοση στο Πανελλήνιο που έγινε στο ΣΕΦ και το ατομικό που θα κυνηγήσει το καλοκαίρι. Η νεαρή αθλήτρια διηγήθηκε την πορεία της, το λόγο που την επέλεξαν τα σύνθετα και πως διαχειρίστηκε τη χρονιά που ένιωθε πως όλα πήγαιναν λάθος. 

Φυσικά, στάθηκε στη σημαντική συμβολή του προπονητή της, Γιώργου Μποτσκαριώβ, ο οποίος αποτελεί έρεισμα για εκείνη και έχει και το ρόλο του πατέρα ενώ σχολίασε την κατάσταση των εγκαταστάσεων στην Καλλικράτεια της Χαλκιδικής εκφράζοντας την απορία γιατί υπόσχονται ότι θα βοηθήσουν ενώ δεν το εννοούν. Τέλος, αποκάλυψε το δικό της ταξίδι αναζήτησης της ηρεμίας της ψυχής, την ενασχόληση της με τη ζωγραφική και τα τατουάζ καθώς και για τα σχόλια που ενίοτε ακούει λόγω της καταγωγής της.

«Θα κυνηγήσω το ατομικό»

Πώς εξελίχθηκε ο αγώνες στην Πορτογαλία και ποια τα συναισθήματα σου;

«Χάρηκα πολύ. Ήταν ο πρώτος αγώνας που ήμουν τόσο συγκεντρωμένη. Με τρόμαξε λίγο ο καιρός γιατί έβρεχε αλλά ήμουν συγκεντρωμένη στο στόχο μου. Όλες μου οι βολές ήταν πάνω από τα 15μ. εκτός από μια. Ήταν αυτό που χρειαζόμουν για να συνεχίσω».

Πώς βίωσες την επιστροφή σου στο ΣΕΦ;

«Δεν ήταν τόσο καλή όσο ήθελα η επίδοση. Ήταν μια καλή αρχή, είδα τα λάθη μου και στη συνέχεια θα τα διορθώσω. Ο κλειστός μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα φέτος. Είχε προπονητικό χαρακτήρα η συμμετοχή μου καθώς ήθελα να δω σε τι επίπεδο είμαι και τι πρέπει να διορθώσω για τους αγώνες του καλοκαιριού».

Ποιος ο στόχος σου για το καλοκαίρι;

«Θα ήθελα να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο συγκεντρωμένη. Θα κυνηγήσω το ατομικό. Δεν θέλω να φύγω από τον αγώνα και να σκέφτομαι ότι μπορούσα κι άλλο, όπως έγινε στο ΣΕΦ».


«Την οικογένεια δεν την επιλέγουμε αλλά εγώ την επέλεξα»

Πώς άρχισε το ταξίδι σου στον στίβο;

«Οι φίλοι μου άρχισαν στίβο όταν ήμασταν παιδιά. Με παρότρυνε και ο γυμναστής μου και άρχισα και εγώ. Οι φίλοι μου σταμάτησαν, εγώ το ερωτεύτηκα και συνεχίζω ακόμη. Ήταν μια λύση για να ξεχάσω την απουσία του μπαμπά μου. Την οικογένεια δεν την επιλέγουμε αλλά εγώ την επέλεξα».

Τι σε οδήγησε στα σύνθετα;

«Με επέλεξαν. Ήμουν καλή στις ρίψεις, ήμουν ανταγωνιστική, κυνηγούσα τους πάντες σε όλα και ήθελα να κάνω πολλά. Δεν μπορώ να κάνω ένα πράγμα. Είμαι ένας άνθρωπος με υπερένταση (γέλια) και μου αρέσει πολύ που κάνω σύνθετα. Είμαι 24/7 στην πρίζα».

Έχεις επιλέξει να κάνει και κάποια αγωνίσματα μεμονωμένα…

«Ό,τι μπορώ να κάνω μεμονωμένα, θα το κάνω. Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ. Παλαιότερα έκανα μήκος, τώρα κάνω σφαίρα και ίσως κάποια στιγμή κάνω ξανά μήκος».

Υπάρχει κάποιο αγώνισμα που σε εντυπωσιάζει;

«Το επί κοντώ είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα. Είναι πολύ διαφορετικό και τεχνικό άθλημα. Δεν θα το έκανα με τίποτα. Μου αρέσει απλά να το βλέπω. Όμως, αν υπήρχε δέκαθλο γυναικείο, θα έκανα και ας είχε και επί κοντώ (γέλια)».

Δοκίμασες κάποιο άλλο αγώνισμα;

«Έκανα μια φορά δίσκο για να δοκιμάσω τις ικανότητες μου. Όμως, πάντα ήθελα να τρέχω, να πηδάω, να ρίχνω σφαίρα. Τα σύνθετα μου ταίριαξαν».

Έχει περάσει από το μυαλό σου να κάνει μόνο ένα αγώνισμα;

«Φυσικά και μου έχει περάσει. Θα ήθελα να κάνω μόνο μήκος αλλά έχω τη ριπτική ικανότητα και δεν θέλω να πάει χαμένη. Είναι πιο δύσκολα τα σύνθετα».


«Γιατί να μη μου δώσεις τους βαθμούς που μπορώ να πάρω;»

Σε ικανοποιεί η αναγνώριση που υπάρχει στα σύνθετα;

«Θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση στα σύνθετα γιατί τα νέα παιδιά δεν έχουν κίνητρο να συνεχίσουν. Είναι σημαντικά. Είμαστε υπεραθλητές γιατί προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα. Μας έχουν λίγο πεταμένους στα σύνθετα. Το Πανελλήνιο των Συνθέτων έχει μπει μετά από το Ευρωπαϊκό. Γιατί να μη μου δώσεις τους βαθμούς που μπορώ να πάρω; Τι κίνητρο μου δίνεις; Θα πρέπει να πάρει κάποιος από εμάς ολυμπιακό μετάλλιο για να προβληθεί περισσότερο. Να μάθουμε στην Ελλάδα ότι έχουμε και σύνθετα».

Τι σε εμπνέει στα σύνθετα;

«Μπορείς να ξεσπάς με διάφορους τρόπος. Ήταν η διαφυγή μου. Έχεις διάφορους τρόπους να εκτονώνεσαι. Μικρή όταν είχα νεύρα, έκανα προπόνηση και ηρεμούσα. Τα σύνθετα είναι επτά διαφορετικά κομμάτια του εαυτού μου. Είναι μαγεία».

Ποια ήταν η καλύτερη σου στιγμή μέχρι στιγμής;

«Η στιγμή που δεν θα ξεχάσω είναι στο Μπακού το 2019 που πήρα μετάλλιο. Εκείνος ο αγώνας με βοήθησε να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι. Κατάλαβα ότι εδώ ανήκω, ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω. Ήταν η επιβεβαίωση ότι κάνω το σωστό».

Η χειρότερη ποια ήταν;

«Η χειρότερη μου στιγμή ήταν το 2021 στο Ταλίν στη σφαίρα. Δεν πέρασα στον τελικό της σφαίρας και δεν ξέρω γιατί. Είχα παγώσει. Δεν μπορούσα να σκεφτώ. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για εμένα καθώς προερχόμουν από χειρουργείο και προσπαθούσα να βρω κάτι σωστό. Ένιωθα πως όλα ήταν λάθος».

Πώς βίωσες την περίοδο του τραυματισμού σου;

«Μέχρι να βρεθώ στο κρεβάτι του νοσοκομείου, πίστευα ότι δε θα χειρουργηθώ. Ήθελα να πιστεύω ότι μου έκαναν πλάκα. Από την πρώτη στιγμή, σκεφτόμουν πότε θα γυρίσω. Πίστευα ότι θα με κάνει πιο δυνατή αυτή η εμπειρία. Μέχρι να πατήσω ξανά στο ταρτάν, έκλαψα αρκετά και ζωγράφισα ακόμη περισσότερο. Τοίχους ολόκληρους ζωγράφισα (γέλια). Έκανα υπομονή, δεν ήξερα ότι είχα τόση πραγματικά. Επίσης, είχα δίπλα μου ανθρώπους που ήταν εκεί κάθε μέρα».


«Αν δεν βοηθήσεις και εμάς στα χαμηλά, πώς θα φτάσουμε ψηλά;»

Η σειρά των αγωνισμάτων σε ικανοποιεί. Θα ήθελες να αλλάξεις κάτι;

«Μου αρέσει η ροή των αγωνισμάτων. Το καλό στα σύνθετα είναι ότι έχεις τη δυνατότητα αν δεν έχεις καλή επίδοση σε ένα αγώνισμα, να υπερβείς τον εαυτό σου στο επόμενο. Δεν θα άλλαζα κάτι».

Ποιος ο ρόλος του προπονητή σου;

«Είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος για εμένα. Πριν κάνω το ο,τιδήποτε, πρέπει να τον κοιτάξω στα μάτια, να μου πει πάμε και να το κάνω. Είναι προπονητής και μπαμπάς μου. Έχει μια σημαντική θέση στην καρδιά μου. Δεν θα μπορούσα να κάνω στίβο με κάποιον άλλον προπονητή. Είναι έμπνευση».

Ποια η σημαντικότερη συμβουλή που σου έχει δώσει;

«Πρώτα πρέπει να το πιστέψω εγώ αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα».

Είσαι ικανοποιημένη από τις εγκαταστάσεις στις οποίες προπονείσαι;

«Καθόλου. Πάλι καλά υπάρχει η bwin που μας παραχώρησε το γυμναστήριο και πλέον, όταν βρέχει έχουμε να προπονηθούμε κάπου. Κάνω προπόνηση σε ένα χωράφι, στο οποίο πρόσφατα έβαλαν ταρτάν 60μ. Κάνω κομμάτια σε βουνά, λαγκάδια και ανηφόρες. Δεν υπάρχουν καλές εγκαταστάσεις. Υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν το γήπεδο ρίψεων αλλά εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Μη το λες αφού δεν θα το κάνεις. Μη δίνεις ελπίδα στους αθλητές και δεν κάνεις τίποτα. Δώσε μου ένα κίνητρο».

Υπάρχει επαρκής χρημοτοδήτηση;

«Έχω χορηγό τη bwin που με έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Όμως, δεν μπορεί να ζήσει κανένας αθλητής με έναν χορηγό. Δουλεύω ταυτόχρονα για να μπορώ να καλύψω τα έξοδα μου. Να φανταστείς ότι επτά ζευγάρια παπούτσια είναι περίπου 2000 ευρώ. Γενικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί χορηγοί στον στίβο. Αν δεν βοηθήσεις και εμάς στα χαμηλά, πώς θα φτάσουμε ψηλά; Είναι λογικό να βοηθήσεις τα ονόματα αλλά είναι και παιδιά πιο κάτω».


«Η ζωγραφική για εμένα ήταν και είναι η ψυχοθεραπεία»

Πώς αντιδράς στην κριτική;

«Έχω ακούσει διάφορα σχόλια αλλά έμαθα να μην με νοιάζει. Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές απόψεις, ποιον πρέπει να ακούσεις; Δεν έχεις ζήσει τη ζωή του αθλητή, δεν ξέρεις τι δυσκολίες έχει περάσει, ποια ήταν η διαδρομή του αλλά τον κρίνεις. Δεν υπάρχει υποστήριξη, μόνο κριτική».

Πώς αντιμετωπίζεις το άγχος σου;

«Γενικά, ζωγραφίζω. Στους αγώνες επικεντρώνομαι στη μουσική που ακούγεται».

Αρκετοί αθλητές αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας. Η συνάντηση με ψυχολόγο, ακόμη θεωρείται ταμπού. Ποια η άποψη σου; Έχεις απευθυνθεί σε ειδικό για να αντιμετωπίσεις κάποιο πιθανό πρόβλημα;

«Έχω έρθει σε επαφή με ψυχολόγο και προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς. Δεν θεωρώ ότι είναι άσχημο να απευθυνθείς σε έναν ειδικό όταν νιώθεις ότι το έχεις ανάγκη. Πρέπει να βρίσκεις τρόπους να ξεφεύγει το μυαλό σου. Εγώ ζωγραφίζω. Η ζωγραφική για εμένα ήταν και είναι η ψυχοθεραπεία. Οργανώνω τη σκέψη μου και προχωράω».

Δεδομένου ότι κατάγεσαι από τη Βουλγαρία. Έχεις δεχθεί αρνητικά σχόλια;

«Φυσικά! Ακόμη και τώρα δέχομαι τέτοια σχόλια. Με έχουν πει γύφτισα, Βουλγάρα, τι κάνω στην Ελλάδα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα, η μητρική μου γλώσσα είναι τα ελληνικά αλλά κάποιοι δεν το δέχονται. Έχω επιλέξει να μη με νοιάζει, ποιον να ακούσεις; Δεν έχει σημασία αν είσαι όμορφος ή άσχημος, αν είσαι από μια χώρα ή από μια άλλη. Πρέπει να είσαι καλά εσύ με τον εαυτό σου. Να κάνεις πράγματα που σου δίνουν χαρά και να μη σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι. Δεν χρειάζεται να ακούσω κάτι άλλο εκτός από τον εαυτό μου και τα θέλω μου».


Γνωρίζοντας καλύτερα την Αναστασία

Πρότυπο: «Δεν έχω αλλά ο πρόσφατος αγώνας του Καραλή που πήρε το χάλκινο μετάλλιο, μου έδωσε μεγάλη ώθηση. Κατάλαβα ότι όποια επίδοση και να έχεις, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση».

Αγαπημένο φαγητό: «Αρακάς».

Αγαπημένο τραγούδι: «Σταρ του πουθενά του Πάνου Βλάχου».

Αγαπημένη σειρά/ταινία: «Λίλο & Στιτς (Lilo & Stitch)».

Αγαπημένο χρώμα: «Μπλε».

Ελεύθερος χρόνος: «Κάνω τατού, ζωγραφίζω και τακτοποιώ πράγματα. Το τατουάζ είναι ένα συναίσθημα, είναι ένας τρόπος έκφρασης. Τη ζωγραφική την άρχισα γιατί δεν ήξερα τι να κάνω στον ελεύθερο μου χρόνο και μου άρεσε το χρώμα. Ήθελε να εκφράσω τη σκέψη μου χωρίς να μιλήσω».

Αγαπημένο βιβλίο: «Διαβάζω βιβλία αυτοβελτίωσης. Ένα βιβλίο που με στιγμάτισε ήταν το «Χρυσό εισιτήριο της Super Κικής». Μου έδωσε μια ώθηση και με έκανε να σκέφτομαι ότι υπάρχει ένα χρυσό εισιτήριο για όλους».

Σπουδές: «Είμαι στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας αλλά το έχω αφήσει λίγο γιατί δουλεύω και κάνω πρωταθλητισμό».

Τατουάζ: «Έχω 15. Έχω μια κορώνα, το arte στα δάχτυλα μου, ένα δράκο στο στήθος, τρεις πεταλούδες, τρία με τον Stitch, τα 7άρια του επτάθλου στα πόδια, κερασάκια».

Γούρι: «Έχω πάντα μέσα στην τσάντα μου ένα κασέρι. Έχω μεγάλη αδυναμία στα κασέρια και πάντα κουβαλάω ένα dirollo (γέλια)».

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με μια λέξη/φράση: «Δημιουργική, ευαίσθητη και δυναμική».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.