Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο «Σοφός» των Ελλήνων - Ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και ο Γκάλης

Κωστής Παναγιώτου16 Σεπτεμβρίου 2021

Η αγάπη του για την προπονητική έβαλε πρόωρο τέλος στην καριέρα του ως καλαθοσφαιριστής, το πρόβλημα υγείας του γιου του που τον έφερε στον Άρη, το επεισοδιακό «διαζύγιο» με τον ΠΑΟΚ και η Ελλάδα που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του.

Η αγάπη του για την προπονητική φάνηκε από νωρίς

Ο «Σοφός» του ευρωπαϊκού μπάσκετ ξεκίνησε την καριέρα του στο αγαπημένου του άθλημα στην ηλικία των 15, όταν έπαιξε στη Ραντνίσκι, την μοναδική ομάδα στην πορεία του ως παίκτης. Δέκα χρόνια αργότερα πήρε μια απόφαση, η οποία  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιστορική, σταματώντας να αγωνίζεται στα παρκέ, αντικαθιστώντας τη φανέλα με το κοστούμι του προπονητή.

Αρχικά ξεκίνησε στα τμήματα υποδομής της Ραντνίσκι για μια δεκαετία. Το 1978 η Παρτιζάν τον εντάσσει στο δυναμικό της, βάζοντάς τον δίπλα από τον «δικτάτορα», Ράνκο Ζεράβιτσα, στη θέση του βοηθού προπονητή. 

Ένα χρόνο μετά κάθεται στην άκρη πάγκου, ως πρώτος προπονητής, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Δείχνοντας από πολύ νωρίς ότι το πέρασμά του από τους πάγκους μόνο τυχαίο δεν ήταν. Κατέκτησε τα πάντα την πρώτη του χρονιά, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας και το Κύπελλο Κόρατς, νικώντας στον τελικό την Σεμπαστιάνι Ριέτι (108-98).

Το βρογχικό άσθμα του γιου του τον έφερε στη Θεσσαλονίκη

Το 1980 η ομάδα του Άρη ψάχνει τον άνθρωπο που θα οδηγήσει την ομάδα ξανά στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς το 1978/79 οι «κίτρινοι» κατακτούν το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία τους και την επόμενη ο Παναθηναϊκός (1979/80) ανεβαίνει στην πρώτη θέση.

Ο Μιλτιάδης Βέλος ταξιδεύει στο Βελιγράδι για να πείσει τον Ντούσαν να έρθει στη Θεσσαλονίκη, με τον Σέρβο τεχνικό να απαντά αρνητικά αρχικά στην πρόταση. 

«Μετά από περίπου ένα μήνα, ενώ βρισκόμουν με την Εθνική στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, ο γιος μου παρουσίασε ένα πρόβλημα υγείας, ο Πέτρος. Είχε βρογχικό άσθμα και οι γιατροί μού είπαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει κλίμα και να είναι κοντά στη θάλασσα», διηγείται ο Ίβκοβιτς.

«Ο Μιλτιάδης Βέλος μαζί με τον Λάζαρο Λέτσιτς έρχονται ξανά και τότε δέχτηκα την πρόταση, με ένα συμβόλαιο γραμμένο στο χέρι», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Δεν ταξίδεψε άμεσα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς τότε ήταν προπονητής της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας και αγωνιζόταν στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, στο οποίο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Στο Κλουζ εκείνη τη χρονιά βρισκόταν και η Εθνική Ελλάδας, για να λάβει μέρος στη διοργάνωση. Τότε έμαθε για πρώτη φορά έναν παίκτη που θα έχει στον Άρη, ο λόγος για τον Νίκο Γκάλη. Τις πληροφορίες τις είχε συλλέξει από τον άλλοτε προπονητή της Εθνικής μας, Ρίτσαρντ Ντούξαϊρ.

Το επεισοδιακό «διαζύγιο» με τον ΠΑΟΚ πριν την αλλαγή του χρόνου

Ο «Ντούντα» μετά την αποχώρησή του από τον Άρη παραμένει μια δεκαετία στα πάτρια εδάφη του περνώντας από τους πάγκους των Ραντνίσκι, Σιμπένκα και Βοϊβοντίνα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται και στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας, με την οποία κατέκτησε δύο χρυσά σε Ευρωμπάσκετ (1989, 1991), χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής (1990) και το αργυρό των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ (1988).

Το 1991 ο ισχυρός άντρας της «ασπρόμαυρης» ΚΑΕ, Νίκος Βεζυρτζής, αναζητεί τον προπονητή που θα οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, τον εκλεκτό τον βρήκε στο πρόσωπο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, πείθοντας τον να έρθει ξανά στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτή τη φορά για λογαριασμό του «Δικεφάλου του Βορρά».

Η ομάδα προερχόταν από το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1991, αλλά και πολλούς χαμένους εγχώριους τελικούς. Η άφιξη του Σέρβου τεχνικού έφερε ξανά αέρα αισιοδοξίας στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο. 

Η «αρμάδα» του Ίβκοβιτς διαθέτει εκείνη τη σεζόν ένα εκπληκτικό ρόστερ με τους Παναγιώτη Φασούλα, Μπάνε Πρέλεβιτς, Κένεθ Μπάρλοοου, Νίκο Μπουντούρη και Τζον Κόρφα να ξεχωρίσουν. Το 1992 η επιθυμία του Ν.Βεζυρτζή γίνεται πράξη και ο ΠΑΟΚ κατακτά το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Επίσης, η ομάδα φτάνει πάλι για δεύτερη συνεχομένη χρονιά στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά αυτή τη φορά ηττάται από τη Ρεάλ Μαδρίτης. 

Όλα έδειχναν πως ο «Δικέφαλος» με τον «Ντούντα» θα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Το 1993 η ομάδα αλλάζει χέρια και περνάει στην εποχή του Απόστολου Οικονομίδη. Μια οικονομική διαφορά έμελλε να αποτελέσει και το «κύκνειο άσμα» του Ίβκοβιτς στον ΠΑΟΚ.

Ο Βασίλης Οικονομίδης ( είχε θέση, τότε, στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ ) είχε αποκαλύψει πως είχε συμφωνήσει με τον Νίκο Γκάλη να αλλάξει στρατόπεδο και να φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα, αλλά ο Σέρβος είχε άλλη γνώμη.

«Είχα συμφωνήσει με τον Γκάλη για να έρθει στον ΠΑΟΚ. Υπήρχαν όμως αντιδράσεις από παίκτες μέσα στην ομάδα και από τον τότε προπονητή μας, τον Ίβκοβιτς. Κακώς άκουσε ο πρόεδρος αυτές τις υποδείξεις. Χάσαμε τον μεγαλύτερο παίκτη όλων των εποχών και ήταν λάθος κίνηση , με αποτέλεσμα να βρεθεί στον Παναθηναϊκό και δεν είχε το τέλος που του άρμοζε. Ο Ίβκοβιτς είχε διαφορετική φιλοσοφία. Δεν ήθελε τον Γκάλη», είπε χαρακτηριστικά ο Β.Οικονομίδης.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, στις 31 Δεκεμβρίου 1993, ο Ντούσαν και ο ΠΑΟΚ ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει ο ιδιοκτήτης της ομάδας ( Απόστολος Οικονομίδης ) έγινε έξαλλος με τον Ίβκοβιτς, όταν ο Σέρβος έστειλε εξώδικο για μια ολιγοήμερη καθυστέρηση κάποιων χρημάτων. 

«Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου»


Πέρα από το πέρασμα του «Σοφού» του ευρωπαϊκού μπάσκετ από τον Άρη και τον ΠΑΟΚ, έκατσε στους πάγκους και άλλων ελληνικών ομάδων του Ολυμπιακού (1996-1999, 2010-2012), κερδίζοντας δύο Euroleague (1997,2012), Πανιώνιο (1994-1996) και ΑΕΚ (1999-2001).

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έμεινε στη χώρα μας 13,5 σεζόν. Η Euroleague είχε δημιουργήσει ένα ανατριχιαστικό βίντεο για να τιμήσει την αποχώρηση του «Ντούντα» από τους πάγκους. Στην αρχή, του οποίου, ακούγεται η τρομερή ατάκα από τα χείλη του: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου».

Η αγάπη του για τα περιστέρια του στοίχισε τη ζωή του

Σε παλιότερη συνέντευξη του είχε αποκαλύψει το πάθος για τα περιστέρια, λέγοντας: ««Είναι οικογενειακή ρίζα. Ο σπουδαίος φυσικός Νίκολα Τέσλα ήταν θείος της μητέρας μου. Ξέρω ότι στα δωμάτια που ζούσε είχε πάντοτε ζευγάρια περιστέρια. Είναι τρομερό πάθος, είναι τρέλα. Δουλεύω με επιλογές ειδών, τα ζευγαρώνω. Σήμερα, στον τρελό κόσμο που ζούμε, στο στρες, εμένα με λυτρώνει να ασχοληθώ τον ελάχιστο χρόνο που έχω ελεύθερο με τα περιστέρια μου».

Ο ένας από τους κορυφαίους κόουτς της Γιουκοσλαβίας, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, αποκάλυψε στη σερβική τηλεόραση Prvu ότι τα περιστέρια μόλυναν τον Ίβκοβιτς. 

«Ο Ντούντα μολύνθηκε από τα περιστέρια που ήταν το τεράστιο πάθος του! Είχε μαζέψει υγρό στον πνεύμονα από αυτό...», τόνισε χαρακτηριστικά ο άλλοτε τεχνικός της Παρτιζάν. 

Στο βιβλίο της ζωής του επέλεξε τον επίλογο του,

«Το μπάσκετ και η προπονητική δεν ήταν μέρος της ζωής μου, αλλά ολόκληρη η ζωή μου. Ήταν μια διαρκής σχέση». 


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.


Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.