Ντόουγκλας Αουγκούστο: Ένας... εκρηκτικός ποδοσφαιρικός χαρακτήρας, άλλοτε «αρτίστας» και άλλοτε «καμικάζι»

Metrosport Team27 Σεπτεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Μετά από ένα καλοκαίρι πραγματικό γρίφο για το τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ με τον Ντόουγκλας Αουγκούστο η απάντηση δόθηκε τελικά, έστω και αργά χθες το βράδυ (26/9), με τον 25χρονο Βραζιλιάνο να υπογράφει το νέο του συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στην Τούμπα για τέσσερα ακόμα χρόνια, ως το 2026. 

Ο «δρόμος» του όμως στην Τούμπα ποτέ δεν ήταν... ήσυχος. Ούτε όταν το καλοκαίρι του 2019 οι «ασπρόμαυροι» είχαν βγει στην αγορά ψάχνοντας απεγνωσμένα ένα εξάρι που να καλύπτει τα θέλω του νέου προπονητή, τότε του δικεφάλου Αμπέλ Φερέιρα, ούτε και στην συνέχεια. Πάντα κατά διαστήματα ο Βραζιλιάνος χαφ απασχολούσε τα ΜΜΕ της πόλης και τους οπαδούς του «δικεφάλου» για τους... σωστούς ή τους λάθος λόγους. 

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΟΚ

Η καριέρα του ωστόσο μόνο ανοδική μπορεί να χαρακτηριστεί από το 2016 και μετά, καθώς ο 19χρονος τότε Αουγκούστο κάνοντας τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα καθιερώθηκε πολύ γρήγορα με την ανδρική ομάδα της Φλουμινένσε. Με 57 συμμετοχές σε τρία χρόνια στο «Μπραζιλειράο» έπεισε την Κορίνθιανς να τον αποκτήσει στα μέσα της τρίτης του σεζόν από τους «Καριόκας»  δίνοντας και 1 εκατομμύριο ευρώ. 

Ο Βραζιλιάνος την πρώτη σεζόν είχε ρόλο στην ομάδα την δεύτερη όμως όχι, κάτι που τον έφερε δανεικό στην Μπαΐα. Εκεί έπεσαν τα «φώτα» του ΠΑΟΚ πάνω του καθώς πρόλαβε να παίξει μόλις σε 7 παιχνίδια πριν πάρει την μεγάλη του ευκαιρία να αγωνιστεί και αυτός στην Ευρώπη και ερχόμενος στην Θεσσαλονίκη να μεγαλώσει την Βραζιλιάνικη αποικία, καθώς τότε στην ομάδα βρίσκονταν ο Ροδρίγο, ο Λέο Μάτος, ο Μαουρίσιο και ο Λέο Ζαμπά. 

Ο Μάριο Μπράνκο λοιπόν έχοντας με την έλευση νέου προπονητή να διαχειριστεί και αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών στον άξονα του «δικεφάλου», όπως ο Χοσέ Κάνιας και ο Εβγέν Σάκχοφ έπρεπε να βρει έναν ποδοσφαιριστή που θα καλύψει το κενό. Αυτό είδε στο πρόσωπο του τότε 22χρονου Ντόουγκλας Αουγκούστο, πείθοντας τον Ιβάν Σαββίδη να δώσει ένα ποσό κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του και τον ίδιο να παίρνει μισθό 400.000 χιλιάδων ευρώ το χρόνο υπογράφοντας ως το 2023. 

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Βραζιλιάνος έδειξε να ωριμάζει και να βελτιώνεται ποδοσφαιρικά, ακόμη και να προσθέτει και μια θέση στο... βιογραφικό του. Αυτή του «10» που τον χρησιμοποιεί σχεδόν μόνιμα, από τότε που ήρθε εκ νέου στην Τούμπα ο Ραζβάν Λουτσέσκου. 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΣΕΛΕΣΑΟ»

Ωστόσο ο Αουγκούστο ξεκίνησε να παίζει ως εξάρι ή οκτάρι υπό τις οδηγίες του Αμπέλ Φερέιρα το 2019. Αμέσως ξεχώρισε για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα, το δυνατό σουτ που διέθετε και δοκίμαζε συχνά πυκνά, αλλά και τις εξαιρετικές μακρινές μεταβιβάσεις του.  

Η πρώτη του σεζόν ολοκληρώθηκε με 22 συμμετοχές 2 γκολ και 1 ασίστ και σίγουρα αυτό που θα μείνει αξέχαστο από εκείνη την χρονιά είναι το εκπληκτικό γκολ του με αντίπαλο την ΑΕΛ στο AEL FC Arena, που πέτυχε με ένα άπιαστο δυνατό μακρινό διαγώνιο σουτ. Αλλά και η απίστευτη ασίστ που είχε μοιράσει στον Γιόσιπ Μίσιτς για να ισοφαρίσει σε 2-2 στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης κόντρα στον Άρη νωρίτερα, στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. 

Το γκολ του Αουγκούστο βρίσκεται στο 2:55.

Η ασίστ στο 3:05.

Σε προσωπικό επίπεδο ο Βραζιλιάνος θα έχει να θυμάται και την κλήση του στην Ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ωστόσο η χρονιά δεν ολοκληρώνεται καλά καθώς ένας σοβαρός τραυματισμός τον βάζει στα «πιτς» από τον Ιούνιο ως και τον Νοέμβριο του 2020. 

ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΛΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2021

Έτσι λοιπόν και η δεύτερη του σεζόν δεν ξεκινάει καλά για τον ίδιο, όντας τραυματίας και γυρίζει πλέον σε φουλ ρυθμούς με νέο προπονητή στον πάγκο για τον ΠΑΟΚ, τον Πάμπλο Γκαρσία. 

Ο 21χρονος τότε χαφ καταγράφει 30 συμμετοχές 1 γκολ και 2 ασίστ, παίρνοντας πλέον ρόλο πιο σημαντικό στην ομάδα και... ανεβαίνοντας λίγο στο γήπεδο, παίζοντας δηλαδή ως «8». 

To... highlight του από εκείνη την χρονιά αναμφίβολα η συμμετοχή του ως βασικός στον τελικό Κυπέλλου που κατέκτησε ο «δικέφαλος» κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά και η ασίστ του στον γκολ του Σφιντέρσκι μέσα στον Αστέρα Τρίπολης σε παιχνίδι που εν τέλει ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε καθώς δέχθηκε γκολ αργότερα με την αναμέτρησ να λήγει 1-1.

Η ασίστ του Αουγκούστο βρίσκεται στο 3:10.

Η ΣΕΖΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ... ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΟΥΓΚΛΑΣ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ

Και φτάνοντας στην σεζόν 2021-2022 που είναι και αυτή που τον «μεγάλωσε» ποδοσφαιρικά καθώς ήταν η πιο γεμάτη του στους «ασπρόμαυρους» ακόμη και αν είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. 

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έγινε ξανά προπονητής του «δικεφάλου» και προσέθεσε τον Ντόουγκλας σαν «10» στην βασική του ενδεκάδα. Μια θέση που ο ίδιος δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ αλλά ο Ρουμάνος προπονητής τον καθιέρωσε. 

Και αυτό γιατί είδε έναν παίκτη ο οποίος παρ’ όλο που μπορεί να... τινάξει ένα παιχνίδι κυριολεκτικά στον αέρα από τα νεύρα του και το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του, είναι εξαιρετικός στο πρέσινγκ ψηλά και φυσικά έχει και ορισμένα τεχνικά στοιχεία που χρειάζεται ο ποδοσφαιριστής για να αγωνιστεί στην θέση. 

Με 37 συμμετοχές 4 γκολ και 4 ασίστ η χρονιά του κρίνεται απόλυτα γεμάτη καθώς ήταν η πιο μεγάλη σε διάρκεια σεζόν της καριέρας του αλλά και βάση αριθμών. Σε μια σεζόν που ο Αουγκούστο καλείται και πάλι στην «σελεσάο» αλλά χάνει την θέση του λόγω τραυματισμού. 

Ξεχώρισε φέτος σίγουρα το γκολ του με σουτ έξω από την περιοχή στον αγώνα κόντρα στην Γάνδη που είναι και αυτό που ουσιαστικά «κλείδωσε» την πρόκριση του ΠΑΟΚ στους «8» του φετινού Uefa Europa Conference League. 


Και φυσικά η συμμετοχή του σε έναν ακόμα τελικό στον οποίο σίγουρα θα θυμούνται οι φίλοι του «δικεφάλου» γιατί είναι από τα παιχνίδια που πήγε να... τινάξει στον αέρα καθώς κινδύνευσε να αποβληθεί. 

Η... ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ HAPPY END ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

Στο φετινό καλοκαίρι η κατάσταση ήταν λίγο διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς διαφαινόταν σίγουρη σε κάποιο σημείο της προετοιμασίας η πώληση του και ο ΠΑΟΚ είχε στα χέρια του προτάσεις, αξιολόγησε όμως πως δεν τον ικανοποίησαν ώστε να τον παραχωρήσει. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση της Αλ Αϊν η οποία έδινε 4 εκατομμύρια ευρώ με τους «ασπρόμαυρους» να ζητούν 6 εκατομμύρια και το deal να χαλάει παρά την πίεση του ποδοσφαιριστή να αποδεχθεί η διοίκηση την συγκεκριμένη προσφορά. 

Εν τέλει ο Αουγκούστο παρέμεινε και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και ως τώρα βασικός, καθώς έχει καταγράψει ήδη 7 συμμετοχές την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και αναμένεται να έχει άλλη μια γεμάτη σεζόν.

Για να έχει όμως ευτυχές τέλος η υπόθεση της ανανέωσης, οι αποστάσεις μειώθηκαν αρκετά ο «δικέφαλος» ανέβασε την πρόταση του κοντά στα θέλω του 23χρονου, αυτός έριξε λίγο τις απαιτήσεις και κάπου στην... μέση βρέθηκε η “χρυσή τομή” που θα κρατήσει τον Βραζιλιάνο χαφ στην Τούμπα ως το 2026. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.