Ντίνος Μαυροπάνος: Από τα αλώνια των Ιωαννίνων στα σαλόνια της Γερμανίας

Metrosport Team12 Μαΐου 2022

«Μα καλά, ποιος είναι αυτός ο Μαυροπάνος;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που ξεστόμισαν οι οπαδοί της Άρσεναλ τον Γενάρη του 2018, όταν οι «Κανονιέρηδες» έδιναν περίπου 2.000.000 ευρώ για την απόκτηση του τότε 20χρονου Έλληνα στόπερ, από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Σήμερα, περίπου τεσσεράμιση χρόνια μετά, όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη γνωρίζει το επίθετο του Κωνσταντίνου. Του καλύτερου Έλληνα αμυντικού.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Πόσο βαρύ ήταν το φορτίο ενός 20χρονου παίκτη, ο οποίος ποτέ δεν είχε φύγει εκτός της χώρας του, να παίρνει μεταγραφή σε μια από τις σπουδαιότερες ομάδες παγκοσμίως; Η απάντηση είναι ανυπόφορα βαρύ. Αλλά οι προσδοκίες της Άρσεναλ, ήταν αντιπροσωπευτικές του ταλέντου του και τις διαφαινόμενης ποιότητάς του. Εξάλλου, δεν είναι και... λίγο πράγμα τη μεταγραφή σου να την εισηγείται και προφανώς να εγκρίνει, ο σπουδαίος Αλσατός, Αρσέν Βενγκέρ. Ο Μαυροπάνος, μετακόμισε στην κόκκινη πλευρά του Λονδίνου, όταν ακόμη τα αγωνιστικά σκήπτρα κατείχε ο θρυλικός προπονητής, που άλλαξε την ιστορία της Άρσεναλ ριζικά. Ένας προπονητής, ο οποίος «έπλασε» σπουδαίους παίκτες, όπως τον Τιερί Ανρί, τον Πατρίκ Βιεϊρά, τον Ρόμπιν φαν Πέρσι.

Στα αριστερά ο Αρσέν Βενγκέρ μαζί με τον Ντίνο Μαυροπάνο την ώρα των υπογραφών

Από τα «χέρια» του, πέρασε... κόσμος και κοσμάκης, κάθε λογής ποδοσφαιριστές, μα ο Αρσέν, ήξερε πάντα να ξεχωρίζει τον παίκτη που είχε μέλλον μπροστά του και τα φόντα για να πετύχει. Την περίοδο που η Άρσεναλ απέκτησε τον Μαυροπάνο, είχαν έρθει και οι Ομπαμεγιάνγκ, Κολάσινατς, Μικιταριάν και Λακαζέτ. Όταν ο Ντίνος πήγε στον σύλλογο, υπήρχαν ήδη μπροστά του άλλοι παίκτες, πολύ πιο έτοιμοι πνευματικά και έμπειροι. Παίκτες όπως ο Περ Μερτεσάκερ, ο Ρομπ Χόλντινγκ, ο Σκορντάν Μουσταφί και ο Λορέν Κοσιελνί. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και ο δανεισμός έμοιαζε αναπόφευκτος. Εξάλλου, κανένας δεν υποσχέθηκε στον Μαυροπάνο έναν δρόμο, καλυμμένο με ροδοπέταλα και ο ίδιος του, το γνώριζε καλά.

Όταν ο Μαυροπάνος αποκτήθηκε από την Άρσεναλ, το σχέδιο ήταν να φύγει απευθείας για δανεισμό, όπως αποκαλύπτει ο Βενγκέρ σε συνέντευξή του λίγες βδομάδες μετά. Ωστόσο, ο παίκτης καταφέρνει να εντυπωσιάσει τους πάντες στις πρώτες προπονήσεις, με τον Αλσατό τεχνικό να μένει έκπληκτος από τον παίκτη και να αποφασίζει την παραμονή του, έως και τον Μάιο. «Έδειχνε άνετος τεχνικά, φαίνεται πολύ ευκίνητος ως και δείχνει πολύ δυνατός σε όλες τις πτυχές της άμυνας», είχε πει ο τότε τεχνικός των Gunners και συνέχισε λέγοντας: «Μοιάζει και με έξυπνο παιδί, οπότε ας ελπίσουμε ότι θα εξελιχθεί σε σπουδαίο παίκτη στο μέλλον για την Ελλάδα».

Προτίμησε επιδεκτικά να απορρίψει τις ελληνικές προτάσεις που είχε στα χέρια του από τους «μεγάλους» και να κάνει ένα πελώριο βήμα για τα δεδομένα. Να μεταπηδήσει από το «αλώνι» των Ιωαννίνων, στο «σαλόνι» του Βορείου Λονδίνου. Γνώριζε πως το βήμα αυτό ελλοχεύει κινδύνους και παγίδες, καμουφλαρισμένες πίσω από το αστραφτερό όνομα της Άρσεναλ και το παράσημο του να αγωνιστείς με την ομάδα αυτή. Αλλά το τόλμησε και πάλεψε σκληρά για να αποδείξει πως δεν ήταν απλά ένας παίκτης ελπιδοφόρος, που πέρασε και δεν ακούμπησε. Τα πρώτα δύο χρόνια στο εξωτερικό, ήταν σκληρά για τον Μαυροπάνο. Αγωνίστηκε σε 8 παιχνίδια με τη φανέλα της ομάδας ανδρών, πραγματοποιώντας ντεμπούτο σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στις 29 Απρίλη του 2018. Κατά κύριο λόγο, αγωνίστηκε με την Κ23 των Λονδρέζων, ωστόσο αυτό δεν έφτανε, και το γνώριζε καλά.

Ο Μαυροπάνος (δεξιά) στο ντεμπούτο του με την Άρσεναλ σε «μονομαχία» με τον Τζέσι Λίνγκαρντ (αριστερά)
Τα κεφάλαια των δανεισμών

Ο ίδιος του συμβιβάστηκε με την ιδέα πως θα έπρεπε να μαζέψει εμπειρίες, φεύγοντας ως δανεικός. Έτσι κι έγινε. Δύο χρόνια μετά, αλλάζει εκ νέου χώρα. Η Άρσεναλ έρχεται σε συμφωνία με τη Νυρεμβέργη και ο Μαυροπάνος αγωνίζεται για ένα εξάμηνο στον Βορρά της Βαυαρίας, στην Τσβάιτε Λίγκα. Προλαβαίνει να καταγράψει 12 γεμάτες συμμετοχές, αλλά δεν αρκεί αυτό. Το καλοκαίρι του 2020, επιστρέφει για λίγες ημέρες στην Αγγλία. Γίνονται οι τελικές επαφές της Άρσεναλ με την Στουτγάρδη και ο Μαυροπάνος στις 16 Ιούλη, υπογράφει στον γερμανικό σύλλογο. Η συμφωνία περιλαμβάνει 2ετές δανεισμό του παίκτη και οψιόν αγοράς στα 3 εκατομμύρια ευρώ δίχως τα μπόνους. Ο Μίκελ Αρτέτα, έχοντας λίγους μήνες στο τιμόνι της ομάδας, αποφασίζει την απομάκρυνση του παίκτη, μη υπολογίζοντας τις υπηρεσίες του.

Ο πρώτος του δανεισμός στη Νυρεμβέργη

Η κίνηση αυτή, έμελλε να είναι η καθοριστική για την εξέλιξη της καριέρας του Ντίνου. Στην Στουτγάρδη πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις, δουλεύει σκληρά και βλέπει να ανταμείβεται. Γίνεται ολοένα και καλύτερος, ενώ παράλληλα εξελίσσεται σε έναν παίκτη-βασικό γρανάζι για την αμυντική γραμμή της ομάδας. Την πρώτη του σεζόν αγωνίζεται σε 21 ματς στην Bundesliga και 1 κυπέλλου, ενώ την τρέχουσα μετράει 30 συμμετοχές και 5 (!) γκολ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ανεβαίνουν κατακόρυφα με γοργούς ρυθμούς και γίνεται περιζήτητος στην Ευρώπη. Πλέον, η αξία του σύμφωνα με το transfermarkt υπολογίζεται στα 17.000.000 ευρώ, ψηλότερα από κάθε άλλον Έλληνα παίκτη. Ακόμη και από αυτή του Τσιμίκα, ο οποίος αγωνίζεται στην Premier League με τη Λίβερπουλ.

«Ο Ντίνος είναι το πρωτότυπο όλων όσων πρεσβεύει αυτή η ομάδα: δουλεύοντας πάντα, με επιθυμία να κερδίζεις και να βελτιώνεσαι συνεχώς», έχει πει για τον 24χρονο στόπερ, ο αθλητικός διευθυντής της Στουτγάρδης Σβεν Μίσλιντατ.

Στους Σουηβούς, εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο στόπερ. Καλός με τη μπάλα στα πόδια και ταυτόχρονα δυναμικός. Προωθείται και πλέον έχει συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό του το σκοράρισμα, ακόμη και τη δημιουργία φάσεων. Στη φετινή Bundesliga, μετράει 83.1% επιτυχημένων πασών κατά μέσο όρο όντας ο 4ος καλύτερος παίκτης της ομάδας του στην κατηγορία αυτή, 23 συνολικά σουτ από τα οποία τα 14 βρήκαν εστία. Είναι ιδιαίτερα δυναμικός, έχοντας χτίσει ένα στιβαρό κορμί. Έχει κερδίσει 340 τάκλιν στην Bundesliga, όντας ο ένατος καλύτερος στην κατηγορία, ενώ επιπλέον βγαίνει νικητής σε παραπάνω από 4 εναέριες μονομαχίες σε κάθε ματς κατά μέσο όρο.

Έτοιμος για το επόμενο βήμα

Στους Σουηβούς, ο Μαυροπάνος ταίριαξε ιδανικά. Κατάφερε να βρει χώρο και χρόνο να αγωνίζεται, έγινε και ένιωσε και ο ίδιος σημαντικός για την ομάδα και εξελίχθηκε σε έναν ηγέτη στα μετόπισθεν της άμυνας, από τον οποίο ξεκινάει η ενδεκάδα της ομάδας του σε κάθε παιχνίδι. Στην Στουτγάρδη, ένιωσε όμορφα. Αισθάνθηκε σαν το σπίτι του και πλέον ξεχωρίζει σα τη μύγα μες το γάλα.

Ο Μαυροπάνος, επί δύο χρόνια αποτελεί βασικό γρανάζι ομάδας της πρώτης κατηγορίας της Γερμανίας. Ήδη τα πρώτα σενάρια έχουν ηχήσει γύρω από το όνομά του. Ομάδες τόσο από Γερμανία όσο και από Αγγλία, παρακολουθούν την ανοδική πορεία του 24χρονου στόπερ και ολοένα ανεβαίνει στις προτιμήσεις των ενδιαφερόμενων ομάδων. Στην Στουτγάρδη θεωρείται απίθανο να μείνει, ακόμη και αν ενεργοποιηθεί η οψιόν αγοράς του, όλα δείχνουν πως θα πουληθεί το καλοκαίρι.

Ο Ντίνος Μαυροπάνος, είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του, αυτή τη φορά ένα μικρότερο βήμα, αλλά πιο σταθερό και φυσικά προς τα μπρος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.