Ντιμίτρι Παγέ: Η «σημαία» του Βελοντρόμ

Metrosport Team26 Μαρτίου 2022

Η πρόκριση του ΠΑΟΚ για τα ημιτελικά του Conference League, περνάει από την Μασσαλία και το ιστορικό Βελοντρόμ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Γαλλίας με χωρητικότητα 67.394 θέσεων. Ο Δικέφαλος θα αντιμετωπίσει στην Μαρσέιγ για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, μια ομάδα με αρκετό ταλέντο, αλλά και ένα μεγάλο αστέρι. Τον Ντιμίτρι Παγέ.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

868.846. Τόσοι είναι οι κάτοικοι του μικρού νησιού Ρεουνιόν στα ανατολικά της Μαδαγασκάρης. Ένα νησί, που δεν διακρίνεται εύκολα στον παγκόσμιο χάρτη. Φαίνεται σαν μια μικρή κηλίδα. Πρόκειται για μια υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας. Ένα κομμάτι της χώρας, διακτινισμένο αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά της. Προφανώς και επίσημη γλώσσα του μικρού αυτού νησιού, είναι τα γαλλικά. Αυτό το μικρό νησί, αποτελεί την γενέτειρα του Ντιμίτρι Παγέ, ο οποίος είδε για πρώτη φορά το φως του ηλίου στις 29 Μάρτη του 1987, στην πόλη Σεν Πιέρ.

Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα

Σε ηλικία 8 ετών, ο βραχύσωμος Ντιμίτρι εντάχθηκε για πρώτη φορά σε ακαδημίες ποδοσφαίρου. Το έκανε για λογαριασμό της τοπικής Σεν Φίλιπε, ενώ ακολούθησε η Σεν Πιερουά. Γνώριζε ωστόσο καλά, και αυτός και οι γονείς του, πως εάν ήθελε να κάνει καριέρα, θα έπρεπε να φύγει εκτός νησιού. Να ακολουθήσει το δύσκολο μονοπάτι της ξενιτιάς το οποίο θα του προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες.

Έτσι κι έγινε. Το 1999 ήρθε η πρώτη μεγάλη απόπειρα του τότε 13χρονου Παγέ, καθώς εντάχθηκε στην Κ19(!) της γαλλικής Χάβρης. Εκεί παρέμεινε για 4 χρόνια συνολικά. Έμαθε πολλά, διδάχθηκε τα μυστικά του ποδοσφαίρου από μια σχολή που στη συνέχεια έβγαλε αρκετούς καλούς ποδοσφαιριστές, όπως τον Ριάντ Μαρέζ, τον Πολ Πογκμπά, τον Λασανά Ντιαρά και τον Στιβ Μανταντά.

Το 2003, επέστρεψε στην γενέτειρά του για λογαριασμό της Εξέλσιορ, στην οποία παρέμεινε για μια σεζόν, για να επιστρέψει το 2004 στη Γαλλία... οριστικά.

Ξεκινώντας να λάμπει το άστρο του

Η Ναντ ήταν αυτή, που το 2004 αποφάσισε να κάνει δικό της τον Παγέ, εντάσσοντάς τον πρώτα στη δεύτερη ομάδα της. Αφού λοιπόν εκεί έλαμψε, η Ναντ αποφάσισε έναν χρόνο μετά να τον προωθήσει στην πρώτη. Με τη φανέλα των 8 φορές πρωταθλητών Γαλλίας, κατάφερε να αγωνιστεί 39 φορές, καθώς ήταν αρκετές να μεταπηδήσει σε έναν ακόμη σπουδαίο, γαλλικό σύλλογο. Την Σεντ Ετιέν. Οι «στεφανουά» το 2007 πλήρωσαν 4.000.000 ευρώ και τον έκαναν δικό τους. Ο Παγέ πραγματοποιεί φανταστικές σεζόν και κάπως έτσι έρχεται και το ντεμπούτο του με την εθνική ανδρών της Γαλλίας, στις 9 Οκτώβρη του 2010

Εκείνη τη σεζόν (σ.σ 2010/11), το πρωτάθλημα στη Γαλλία το κατακτάει η Λιλ, μετά από 57 ολόκληρα χρόνια. Το καλοκαίρι του 2011, οι πρωταθλητές «χάνουν» μεγάλα αστέρια, όπως τους Ζερβινιό (μεταγραφή στην Άρσεναλ), Μούσα Σο (μεταγραφή στη Φενέρμπαχτσέ), Αντίλ Ραμί (μεταγραφή στη Βαλένθια) και Γιοάν Καμπάιγ (μεταγραφή στη Νιούκαστλ), ωστόσο κάνουν δικό τους το νέο next big thing του γαλλικού ποδοσφαίρου, Ντιμίτρι Παγέ, έναντι 9.000.000 ευρώ.


Εκεί ωστόσο δεν θα μακροημερέψει, καθώς τα αναμενόμενα της ομάδας δεν συναντήθηκαν ποτέ με την συνεισφορά του παίκτη τα 2 χρόνια που παρέμεινε στον σύλλογο. Κατέγραψε 95 συμμετοχές, σκοράροντας 19 τέρματα και μοιράζοντας 31 ασίστ. Πέραν τούτου, αυτό που προβληματίζει αρκετά είναι και η συμπεριφορά του. Εκρηκτικός χαρακτήρας, οξύθυμος και ευθύς. Κάνει κάτι δίχως να σκεφτεί δεύτερη φορά. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως κουτούλησε τον συμπαίκτη του, Μπλεζ Ματουιντί επειδή δεν του έδωσε μια πάσα.


Το καλοκαίρι του 2013 έρχεται η απόφαση που θα αλλάξει όλη την καριέρα του. Όντας στην πόρτα της εξόδου από τη Λιλ, δημοσιεύματα της εποχής εμφάνιζαν τον Παγέ στη λίστα αρκετών γερμανικών συλλόγων (Μπάγερ Λεβερκούζεν και Αμβούργο μεταξύ άλλων), αλλά και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ωστόσο, ο ίδιος αποφασίζει να παραμείνει στη Γαλλία, μεταπηδώντας στην Μαρσέιγ, η ομάδα που έμελλε να του αλλάξει την ζωή.

Η συνεργασία με τον Μπιέλσα και τα οικονομικά προβλήματα

Στην πρώτη του θητεία στη Μασσαλία, βρίσκει τον Μαρσέλο Μπιέλσα στον πάγκο των γαλάζιων. Με τον Μπιέλσα ο Παγέ βγάζει τον καλύτερό του εαυτό, εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του και γίνεται γρήγορα το επίκεντρο όλων. Ζογκλέρ με τη μπάλα στα πόδια, «θανατηφόρο» σουτ και τεχνίτης παλαιάς κοπής.

Λατρεύτηκε γρήγορα από τους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι είδαν στο πρόσωπο του Παγέ τον άνθρωπο που θα μπορέσει να επαναφέρει την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών. Έναν νέο ηγέτη. Ο Παγέ τείνει να εξελιχθεί σε έναν τέτοιο, ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα των Μασσαλών, τον φέρνει πρώτο στη βιτρίνα της ομάδας. Όπερ και εγένετο. Μετακομίζει για πρώτη φορά στη Γηραιά Αλβιώνα για λογαριασμό της Γουέστ Χαμ.

Οι εμφανίσεις του με τα «σφυριά», κάνουν τους πάντες να απορούν πως ένας τέτοιος παίκτης αγωνίζεται σε μια μεσαία ομάδα της Premier League, και όχι σε κάποια από το Big-6. Βλέπετε, λίγο ο φόβος των μεγάλων πως ο Παγέ δεν είχε αγωνιστεί σε άλλο πρωτάθλημα μέχρι πρότινος, πέραν της Ligue 1, λίγο η ηλικία του (29), λίγο ο ασταθής και προβληματικός χαρακτήρας του, αποτέλεσαν ανασταλτικοί παράγοντες για μια τέτοια μεταγραφή.

Ο Γάλλος θέλγει με τις επιδόσεις του. Εντυπωσιακά γκολ, μαγικές ντρίπλες. Μια φινετσάτη παρουσία στα αγγλικά γήπεδα. Μα το μυαλό του, συνέχισε να είναι στη Μασσαλία. Δεν ήθελε να φύγει από εκεί. Εκεί ήταν η οικογένειά του, η ποδοσφαιρική του αγάπη. Σκεφτόταν την επιστροφή του, η οποία εν τέλει πήρε σάρκα και οστά το 2017, με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του συλλόγου.

Ο νέος ιδιοκτήτης, ο Αμερικανός Φρανκ ΜακΚορτ, ήταν καταλύτης για να μπορέσει ο Παγέ να γυρίσει στο αγαπημένο του Βελοντρόμ, με την Μαρσέιγ να ξοδεύει 30.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει, τα διπλάσια δηλαδή σε σχέση με όσα τον πούλησε.

Στη Μασσαλία, επέστρεψε ως Μεσσίας. Η ιδιοκτησία αποφάσισε να αλλάξει το πλάνο της ομάδας και να προχωρήσει σε ολικό rebuilding της ομάδας, μειώνοντας κατακόρυφα τον μέσο όρο ηλικίας και αποκτώντας ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Οι αρετές του Παγέ «μπολιάστηκαν» με τα νιάτα και τη δίψα των μικρών και τον Γάλλο να κατέχει πλέον μια θέση... μέντορα στην ομάδα για τους νέους παίκτες. Αποτελεί τον ποδοσφαιρικό δάσκαλο των συμπαικτών του, τον... πατέρα τους.

Η αποστολή του ΠΑΟΚ στο Βελοντρόμ δεν θα είναι εύκολη, ιδίως όσο στο γήπεδο υπάρχει η «σημαία» του, ο Ντιμίτρι Παγέ. Ο άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει ένα παιχνίδι, με μια του ενέργεια και σίγουρα θα δώσει ό,τι έχει για να διεκδικήσει η ομάδα της καρδιάς του έναν ευρωπαϊκό τίτλο, καθώς πριν λίγα χρόνια τον είχε χάσει στον τελικό, από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Αλλά η ομάδα του Λουτσέσκου, είναι πρόθυμη και ικανή να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνει στον Παγέ ο ευρωπαϊκός τίτλος... μόνο στα όνειρα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.